用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 搏QC,會否過於高攀?浪費一個機會?
樓主: 20媽咪
go

搏QC,會否過於高攀?浪費一個機會?  

joycechanwy 發表於 20-12-23 21:46
回覆 gracelam 的帖子

想請教SPC 船要成績叻成點先申請到架?

地區小學級頭已好有機會

20媽咪 發表於 20-12-23 22:37
真係樣樣得啲啲架咋⋯⋯
音樂冇考級,輕鬆練下樂器
運動有參加小型比賽,但冇參加學界

其實我覺得學校想要all rounded 我覺得無問題,因我小朋友都同你小朋友差唔多,上年其實最後都ok,不過我有幫佢train 下interview skill

mcl203 發表於 20-12-23 23:24
英小生嘅著數,可能係某些中學認為佢哋升英中適應性比較好,但又未必代表佢哋學術成績特別好~~~

例如 ...

同意,其實有經驗老師面試傾幾句都知小朋友英文能力

IloveJJ 發表於 20-12-24 10:39
唔好意思,有兩個問題比較好奇,想請教一下:

1)如果只係數好,又點做到級一?

話仔仔係「數佬」,其實係佢數學成績向來比較穩定出色,一講起數學解題就精神。但相對嚟講,語文方面,寫作同對答就比較失色。
而且我哋成績表名次從沒試過級1,因為學校向來學科比重係就咁除6,呀仔VA一向低分
至於SJC方面,點解我咁講係因為從前的校長教數學出身,而家呢位校長教中文出身。如果傾數學,呀仔表現會比傾語文好啫⋯⋯

不過我都係估吓校長心意或者傾向咋,純屬個人猜測

02413124 發表於 20-12-24 11:10
其實我覺得學校想要all rounded 我覺得無問題,因我小朋友都同你小朋友差唔多,上年其實最後都ok,不過我有 ...

恭喜你呀,小朋友升中順利。Interview skill方面,襯仲係上網課,比較空閒,我都想幫佢train吓。有冇咩方法會比較輕鬆啲?

20媽咪 發表於 20-12-24 12:06
恭喜你呀,小朋友升中順利。Interview skill方面,襯仲係上網課,比較空閒,我都想幫佢train吓。有冇咩方 ...

都係搵net 搵d大學生同佢用英文上下oral 等佢慣同陌生人傾計

02413124 發表於 20-12-24 12:14
都係搵net 搵d大學生同佢用英文上下oral 等佢慣同陌生人傾計

收到

20媽咪 發表於 20-12-23 17:51
因為唔係讀好勁好出名嘅小學,其實都唔知QC有冇機會,雖然學校有往績,但係每位師兄都可能各有特異:thinki ...

QC 只要求有參與課外活動,唔要求很高level。特異功能應冇好大優勢,除非係乒乓波同羽毛球。

另外,今年QC申請表特別加了填服務一項(如班長,風紀),如果欠服務,今年申請可能會蝕底。

回覆 NCSC9 的帖子

但係班長,風紀等,個個成績好的幾乎也是,我估也是學校專登比佢哋考學校時加分

NCSC9 發表於 20-12-24 15:44
QC 只要求有參與課外活動,唔要求很高level。特異功能應冇好大優勢,除非係乒乓波同羽毛球。

另外,今年Q ...

多謝資訊
風紀都有,不過義工服務就少

IloveJJ 發表於 20-12-24 17:11
乒乓球要什麼程度?呢兩年比賽又取消了

年年唔同,舊年收了個港青。
今年收咗五六個小學校隊人,但就唔係全港最頂果d。

IloveJJ 發表於 20-12-24 17:09
才剛入會,screening test都未知合唔合格呢!

我見science 就要求不高

IloveJJ 發表於 20-12-24 21:12
我仔都係小學校隊而已,去年參加過學界比賽,但都係團體獎,今年直情取消咗,唔知有冇用?
...
都係果句,成績行先。一綫校頭三+校隊機會高