用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自二 SSGC
樓主: lukeskywalker
go

自二 SSGC   [複製鏈接]

lukeskywalker 發表於 20-12-22 18:27
咁咩性格會比較適合bps或Ssgc?
如果你覺得你小朋友需要管下、踢下(但係又未至於係四方木,需要日日管、日日踢下),咁BPS會比較適合。如果小朋友鍾意自由,又主動,SSGC可能更適合。不過其實差距唔係太大。

王家爸爸 發表於 20-12-23 09:54
如果你覺得你小朋友需要管下、踢下(但係又未至於係四方木,需要日日管、日日踢下),咁BPS會比較適合。如 ...
王家爸爸, 想請教仲有邊間Band 1女校 style 似BPS? 謝謝!

lukeskywalker 發表於 20-12-22 17:41
女兒就讀中西區男女校,成績保持級五內,自一會選ywg,自二原先諗住選Ssgc,但見學校每年有2x個入英華,抽 ...

中西區非常利女生, 確定係B1生的話, 可以自二留空或BPS/MSS, 基本上大抽獎有8成機會抽到WYG.

pccw2017 發表於 20-12-23 16:35
中西區非常利女生, 確定係B1生的話, 可以自二留空或BPS/MSS, 基本上大抽獎有8成機會抽到WYG. ...

有咁大機會咩

lukeskywalker 發表於 20-12-23 19:36
有咁大機會咩

在大抽獎時,YWGS多位,但SSGC 的公海位好少得10個左右。

回覆 lukeskywalker 的帖子

給你一點參考意見:
我女兒就讀中西區普通男女校小學,成績年級前三,自一選了YWG,自二選了SSGC,最終入了SSGC,成績排名在我女之後的有五位同學都進了YWG。我覺得如果在中西區,抽中YWG的幾率還是非常高的。

mandyhan387 發表於 20-12-24 14:20

給你一點參考意見:
請問是否自二離場, 還是等到大抽獎?

cmir 發表於 20-12-24 16:43
請問是否自二離場, 還是等到大抽獎?
應該係被自二收左……然後同學仔參加大抽獎入。甘自己到收派位証個陣感覺……

回覆 mandyhan387 的帖子

認同樓主觀點,女兒當年跨區自一YWG,自二SSGC,阿女二線小學級首。In完兩間,阿女分析自己SSGC表現好好,果然最後自二SSGC收咗。
個入認為自行選YWG競爭非常激烈,區內外高手較量,全港排名第次及面試表現非常看重;反而中西區內抽獎派位好大機會運氣搭夠,非常賺到!

mandyhan387 發表於 20-12-24 14:20

給你一點參考意見:

謝謝你意見,學校老師也是這樣說,叫我唔好放自二Ssgc

meimei小朋友 發表於 20-12-24 23:02
回覆 pccw2017 的帖子

想請教....真係有咁高機會抽中YWGS?但確實好多人乙一棟YWGS,但統一派位只有109個  ...

大抽獎公海位有109個屬於很多位的津校了。

meimei小朋友 發表於 20-12-24 23:02
回覆 pccw2017 的帖子

想請教....真係有咁高機會抽中YWGS?但確實好多人乙一棟YWGS,但統一派位只有109個  ...

有直屬中學既,乙一通常填自己中學,唔多人敢填YWGS

回覆樓主:

YWG真係比SSGC 好咁多?咁多人都話寧願放棄自二等大抽獎

回覆樓主:

請問中西區女真band 1, 大抽獎入唔到ying wa 是否最worst 入st Clare’s? 定跌到好後band 2/3?有冇乙一ying wa 唔得,入乙二SSGC? 謝謝!

lamlamchu1013 發表於 20-12-26 11:01
請問中西區女真band 1, 大抽獎入唔到ying wa 是否最worst 入st Clare’s? 定跌到好後band 2/3?有冇乙一yin ...

SSGC大抽獎上屆得10個位,所以乙一多數選YWGS。

有興趣SSGC應在自行申請,因自行全部收"非親生女"。

lamlamchu1013 發表於 20-12-26 11:01
請問中西區女真band 1, 大抽獎入唔到ying wa 是否最worst 入st Clare’s? 定跌到好後band 2/3?有冇乙一yin ...

最worst 真係St Clare, 因為有d Band2 學生係會抽到

tpmon 發表於 20-12-26 11:10
SSGC大抽獎上屆得10個位,所以乙一多數選YWGS。

有興趣SSGC應在自行申請,因自行全部收"非親生女"。

抽唔到ying wa, 係咪一般跌去st Clare’s?

lamlamchu1013 發表於 20-12-26 11:14
抽唔到ying wa, 係咪一般跌去st Clare’s?

St. Clare's 也是好Band 1B女校呀!

cmir 發表於 20-12-26 11:14
最worst 真係St Clare, 因為有d Band2 學生係會抽到

會唔會有d 好彩抽唔到ying wa, 跌去SSGC / true light , 而唔係st Clare’s? St Clare’s 其實好,但個位置真係爭d (emoji)
‹ 上一主題|下一主題