用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?   [複製鏈接]

cfs 發表於 20-12-23 10:48
應該落實左轉21日之後會開番,無可能長期唔開,等行會開左會先.睇多幾日,可能到時加辣啲 ...

現在買機票、改機票都不易太早安排,變化太大,出發前3日先去處理都未遲 。

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-12-23 10:53
坐過,當時準時架又好坐. 不過疫情下好難講,佢都試過因為載太多確診客入香港而比熔斷機制ban左14日.同埋佢3 ...
謝謝你,其實已家仲有乜機可選擇?又比較安全,國泰話香港唔比入,所以去到英國要吉機回來所以全部取消

醒目開學勳章

hiddenhero 發表於 20-12-23 11:32
坐過, OK架。 不過依家疫情, 你唸著杜拜轉? 杜拜係好大既中轉站, 同埋佢好似無特別control 。 我暫時 ...
阿仔話轉機等2小時,好快過,我都擔心㗎

LWLM0804 發表於 20-12-23 10:03
請問有冇人搭阿聯酋轉機去英國?準時嗎?
收到國泰取消1月頭的機,阿仔想改阿聯酋去伯明翰 ...

準時,舒服

LWLM0804 發表於 20-12-23 11:52

其實我見維診 同 英航一月初都有直航飛heathrow 。 到左Heathrow 先再去man 得唔得? 不過航班不停改, 唔知到時係咪真係仲有

kct18 發表於 20-12-23 11:02
請問大家幾時開學?
原本4號,不過唔知波叔會唔會要求學校關門呢!而家阿仔起英国Host
Family度。

katrinafu 發表於 20-12-23 10:14
星加坡咪好囉,起碼可讓自己國民回國。
我都覺得其實整D有效政策去防止病毒傳入,好過完全唔比港人返黎例如核酸報告+ 專車直送指定酒店隔離21日等等措施。

yuyueng 發表於 20-12-23 12:30
原本4號,不過唔知波叔會唔會要求學校關門呢!而家阿仔起英国Host
Family度。 ...

如政府宣布一月停課,宿生可否留校上online lesson?

yuyueng 發表於 20-12-23 12:34
我都覺得其實整D有效政策去防止病毒傳入,好過完全唔比港人返黎,例如核酸報告+ 專車直送指定酒店隔離21日 ...

係咯, 我都情願係咁。 同埋依家有航班容斷機制,都安全。 歐洲係因為從來無機制, 所以拿拿臨一刀切。 香港輿論壓力大, 政府無力。 無辦法。

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-12-22 22:43
新航香港出發(emoji)機可以,佢哋計出發地,不用檢測,不過新加坡仲去唔去英國呢,呢個問題就。。。新加坡 ...

太多變數無辦法, 如果一定要返去, 唯有買多張機票傍身, 最多蝕手續費

3b 發表於 20-12-23 14:05
太多變數無辦法, 如果一定要返去, 唯有買多張機票傍身, 最多蝕手續費
...
咁無法,佢地可以留2年用既,一定用得到

醒目開學勳章

LWLM0804 發表於 20-12-23 11:52

杜拜係咪UK corridor list其中一個?

katrinafu 發表於 20-12-23 11:41
現在買機票、改機票都不易太早安排,變化太大,出發前3日先去處理都未遲 。
...
係,我唔買啦,反而refund左國泰,拎番錢先,想出發時有咩機就坐咩機,不過應該Y13啲家長緊張啲,要而家落實.

3b 發表於 20-12-23 14:06
杜拜係咪UK corridor list其中一個?
今日仲係,唔駛14日隔離
https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors?utm_source=67318bdf-0093-4a4c-b7ff-b4b84433b202&utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_content=daily

yuyueng 發表於 20-12-23 12:34
我都覺得其實整D有效政策去防止病毒傳入,好過完全唔比港人返黎,例如核酸報告+ 專車直送指定酒店隔離21日 ...
應該好快公佈21日

醒目開學勳章

但唔知點解杜拜去英國嗰程機位都好full

LWLM0804 發表於 20-12-23 14:25
但唔知點解杜拜去英國嗰程機位都好full

唔奇, 杜拜係好繁忙既轉機點。 但係疫情下我反而唔敢係杜拜轉, 佢地無物抗疫力。

Isaacmommy 發表於 20-12-23 13:34
如政府宣布一月停課,宿生可否留校上online lesson?

唔知學校宿舍開唔開,如果系online lesson我都情願阿仔起宿舍,起碼無時差同唔使走來走去,佢今年Y11 希望可以考GCSE。

衞生防護中心公布,新增53宗新冠肺炎確診個案,47宗是本地感染,20宗感染源頭不明,確診數字再創一個月新低。另外有40多宗初步確診個案。

張竹君公布,衞生署的公共化驗所分析確診病人新冠病毒基因排序方式,對11個外國來港病人樣本分析,當中2個樣本似乎與英國出現高傳染性變種病毒吻合,需要進一步研究。

2名病人都是留學生,1位獨自回港,1位與3個同學回港,同學21日已完成檢疫,檢測陰性,但已再安排他們檢疫。7077編號是一名14歲男學生,在本月7日乘坐CX252航班回港,抵港時已經確診,送去伊利沙伯醫院治療,目前情況穩定。7631號一名17歲男學生,本月13日乘坐VS206航班來港,之前在亞博館接受治療,已經痊癒出院,有一些緊密接觸者。

衞生署今日已經安排病人及接觸者送入檢疫中心觀察。

照咁睇,香港只會對英國入境者更加嚴. 初初我女話唔返香港,我都唔太同意,因為放6星期假,而去大女,佢只可以做廳長,兩個住都好擠逼。宜家慶幸佢無返,唔係都唔知點搵機位返英國。佢一開學就考試,原本都係要早一星期返去倒時差

學網頁,21號的 update下個 term都仍然繼續面授課程,仍然要回校學生做3次測試,無事就可以上面授

wloi 發表於 20-12-23 17:44
衞生防護中心公布,新增53宗新冠肺炎確診個案,47宗是本地感染,20宗感染源頭不明,確診數字再創一個月新低 ...

如果11/13 班要考mock, 其實學校係咪應該可以安排返唔到去既學生係英國文化協會考又或者上agent 到考。
‹ 上一主題|下一主題