用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長陪溫書 or 小朋友自己溫
go

家長陪溫書 or 小朋友自己溫 [複製鏈接]

我知有好多高小的小朋友都識自己溫,其實應該幾時開始比小朋友自己溫,而唔係家長叫佢溫邊啲重點和範圍呢?

大家分享一下吧!

如果小朋友自己溫,家長又應該怎樣教佢自己溫呢?
   5    0    0    0

小朋友自己溫

其實好睇本身小朋友既性格係點,有啲hea開/被動的,真係你踢一腳先郁一下,咁冇得唔同小朋友一齊溫啦

如果小朋友自己溫,家長可以係佢話溫完之後同佢問下書,睇下佢溫漏左啲咩,再比番相關啲練習佢鞏固番溫左既野

可以自己溫的, 要好主動先得

由陪伴開始,漸漸增加佢自已温習嘅時間,初期要畀佢知你在附近,例如你在厨房,十分鐘後你會攞杯果汁畀佢,有事佢亦可以去揾你,慢慢建立左安全感,咁三四歲嘅小朋友都可以自己專心做自己嘅事。

Kikobaby 發表於 20-12-23 00:15
我知有好多高小的小朋友都識自己溫,其實應該幾時開始比小朋友自己溫,而唔係家長叫佢溫邊啲重點和範圍呢? ...
請問你地在温習上遇到有咩特別位?有無温習目標呢?

回覆樓主:

係要逐步比小朋友自己主導學習,凡事有個過程。高小慢慢放,係好過中學時,家長跟唔到,一下子放晒。

高小要呈分,除非有直屬中學,否則要睇住放。無家長跟,一般黎講,成績始終無有家長跟得貼咁好。

習慣小時候去圖書館自己睇壹兩小時書,#不受干擾#,入學後自己温書好順理成章。
預備測考都係同樣對待,只係有少少加強記憶嘅技巧要注意啫。

回覆樓主:

多謝大家分享

好睇本身小朋友既性格係點,好似我個女咁,無大人係度都會乖乖地自己坐係度睇書;但個仔就有人係佢隔離都仲係度玩手指唔專心。。

我就先叫小朋友自己溫好先, 之後比相關範圍的練習佢做, 啱得多就即係識啦, 錯得多佢自己都會知自己邊度唔夠熟, 咪再溫囉.

我知有好多高小的小朋友都識自己溫,其實應該幾時開始比小朋友自己溫,而唔係家長叫佢溫邊啲重點和範圍呢? ...

Delete

我阿大P1開始就自己溫書,我叫佢自己諗方法。咁佢到依家中二都習慣自己溫書。係呈分時C6幫佢溫常識,因為目標要攞100分(但無攞過⋯)

阿細都係叫佢自己溫,但佢好逍遙,左耳入右耳出,所以就一直同佢溫默書,數學外判。佢成績一直徘徊2C-3A之間,P5一輪網課,突然開竅,自律溫習。
‹ 上一主題|下一主題