用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 優才
樓主: Yuenfamily
go

英華 vs 優才 [複製鏈接]

其實兩間情況差不多,叻嘅中學都走晒。叻嘅學生讀邊間資源都多些,但要注意大部分學生其實都係普通小朋友一個,識人讀GT,一個課後資優班都無,人少機會都不會輪到你。有人讀YW,為了學校多留意,自己出去補奧數先。

chungque 發表於 20-12-27 10:51
其實這兩間都面對一般龍校的問題,小學部叻的學生就會到神校中學升學。這個情況GT尤其明顯。它的小學部其實 ...
如果打算兩手準備,英華升中跳船能力強。數一數每年幾多去SPCC就知。

不如反過來諗,跳吾到船,剩低個d 都有 B1B 成績

b3410 發表於 20-12-27 15:28
如果打算兩手準備,英華升中跳船能力強。數一數每年幾多去SPCC就知。
英華學生跳船能力強,主因係召集咗一班當YWPS係APS咁讀既家長。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Andrewpapa0513 發表於 20-12-26 21:55
咁睇返呢幾年D數據,聖言都係介乎B1B 至 B1C? 佢呢幾年既5+仲低過YW,4+就聖言高少少 ...
事實上聖言只有1B水平,間中更跌近1B/1C邊緣。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-28 08:32
英華學生跳船能力強,主因係召集咗一班當YWPS係APS咁讀既家長。

這個不同意,起碼我哋嗰屆唔覺係咁。

又是有蛋先定有鷄先問題,無好學生就無好學校,唔係好學校好學生就不會讀

chungque 發表於 20-12-27 10:51
其實這兩間都面對一般龍校的問題,小學部叻的學生就會到神校中學升學。這個情況GT尤其明顯。它的小學部其實 ...

GT 升中大約有幾多人升去其他一線中學?thanks

keep-calm 發表於 20-12-28 16:10
GT 升中大約有幾多人升去其他一線中學?thanks

好似得6x人留低
全級約120-140人之間
當然有d去左國際學校or外國讀書

wongszehang 發表於 20-12-28 17:06
好似得6x人留低
全級約120-140人之間
當然有d去左國際學校or外國讀書

Thanks , 印象中,小一好似收生9x人?到高小會加人?thanks

keep-calm 發表於 20-12-29 09:00
Thanks , 印象中,小一好似收生9x人?到高小會加人?thanks

小一今年120-140人之間
冇高小加人呢回事
點會9x人甘少呢

英華好過優才,英華train 男仔好D,我鍾意英華好活動,合適男仔。

hkpapa852 發表於 20-12-26 21:11
YWC今年第一次能正式企穩手B1B水平(過往只係B1B/C邊緣徘徊)GT過往4+只有1C水平,5+有1B水平
...
以個dse成績表來睇,英華今年和九華、SJC,KC,DB在差唔多同一條水平線上,band 1B當之無愧,如果將來冇咗通識英華仔最弱呢環,排級可能會再向上升。GT實睇來應該整體屬band 1C,不過兩間都係好學校,一齊都收了先考慮個人傾向適合那一間學校。

chungque 發表於 20-12-28 10:53
又是有蛋先定有鷄先問題,無好學生就無好學校,唔係好學校好學生就不會讀 ...

有好學校先能教出好學生。
好學生入到差學校又點會變好呢?

教育界就係將相同理念家庭,不同程度嘅學生教好!

雞先蛋先嘅家長比較適合讀傳統填鴨式教育。有諗法,識辨證先係讀新派學校嘅基本原則。

islz 發表於 20-12-31 11:07
有好學校先能教出好學生。
好學生入到差學校又點會變好呢?

其實有咩學校係差?
有人讀長州中學都可以成為名醫。

何況講緊嘅都只係所謂B1B、B1C之間嘅比較。12年之後跌band 升band 冇人估到。

keep-calm 發表於 20-12-29 09:00
GT小學部多唔多人走就唔知,但中學部中途離場率極高係不爭既事實。

hkpapa852 發表於 20-12-31 12:45
GT小學部多唔多人走就唔知,但中學部中途離場率極高係不爭既事實。

中學中途離場因部份家長都係中產一早plan 小朋友高中去外國讀書
呢個唔係GT獨有問題,好多直資相信都會,直資多中產呢個係不爭事實,如果講到話好多,比人感覺好似係過半數的感覺, 呢個相信係唔可能的。

wongszehang 發表於 20-12-31 14:10

中學中途離場因部份家長都係中產一早plan 小朋友高中 ...
GT中一起碼100人, 但除2020年外, 過去多年中六畢業生只有5X-6X人, 中途離場率平均40%
至少其餘達B1水平既中學, 未見過高達40%離場率 (收大量運動員既GHS同DBS, 都係2X% - 3X%)

回覆 hkpapa852 的帖子

你無考慮GT中學部幾乎係零插班生

iamderek 發表於 20-12-31 16:50
回覆 hkpapa852 的帖子

你無考慮GT中學部幾乎係零插班生
無學生來考插班?
‹ 上一主題|下一主題