用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人仲未有直資offer? 一齊黎分享下
樓主: happygirl1284
go

有冇人仲未有直資offer? 一齊黎分享下 [複製鏈接]

bird06 發表於 21-1-10 11:05
當然有寫,每間一兩個月寫一次
恭喜你入到心儀學校,我全部rejected, 但有2,3間心儀直私,雖然都拍片reject, 但我照寫求位信,已經每間都寫左2封,一個月寄一封,希望有奇蹟interview。

siucheng2000 發表於 21-1-10 11:31
恭喜你入到心儀學校,我全部rejected, 但有2,3間心儀直私,雖然都拍片reject, 但我照寫求位信,已經每間都 ...

直私call waiting到四月,六月抽完獎,又一輪高峯

大家don’t lose hope! Keep positive!

考完最後一間直資,都應該凍過水

回覆樓主:

其實報直私都幾講策略,大仔嗰時報9間得一間收,到細仔呢次多左學校收(起碼多左waiting) ,因爲細仔我係幫佢搵啱佢既學校,或者係話學校鍾意佢呢類既學生,我就報。自問細仔吾係smart既人,所以嗰啲神校,就吾諗啦。其實報直私小學,都係想小朋友將來有好啲既機會,神校吾神校都吾重要,最重要係佢學到嘢,而且係快樂學習,而且升中有保證,吾想將佢地既未來交俾命運去決定

回覆 nancy916 的帖子

我同你嘅諗法一樣,唔理咩神校,凈係揀啱小朋友嘅學校,其實都會有offer!至少有waiting

只想講,之後如有offer,必定有龍揀龍,咁先可以真正享受學習,而唔係又為六年後的升中遊戲狂操

我就是一直想要一條龍的直資offer但小朋友能力未夠無辦法,未到小一二的水平

回覆 DengCK 的帖子

有人真係唔要龍的~~~~我家太后是其一。

不過大家加油,有waiting的其實仲有好大機會。

回覆 nancy916 的帖子

非常認同, 最緊要適合佢讀又讀得開心, 我一路都想要龍校, 但如果無龍校, 只要佢係依六年讀得其法, 又讀得開心, 有平衡的小學生活, 我都已經好滿足, 雖然辛苦d, 小朋友潛力無限, 即管睇下佢依六年可以去到邊..就佢能力再找適合佢的中學

回覆 happygirl1284 的帖子

請問你哋會唔會揀嘅龍校太top?並非小朋友能力不足。因為我報真道書院真係好容易中,第一round淨係比小朋友履歷,我嘅小朋友只係普通幼稚園又係新界,2in用zoom,考得並唔難老師又nice,我哋優先waiting,又好快有call,我喜歡呢間學校但唔想考IB所以放咗offer希望喜歡呢間學校嘅家長有call。所以唔駛覺得自己小朋友目前學術不足,放心啦!

我小朋友是細B,N 無,未有offer。
有reject,有first batch waiting / waiting,
或者等考third in(補考)。
但是我覺得結果合理呀。
始終幾千人考,得百幾個學額。

只是見佢學術ok, 有禮貌,認真專注,
真心中意讀書,能夠自主閱讀及做功課,
但由於種種原因不能成為最高分果批,
有啲心疼佢不斷努力,
但是最終可能都冇offer。

xubin2008 發表於 21-2-4 14:14
回覆 happygirl1284 的帖子

請問你哋會唔會揀嘅龍校太top?並非小朋友能力不足。因為我報真道書院真係好容 ...
咦乜唔係有得揀考DSE架?

回覆 boojiji 的帖子

因為係真道書最Top嘅學生仔會揀IB,DSE嘅成績就差D

回覆 Sarah123456 的帖子

聽你講你小朋友都好叻呀, 自主閱讀同做功課好難得, 又入到3rd in

其實係呀, 來來去去都係個百幾個小朋友有offer, 我都係咁同自己講, 我小朋友都叻, 只係未能成為個百幾人之一, 可能佢係第五百個呢, 只係學位有限, 入唔到最心儀就入次心儀, 入唔到龍校就入適合佢的學校, 最緊要佢可以發揮所長, 享受學習

音樂椅才剛剛開始轉, 開左學都仲有機會call waiting, 所以keep positive, 祝你成功!

DengCK 發表於 21-1-31 14:28
只想講,之後如有offer,必定有龍揀龍,咁先可以真正享受學習,而唔係又為六年後的升中遊戲狂操
...

我都本來係一心讀直資龍,但而家三私收左,搞到個心搖擺不定,因為三私升中一定比直資龍更好

pokipoki 發表於 21-2-5 07:00
我都本來係一心讀直資龍,但而家三私收左,搞到個心搖擺不定,因為三私升中一定比直資龍更好
...

直資龍除非好差,否則有龍揀龍。除非好有信心入三私後做top人再考入神校,不過果六年一定過得有血有淚。直資龍top的一樣可有神校啦

DengCK 發表於 21-2-5 08:24
直資龍除非好差,否則有龍揀龍。除非好有信心入三私後做top人再考入神校,不過果六年一定過得有血有淚。直 ...

我對神校同考三私一樣都係隨緣,無特別追求,當然如果考到就最好
我直資龍係福小,我見你之前放咗,點解放佢?你要咗邊間offer?

pokipoki 發表於 21-2-5 08:27
我對神校同考三私一樣都係隨緣,無特別追求,當然如果考到就最好
我直資龍係福小,我見你之前放咗,點解放 ...

我pm你啦

DengCK 發表於 21-2-5 09:27
我pm你啦

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題