用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 搏QC,會否過於高攀?浪費一個機會?
樓主: 20媽咪
go

搏QC,會否過於高攀?浪費一個機會?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-12-23 22:05

吖,岩岩估到,可能知道~~~
有人分享過,話SJC鍾意收英小學生……再睇睇KL5的小學校名,應該估到了……

20媽咪 發表於 20-12-23 22:32
咁我都搏咗SJC....如果最後入自二band1B,都會甘心嘅,會認為係仔仔面試表現真係麻麻,比佢讀得輕鬆啲:qui ...

一綫校級1絕不可這麼保守!QC面試唔係揀吹水叻嘅人,而係揾有真正學術潛能嘅人。
萬一自行真係落選,只要學術強,做卷得,叩門1A校仍有相當大嘅機會。

b3410 發表於 20-12-23 22:46
成績好已經係最佳特異功能
既然往年,可以有幾位St. Jo, 放自二已經好穩陣。
...

希望啦!
好似hkpapa咁講,成績係主菜,不過我係怕大家都有主菜,輸咗係配菜度.....

NCSC9 發表於 20-12-23 22:51
一綫校級1絕不可這麼保守!QC面試唔係揀吹水叻嘅人,而係揾有真正學術潛能嘅人。
萬一自行真係落選,只要 ...

我哋學校絕對唔係一線,極其量一線尾。不過如果真係自一揀QC,又有機會interview,最後唔收嘅話,都會諗吓再去叩門。不過,要睇小朋友當時點諗先。

medicine 發表於 20-12-23 22:47
有人分享過,話SJC鍾意收英小學生……再睇睇KL5的小學校名,應該估到了…… ...

你知個答案嘅...
正正因為學校唔係咩強校,所以我先想向大家請教,怕做錯決定,太進取啫

20媽咪 發表於 20-12-23 22:58
你知個答案嘅...
正正因為學校唔係咩強校,所以我先想向大家請教,怕做錯決定,太進取啫
...
始終你先最了解用家即學生,應該係共同商議,然後去馬。退一萬步講,就算唔成功,將來都唔會後悔。但沒嘗試的話,係我就會不斷地惦記著……再講,有甘的成績,真是自行唔中,大抽獎又不理想,叩門都唔怕啦(至少可以叩到一間地區或沒甘熱的1A吧)。
PS:舊年就係……

20媽咪 發表於 20-12-23 22:51
希望啦!
好似hkpapa咁講,成績係主菜,不過我係怕大家都有主菜,輸咗係配菜度.....
...

QC呢類官校,似乎只會睇主菜,最緊要交到數,其他配菜唔太會理,始終牌面得43個位佢哋可以全控,食糊都係主要靠呢43位~~~

mcl203 發表於 20-12-23 23:11
QC呢類官校,似乎只會睇主菜,最緊要交到數,其他配菜唔太會理,始終牌面得43個位佢哋可以全控,食糊都係 ...

medicine 發表於 20-12-23 22:47
有人分享過,話SJC鍾意收英小學生……再睇睇KL5的小學校名,應該估到了…… ...

似乎,幾間英小嘅中學部,都係對英小生有著數~~~

mcl203 發表於 20-12-23 23:13
似乎,幾間英小嘅中學部,都係對英小生有著數~~~
英小生,在中一應該係有著數。但似乎又非超班……(或許樣本問題)

medicine 發表於 20-12-23 23:08
始終你先最了解用家即學生,應該係共同商議,然後去馬。退一萬步講,就算唔成功,將來都唔會後悔。但沒嘗試 ...

明白,多謝你詳細代入分析。如果想做到無悔,應該係要同仔仔一齊商量吓,係咪搏到盡嘅
其實聽咗咁多位嘅意見,如果搏到盡,最壞打算都係叩門叩間地區1A-B嘅學校。
如果我哋有咁嘅心理準備,玩到最尾的話,就一試無妨⋯
我會同仔仔好好傾吓

medicine    發表於 20-12-23 23:18

QC呢類官校,似乎只會睇主菜,最緊要交到數,其他配菜唔太會理,始終牌面得43個位佢哋可以全控,食糊都係 ...

唔好意思...咁多問題
咁其實官校係咪主要睇成績,直資先會睇重多啲課外活動?

medicine 發表於 20-12-23 23:15
英小生,在中一應該係有著數。但似乎又非超班……(或許樣本問題)

英小生嘅著數,可能係某些中學認為佢哋升英中適應性比較好,但又未必代表佢哋學術成績特別好~~~

例如,某直資英小,近年入港島兩女校已經拾多人,未計其他,將男女加起嚟,係一個非常升中好靚嘅數字。但事實,若又引用甚麼級3級5不可能論,又轉去引用級幾拾都係1A論,似乎就出現咗如你所說,原來都係咁啫,事實根本就係咁~~~

medicine    發表於 20-12-23 23:29

mcl203 發表於 20-12-23 23:24
英小生嘅著數,可能係某些中學認為佢哋升英中適應性比較好,但又未必代表佢哋學術成績特別好~~~

例如 ...

非常同意,其實中間好多真係超班嘅已經係各個年級跳晒船。得返我哋呢啲成績中上,「安守崗位」嘅,讀晒六年,然後升中

20媽咪 發表於 20-12-23 23:19
唔好意思...咁多問題
咁其實官校係咪主要睇成績,直資先會睇重多啲課外活動?
...

一間中學,若有能力收到啲水平好嘅小學頭1-2名,是否對6年後自己條數最有保障?所以某些中學會出現強嘅收2個,仲可以嘅收1個,唔認同水平嘅唔收~~~

傳統中學就可能會睇闊啲,例如,SJC,佢哋一樣有收生能力每間收1-2個,但事實佢哋似乎無咁做~~~

不過,我係估嘅~~~

20媽咪 發表於 20-12-23 23:31
非常同意,其實中間好多真係超班嘅已經係各個年級跳晒船。得返我哋呢啲成績中上,「安守崗位」嘅,讀晒六 ...
你都算幾謙虛
中途跳船的就一定強?最多只能講係個一刻係強咯(當然係有直領到底的超班馬)。

mcl203 發表於 20-12-23 23:31
一間中學,若有能力收到啲水平好嘅小學頭1-2名,是否對6年後自己條數最有保障?所以某些中學會出現強嘅收2 ...

明白,即係正常係間中學認同果間小學嘅水平,自然會多收。不過你冇估錯,好似SJC咁,聽過往家長講,其實佢真係收好多SFA,咁當然SFA勁過我哋好多啦⋯⋯

medicine 發表於 20-12-23 23:37
你都算幾謙虛
中途跳船的就一定強?最多只能講係個一刻係強咯(當然係有直領到底的超班馬)。
...

佢哋插班插到神校,果一刻一定係強嘅.....
只能夠講,果一刻我哋冇能力插班,現在唯有努力考好呈分,用心研究吓點玩呢個升中遊戲

回覆 20媽咪 的帖子

樓主, 如令郎是讀九龍灣男英小的話, 舊年級10 內好似有 1 QC 及 5 SJC自行入, 另外有一個SJC 是扣門入的, 但不肯定是否級10 內。

醒目開學勳章

未必
‹ 上一主題|下一主題