用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Repeat K1, K2 or K3
go

Repeat K1, K2 or K3 [複製鏈接]

Hello 大家可否就repeat 的問題俾下意見?背景
2017年12月出世,男,今年以細b身分讀緊卷校K1,老師話自信心唔夠,做咩都要人幫/一齊做先肯做。

2023年頭會搬屋,如一路讀上去應該係K3下學期就搬,擔心大抽獎時唔俾我用新地址抽學校。
在職父母,平時四大長老湊,有個妹妹跟尾

選擇:
(1) 轉校repeat K1
好處:希望做大B可幫助佢建立自信
壞處:唔知疫情會發展成點,如果又網上教學好似對佢無咩幫助

(2)原校讀到K2,再轉校 repeat K2
好處:可觀察多一年
         疫情應該逐漸穩定(希望)
          K2學嘅嘢深啲
         可免卻搬屋報地址參加大抽獎問題,因搬屋時在新校讀緊K2 Only
壞處:怕佢自信心低仲升上K2,越嚟越無自信

(3) 原校K3 畢業,再轉校repeat K3
好處:同(2)一樣
壞處:佢大個仔, 可能佢唔想repeat

Repeat 主要想佢享受多一年幼稚園生活,同建立多啲自信,暫時無目標repeat 邊間,可能迦南
謝謝各位俾意見!
   0    0    0    0

回覆樓主:

repeat k1 of course,K1現在也不夠自信,K2、K3,同學也不会停滯不前,一样会叻过細B的
強升K2K3無任何好處可言

Repeat K2K3唔易, 學位唔多。
除非好outstanding, 如果考唔到都無得repeat
同埋小朋友repeat k1會比較易適應接受

sugar1redbean 發表於 20-12-22 09:47
Hello 大家可否就repeat 的問題俾下意見?背景
2017年12月出世,男,今年以細b身分讀緊卷校K1,老師話自信 ...
建議一。朋友10月仔,邨幼,repeat k1名幼,考上spc

回覆 PTL_L 的帖子

Thanks ar, 其實都係這一兩個月先唸住repeat,好多學校都收哂下年K1新生,所以都無咩希望入到名幼。

sugar1redbean 發表於 20-12-25 21:23
回覆 PTL_L 的帖子

Thanks ar, 其實都係這一兩個月先唸住repeat,好多學校都收哂下年K1新生,所以都無咩希 ...
學校冇公布招生都照試,因近期太多人退學移民了。

我二仔同為17年12月b, 現讀k1, 屬班中年紀最小的一個, 對上一位同學是同年9月b, 會以超大b身份重讀K1, 已獲哥哥的幼稚園取錄
建議重讀K1, 今年學到幾多就幾多, 下年以超B重讀k1相信有多少優勢, 而學習過程亦較易建立自信心

pwhr 發表於 20-12-25 23:17
我二仔同為17年12月b, 現讀k1, 屬班中年紀最小的一個, 對上一位同學是同年9月b, 會以超大b身份重讀K1, 已獲 ...
請問你二仔係重讀卷校定私幼? 我因為最近先考慮repeat,miss 左學校的報名期,依家要叩門

回覆 sugar1redbean 的帖子

私幼

小朋友越細過 repeat 會比較好D, 小朋友仔細,唔知道發生乜事,如果去K2 或K3 repeat, 小朋友會知道發生乜事,同埋會覺得同班同學會升班,而自己就留班,對小朋友感覺唔係咁好,所以,repeat K1 會好D。

回覆樓主:

幼稚園己經要玩repeat

回覆樓主:

其實幼稚園有咩學,要花靑春去repeat

幼稚園真的有repeat的必要嗎?

babejaiiiiii 發表於 21-1-3 15:01
幼稚園真的有repeat的必要嗎?
如果小朋友適應的好好,的確冇需要repeat. 不過樓主話,自己小朋友欠缺自信,呢個係細B比較容易出現的問題。
而且樓主也想小朋友享受多一年幼稚園生活,所以的確值得考慮。

回覆 b3410 的帖子

謝謝回覆!對的,小朋友返左學之後自信心反而低左,可能係見到其他同學都做得快,佢唔識做或做得慢,所以考慮俾佢repeat,不過今年我過咗K1報名期先報其他幼稚園,依家都未有學校有回音,可能學卷幼稚園唔鐘意收repeat 的學生?repeat 係咪通常私幼先收?

其實都預左repeat 有一年無學卷要自費,但如果無學卷幼稚園收,三年都自費都幾重負擔
‹ 上一主題|下一主題