用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培英還是沙田崇真?
樓主: mypineapple
go

培英還是沙田崇真?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-12-23 12:33
但,個人認為,"沙田區"真係一個"地靈人傑"的好地方,睇佢吸引咁多區外人入內就讀就知,我估計所謂嘅"最頂 ...

佢個主科小組教學,其實幫咗好多!
小班教學, 重要又有小組

YmOra 發表於 20-12-23 12:33
但,個人認為,"沙田區"真係一個"地靈人傑"的好地方,睇佢吸引咁多區外人入內就讀就知,我估計所謂嘅"最頂 ...

梁校長都係用番張校長果套再作微調,守業比創業更難。今年成績好好,多人入醫科/物治等神科,可見梁校長有做野。

YmOra 發表於 20-12-23 11:05
係呀!個人認為,喜歡"沙崇"的人的範疇很多,類型應該比沙曾和沙呂多,其中,有二批以(自1沙曾+自2沙 ...
請問同一天面試,怎麼可以自一曾,自二崇?

回覆 subb 的帖子

上年同同校嘅家長,約埋去參觀完培英 ,啲小朋友超仲意, 培英呢幾年升值緊, 係一間關愛嘅學校,DSE成績又唔錯,小朋友又讀得開心,  培英係好多家長嘅心頭好

听雨眠 發表於 20-12-23 13:33

沙崇可以改時間

不好意思, 覆錯咗jm

以前沙崇喜歡在3月尾先in,而曾培呂蘇四間則多同日in。

BonnieYT 發表於 20-12-23 12:38
想請問下如果係B1B生靠大抽獎入到沙崇會唔會跟得辛苦? 唔會唔高攀咗?

不會高攀,個人認為,"沙崇"係適合B1a學生,或B1b靠向上嘅學生就讀,若然是B1b正正位置或屬B1b靠向下近B1c成績嘅也可以嘗試,因為只要學生願意或定下讀書目標,要响"初中"皆段追番D成績係有可能的,就如我區九龍城區嘅B2a培道和以前屬B2a九真一樣,真係無一個B2組別女孩子不夢想去讀嘅B2中學,所以就算B2c女孩子幸運地抽入都好,只要有"決心"定下讀書目標,好好利用初中的時間追番上去,去到高中學習也可以無問題的,襯仲係無咁多"尖子"競爭的情況下仲係容易DD入到沙崇的情況下好好把握機會入讀,會是現在的優勢,過多一兩年想入都比較難。

02413124 發表於 20-12-23 12:39
我覺得佢向上升亦係吸引我簡佢自二的其中一個原因係佢小班教學

是的。要數"沙崇"的憂點真係好多,我當年也是選她為自2之選,嗰陣時的口碑已經十分好,但競爭無現在的誇張,真係睇住沙崇的成長。

subb 發表於 20-12-23 12:47
佢個主科小組教學,其實幫咗好多!
小班教學, 重要又有小組

認同呀!仲有分強中、強英和強數的分類呢!這些通通都係我十分欣賞的憂點,是我當年選擇沙崇的要點所在呢!

fatman69 發表於 20-12-23 13:20
梁校長都係用番張校長果套再作微調,守業比創業更難。今年成績好好,多人入醫科/物治等神科,可見梁校長有 ...

十分認同,守業比創業更難,加上新校長未必會跟舊校長的一套做事,真係難得現任嘅梁校長有著與張校長差不多理念嘅作風,沙崇才可以繼續不斷上升。多咗人入醫和物理治療,睇嚟,隱定期漸催成熟。

你指今年係咁嗎?可否與學校講講調上午或下午嗎?

YmOra 發表於 20-12-23 14:51
不會高攀,個人認為,"沙崇"係適合B1a學生,或B1b靠向上嘅學生就讀,若然是B1b正正位置或屬B1 ...

B1b都應選沙崇?

認同,沙崇雖然係1a校,但仍有好強的正增值指標,即六年之後B1b生會变1a生或神級生。這就是高增值校的優勢。
八卦D講,今年考六個5**的同學,初中時都係籍籍無名,但中三四後就越讀越好,又係高增值之效果。他這類受惠於高增值的同學在校內不少。
沙崇有高的正增值吾係我作㗎!我都係睇外評報告先知咁好。

fatman69 發表於 20-12-23 15:14
B1b都應選沙崇?

認同,沙崇雖然係1a校,但仍有好強的正增值指標,即六年之後B1b生會变1a生或神級生。這 ...

我只可以話屬B1a成績的學生就一定"適合"讀,但對响大抽獎"幸運"入到嘅B1b學生而言,必需要有種"努力讀書"的決心才可以响初中嚟一個大番身,就是正正可以好好利用你講嘅沙崇"高增值"的優勢之好""土壤""嘛!只是學生配合得宜,縱然係B1b成績也可以一試吧!你例子中的籍籍無名嘅學生也是响中三四開始越讀越好,即是話他一定不是以B1a成績入讀中一,也是配合得宜而有使成績不斷增值的好例子。

dandan2006 發表於 20-12-23 13:37
回覆 subb 的帖子

上年同同校嘅家長,約埋去參觀完培英 ,啲小朋友超仲意, 培英呢幾年升值緊, 係一間關 ...
係, 小朋友超喜歡, 要自行培英 !

fatman69 發表於 20-12-23 15:14
B1b都應選沙崇?

認同,沙崇雖然係1a校,但仍有好強的正增值指標,即六年之後B1b生會变1a生或神級生。這 ...
但不知為何,我女讀小學時的一個學姐及一個學兄(小學時都是B1A-B成績) 上年沙崇中六畢業, DSE成績 best 5 只得 20分 及 21分! 我朋友說那學姐原本在沙崇校內成績是全級1x 名的,但不知為何出來的DSE成績差咁遠呢! 他們都很失望!

BonnieYT 發表於 20-12-23 12:38
想請問下如果係B1B生靠大抽獎入到沙崇會唔會跟得辛苦? 唔會唔高攀咗?

視乎學生原先是邊一間小學

沙崇收生比較多是來自
培基,聖心,沙官

B1B 英文能力好
肯花心思備吓課
都應該可以既

lctang 發表於 20-12-23 19:30
但不知為何,我女讀小學時的一個學姐及一個學兄(小學時都是B1A-B成績) 上年沙崇中六畢業, DSE成績 best 5  ...

一間入U率已達9x%的中學,仍然會有小部份人失望,相信所有B1校都有此情況。究其原因,因人而異。
所以升中選校,為何大部份人都爭逐好成績的學校?都是想得到多一些保證。

lctang 發表於 20-12-23 19:30
但不知為何,我女讀小學時的一個學姐及一個學兄(小學時都是B1A-B成績) 上年沙崇中六畢業, DSE成績 best 5  ...

講真小學中文好已經可以幫到好多,如果英文唔俾心機,上到英中好蝕底,因科科都係英文學。
當然6年中學都可以好多變化,沉迷手機已經夠,同埋講真上得到英中個個都係band 1,級十幾上到英中唔努力,已經係中游甚至下游。曾聽過某級一上到1A 中學要留級,當然主因係升到1A 媽獎左部手機俾佢,暑假放題打機

fatman69 發表於 20-12-23 11:56
好多1a生都係曾崇配,呂小生又多呂崇配,經常沙崇都收吾到那些最頂尖學生。但近年成績就一直上升,入U率已 ...

好期待沙崇日後出狀元

‹ 上一主題|下一主題