用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培英還是沙田崇真?
樓主: mypineapple
go

培英還是沙田崇真?   [複製鏈接]

02413124 發表於 21-1-3 11:51

$1800 一年真係抵,唔係一個月

早前班主任建議小朋友揀崇真,當時無乜特別感覺。1/2 帶住平常心去聽崇真的簡介會, 認真了解完, 覺得老師推介係有原因。

其中一間津校會揀崇真, 希望有好消息啦

近年崇真太hit,我小朋友1A生,但不是級頭,又無 特異功能,老師建議揀呂中, 呂中DSE成績好好,是關爱學校, 學生都好乖巧, 大家都覺得佢有聯繫小學, 家長都唔敢揀呂中, 其實佢都有部份位比外校生的, 老師話……呂中嘅機會>崇真, 經歷過升小派位,真係好希望自行入到, 我唔想去到大抽獎……靠運

dandan2006 發表於 21-1-5 11:04
近年崇真太hit,我小朋友1A生,但不是級頭,又無 特異功能,老師建議揀呂中, 呂中DSE成績好好,是關爱學校 ...
HIT程度, 唔係2間差不多嗎??自行是沙崇收, 沙呂唔收呀 ... !

近年崇真太hit,我小朋友1A生,但不是級頭,又無 特異功能,老師建議揀呂中, 呂中DSE成績好好,是關爱學校 ...

沙呂我都有諗, 我都唔想去到大抽獎.....

論hit程度……崇真>呂中, 既然2間都係1A, 就揀間比較易入嘅( 點解易入啲,睇返之前留言,已經講過,不再重複), 6年前經歷過升小, 今次升中 ……希望自行搞掂, 唔想再去大抽獎……靠運氣

預祝大家嘅小朋友,都入到心儀嘅中學

mypineapple 發表於 21-1-5 10:44
早前班主任建議小朋友揀崇真,當時無乜特別感覺。1/2 帶住平常心去聽崇真的簡介會, 認真了解完, 覺得老 ...

祝好運

呂中是關愛學校?
全港近500間中學,間間都會話自己係關愛學校,老師有愛心!所以呢樣野只可憑感覺,不可量化。
講番呂中,看過其他帖文,印象中有呂中家長提過每年大約100呂小升到呂中。

fatman69 發表於 21-1-5 15:59
呂中是關愛學校?  
全港近500間中學,間間都會話自己係關愛學校,老師有愛心!所以呢樣野只可憑感 ...

兩呂小都有詳細派位資料18-20年,一供45+38=83 !

每人都有自己嘅選擇及意見, 自己搵啱學校給自己孩子就可以了

subb 發表於 21-1-5 17:07
兩呂小都有詳細派位資料18-20年,一供45+38=83 !

明白,83人都不差!即約6成!

"沙呂"係好學校,亦是沙田區龍頭中學之一,熱度十分,有時要為咗成功率多寡而游走响幾所B1 toptop中學,有機會係得不償失,個人認為,還原基本步,只要該中學"適合"孩子成長就不要輕易錯失入讀之機會。

YmOra 發表於 21-1-5 18:09
"沙呂"係好學校,亦是沙田區龍頭中學之一,熱度十分,有時要為咗成功率多寡而游走响幾所B1 toptop ...

合適小朋友真係好重要

fatman69 發表於 21-1-5 17:21
明白,83人都不差!即約6成!

沙田區其他小學(合共41間)的band 1學生的家長可能都好似你咁唸及聽你的呼籲,少人敢在大抽獎乙一揀呂中,咁咪造成主要只有2間呂小band 1生乙一揀呂中去抽獎,咁就當然相對多%(50%-60%)呂小band 1生入讀呂中! 見另一帖有提到,馬鞍山靈x小學今年有9位band 1同學入讀呂中,一間非呂小學校有9個能入讀, 相信當中也都多是成功抽入!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3849800&extra=page%3D5

mypineapple 發表於 21-1-5 18:44
合適小朋友真係好重要

係呀!我見過D去到"適合"中學嘅小孩子係"十級而上",相反去到些Banding比自己高DDDD又"不適合"的中學嘅小孩子係"寸步難行",這類小孩子已因Banding之差距"過大"所影響,使成績不升反跌。個人認為,"沙田區"四大已經係區內外出名的中學,去到邊間都無乜所謂,只要孩子係一個"想讀書"嘅人,去到邊間將來都可以入到U,若不,又為著嗰幾個百分點而費神,怕會失去投選真正嘅""合適中學""。

subb 發表於 21-1-5 17:07

對!就算叩門位,都應該先收呂小學生,除非自問突出比呂小勁!所以先有這麼大數目。

fatman69 發表於 21-1-5 15:59
呂中是關愛學校?  
全港近500間中學,間間都會話自己係關愛學校,老師有愛心!所以呢樣野只可憑感 ...

呂中是一間關愛學校,在沙田區已深入民心,相信這是來自在呂中就讀學生及家長所感受到學校及老師的關愛及愛心而分享出來得出! 並不是學校自己話係就係!
我相信我哋咁多位精明嘅家長當然也會去親身去問吓就讀呂中學兄學姐及家長實況,也會出席簡介會親身與呂中老師和同學溝通交流吓也可感受到實況!

(利申: 我大女現是呂中生,大女很喜歡呂中及老師們,我哋也覺得呂中是一間關愛學校)

lctang 發表於 21-1-5 19:23
呂中是一間關愛學校,在沙田區已深入民心,相信這是來自在呂中就讀學生及家長所感受到學校及老師的關愛及愛 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

上等人 發表於 21-1-5 19:20
對!就算叩門位,都應該先收呂小學生,除非自問突出比呂小勁!所以先有這麼大數目。
...

咁又唔係喎, 感覺叩門位是均等!

lctang 發表於 21-1-5 19:23
呂中是一間關愛學校,在沙田區已深入民心,相信這是來自在呂中就讀學生及家長所感受到學校及老師的關愛及 ...

我都有聽過沙呂係一間好有愛的中學,著重成績之餘仲好關心學生

lctang    發表於 21-1-9 07:17
YmOra    發表於 21-1-6 21:53

subb 發表於 21-1-5 19:37
咁又唔係喎, 感覺叩門位是均等!
請問沙呂接唔接受同區叩門?
‹ 上一主題|下一主題