用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAPCL offer
樓主: cleversze
go

[小學] CAPCL offer   [複製鏈接]

請問有人有校車contact 嗎?

我都係year2用家。。我由傳統學校轉過黎
我完全無後悔做左呢個決定。。
校長,老師,保安職員都有愛心及友善。。校長,老師連我另一個小朋友都會記得名字,見到會打招呼
學校所有野都有效率,快手。。出晒apps notice..雖然叫第一年,但你會好放心。。我小朋友生日收到校長一本生日故事書,寫面寫晒小朋友名。。一啲句子同簽左名。。聖誕收到學校寄黎聖誕卡
小朋友返學好開心,月曆,口罩套都係學校自己準備好。。。

學校所有老師,職員都係講英語同普通話。。。無話中國人教英文喎。。全部都合資格既net teacher

回覆 christina_lo_20 的帖子

我只係有21年度offer嘅學生家長,聖誕時都未註冊,但都收到校長親筆聖誕卡,真係好驚喜

Mandy201610 發表於 21-1-6 20:44
回覆 christina_lo_20 的帖子

我只係有21年度offer嘅學生家長,聖誕時都未註冊,但都收到校長親筆聖誕卡, ...

係啊
收到校長嘅聖誕咭真係好驚訝
感受到嗰份愛心

christina_lo_20 發表於 21-1-6 14:57
我都係year2用家。。我由傳統學校轉過黎
我完全無後悔做左呢個決定。。
校長,老師,保安職員都有愛心及友 ...

聽到用家咁講真係放心好多
多謝分享

而且我班都好似無退學同越黎越多人。。剛剛都有人插班。。滿了

christina_lo_20 發表於 21-1-6 14:59
學校所有老師,職員都係講英語同普通話。。。無話中國人教英文喎。。全部都合資格既net teacher ...

唔止,連睇唔出的實Q EE都係講英文的

Mandy201610    發表於 21-1-8 13:31

回覆 開不了口 的帖子

對呀,佢啲英文都唔差架。。我之前有野拎去。。並唔係淨識講goodbye, see u Monday or tmw

christina_lo_20 發表於 21-1-8 21:36
回覆 開不了口 的帖子

對呀,佢啲英文都唔差架。。我之前有野拎去。。並唔係淨識講goodbye, see u Monday  ...

係,我同佢講中文,佢都繼續同我講英文,外表真係睇唔出,同屋村實Q差唔多款,但英文

CAPCL用家,兩個小朋友讀緊,阿仔嗰班有小朋友因為移民所以退學,阿女嗰班有插班生加入。校長老師和其他職員都好有愛心好細心,老師同家長好多溝通,我兩個小朋友都超鍾意返學。

我其中一個小朋友係local school 轉過去嘅,佢幼稚園時好鍾意睇書,上咗小學之後雖然成績好好,但完全失去咗閱讀嘅興趣,好抗拒睇任何課外書,佢話因為學校嘅書和功課已經好多字要睇和寫,課餘時間唔想再睇字。轉校幾個月之後,我見到佢重拾了閱讀嘅興趣,好鍾意去學校嘅 treehouse library,宜家佢去邊都會自己放本書入背囊,去到邊都會拎本書出嚟睇,中英文書都會睇,呢個改變係令我和老公最開心嘅

回覆 Mamaskhy0011 的帖子

已有offer,還是很擔心小朋友讀完CAPCL將來升中會唔會有競爭力。
想問問用家將來有考慮到去邊間升學嗎?還是讀完小學可能已經過外國讀書?

TwinCat 發表於 21-5-25 17:33

我哋本身係會去外國嘅,但學校有講過升中有CAIS 和 ICS support,詳情我無好深入研究,你可以問下學校丫

感謝 ☺️☺️

知道有「support」真係安心少少!
我哋下學年入prep,但其實未有下學年schedule,唔知究竟幾時開學,因為要計劃暑期班,所以請問有冇家長知道呢?
同埋學生始終本地人多,會唔會仍然有外補同競爭風氣呢?因為我聽過其他IS嘅家長覺得學校程度淺,有俾小朋友外補學快啲,小朋友喺學校有比較,變相唔係真IS的學習氣氛,我擔心會咁。

同埋prep 的中英數程度係點?希望用家可以分享下做個reference , thank you!!

回覆樓主

我地applied Year1,收到interview通知,請問interview會問d咩呢?thanks!

回覆 kytsui9 的帖子

學校預左23/8開學,如果係PREP班會一班分兩組咁適應,之前會係隔日咁返學,黎緊個年唔知學校點安排啦。我就唔覺得有同學外補,或者佢地無講。
中文會用主流學校小一既書,不過就無用足咁多本,中文都算正常程度,因為我中文較好,所以好難評價學校做得夠唔夠。
英文我覺得我女進步好多,我地全家都只講廣東話,但我女英文因為學校語境好所以進步左,而且間中會有默書,不過就家長唔知範圍,所以都係靠個細路自己學幾多默幾多。會有造句,會分程度,不同程度會有不同工作紙或不同默書範圍。
數學就有D奇怪,會用英文書,中文教,應該係為左達到35%中文65%英文而做出黎,所以老師會又中又英咁教,暫時都覺得OK既。
全年有四次考試,中文數學有範圍,但英文就無,應該係靠平時評估。仲有科學、社會、音樂、體育科,我女就好鐘意上科學同社會科,覺得好好玩。
家校合作理想,會好重視家長意見,上至校長下至校工都好NICE同識英文溝通,整體表現我好滿意。我女都好鐘意返學。

回覆 candy125125 的帖子

多謝甘詳細既回覆!聼落小朋友只要留心上課,自己可以應付到大部分的課程同功課,未必需要補習。我最希望係小朋友可以自動自覺對自己的學習負責,希望喜愛學習,而不是要人逼,唔想由細都要家長跟功課跟大。

請問你們是否都打算出國升學?會移民?和有外國passport的?

‹ 上一主題|下一主題