用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇家長決定 1 月暫留港不回英國?  

longlokma 發表於 20-12-21 13:49
係倫敦?

曼城果邊

katrinafu 發表於 20-12-20 22:29
我女在9月底已回港,  11月在港時已考Mock , 上星期覆了學校暫未決定1月頭會否返去 。不過 前天 卻收到Depu ...

的而且確,健康最重要,成績係次要。既然你女女已回港,疫情加劇,暫時留港都係好合情理。唔好讓自己和家人壓力太大,一切以健康為優先考慮。

我孩子仍留在英國,暫時安全。

manman333 發表於 20-12-20 22:56
好想問下有沒jm 既子女現在留在英國聖誕新年唔反來,現在英國情況係點? 問唔問到你哋子女? 我都心大心細 ...

我孩子仍在英國,住的地區唔嚴重,算係ok。我已叮囑孩子少出街。

康媽 發表於 20-12-21 08:57
阿仔呢個YEAR都會留英唔返港,佢係果邊又唔係覺得好危險同恐怖,反而我地睇報導就好擔心,不過佢間房有獨立 ...

是事實,英國唔係所有地區都嚴重,有些地區人口唔密集,又唔係旅遊區,疫情唔算嚴重。

MrsFung 發表於 20-12-21 13:44
我女現繼續在英國,佢這幾個月好似被困宿舍咁,少社交生活,我覺得佢有抑鬱,唔知點幫佢
...

那麼,你要多關心她,跟佢傾傾。如有需要,向學校申請轉online learning。她是大學生還是中學生?我朋友孩子大學宿舍同floor完全無人,悶到發呆。

TTEE1819 發表於 20-12-21 14:06
那麼,你要多關心她,跟佢傾傾。如有需要,向學校申請轉online learning。她是大學生還是中學生?我朋友孩 ...

Upper six, 因要考mock & A level,所以無返來,好彩這星期去了host, host教她整餅、煮飯及帶她去超巿買餸,她這幾天心情好些,之前在學校因有懷疑個案,全級要留在自己房online learning, 所以心情好down, 驚佢1月返學校又down過。

MrsFung 發表於 20-12-21 14:13
Upper six, 因要考mock & A level,所以無返來,好彩這星期去了host, host教她整餅、煮飯及帶她去超巿買餸 ...

既然佢要考公開試,暫時唔好隨便返港,睇定d先,見步行步。我細孩子都準備應考,所以唔回港。

你多留意佢進展。英國,你有無朋友或親友可以支援下佢?

TTEE1819 發表於 20-12-21 14:25
既然佢要考公開試,暫時唔好隨便返港,睇定d先,見步行步。我細孩子都準備應考,所以唔回港。

你多留意佢 ...

同級沒有香港同學,我估低年級香港同學1月未必返去,所以佢要孤零零留宿舍。現在希望英國早些決定唔考Alevel, 咁就可以早些回來。

冇俾阿女返黎, 佢地好似係TIER 2, 還算安全, 來來回回仲危險好朋友都留低, 唔出街應該還可以

回覆樓主:

我女y12, 冇返黎,同一個朋友喺監護人度,因為出面太凍就好少出去,但屋主有出去返工,都唔胆心得咁多啦,好彩有朋友陪,佢地學校係一個南一個北,叫做有個伴,開心好多

我女現繼續在英國,佢這幾個月好似被困宿舍咁,少社交生活,我覺得佢有抑鬱,唔知點幫佢
...

我女都在9月底時去英國開學,但一直online上課,日日對住四面牆,我都覺得佢適應唔到,原先預期6月底先返港。但在11月尾決定安排佢返來渡假,好在現在已在港隔離中,如果唔係可能更擔心!

sau2005 發表於 20-12-21 12:49
你情況完全同我一樣

...

如果讀中學就寫信給housemaster叫佢同女兒傾下,讀大學就寫信去大學的輔導服務之類問下佢地有乜嘢方法解决,因為如果真係抑鬱就可大可小。而孩子也不會主動求助的。如果女兒願意你多D同女兒FaceTime, 整天開著個電腦像與她同在減少佢孤單感覺

gogowei 發表於 20-12-21 22:52
如果讀中學就寫信給housemaster叫佢同女兒傾下,讀大學就寫信去大學的輔導服務之類問下佢地有乜嘢方法解决 ...

謝謝你的意見,如果1月返學再出現這情況,我會通知老師幫忙。這幾天我每晚半夜2-6點都同佢傾電話陪下佢。今日她心情好了很多,可能因為住host,有人同佢傾計及玩煮飯仔。

MrsFung 發表於 20-12-21 23:24
謝謝你的意見,如果1月返學再出現這情況,我會通知老師幫忙。這幾天我每晚半夜2-6點都同佢傾電話陪下佢。 ...

路過,但好想同你和你女兒講聲加油加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
BOOBOO

我女九月去year 12, 14天隔離後就正式面授, 學生基本留在宿舍內, 聖誕都有部份學生留下冇回家, 日日有節目, 又有好多朋友一齊玩玩食食, 又温下書, 佢好開心呀
一月要考試, 萬一取消A level, 呢個試變得相對重要
當然健康第一, 學校在偏遠地區, 希望留校會比較安全, 飛來飛去更危險

MrsFung 發表於 20-12-21 23:24
謝謝你的意見,如果1月返學再出現這情況,我會通知老師幫忙。這幾天我每晚半夜2-6點都同佢傾電話陪下佢。 ...

有人同佢傾偈好重要。我仔上年一個人在倫敦,朋友住唔同宿舍,試過喉嚨發炎一個星期困在房中無人幫佢。佢食晒房入面嘅乾糧都無氣力叫外賣,聽到好心痛但我哋遠在香港都幫唔到。最後叫佢whatsapp 隔離座師兄陪佢睇醫生,食抗生素先好得番。
今年佢有同學陪伴一齊租樓,早前London lockdown 到今天tier 4 ,大部分時間係房好慘。好在是500呎的apartment 有2 bed rooms/living room /kitchen ..叫做有人傾偈,一齊買餸煮飯,先捱到落去

回覆樓主:

小朋友Y8,原定4/1返英,而家改到23/1,其實都無信心可以返到過去,睇情況

朋友提醒要有兩手準備,萬一英國一直都唔好,但尷尬,小朋友九月先過去,都未感受過英國,不過都會睇定,希望半年後英國同全世界都可以回復正常,我地最擔心嘅係就算有疫苗,英國人都睇輕呢個疫症,口罩都唔帶,又會唔會去打針呢,所以一切都有待觀察

如果仔女現在留在英國的話肯定好擔心,但如果一直留在香港online lesson,真係唔係好惦,如果一月有機去英國應唔應該立即返去?其實boarding school在tier two,唔算好危險,不過明知英國咁程況都送阿女過去,如果之後萬一有事,真係會好唔安樂,好苦惱!

kct18 發表於 20-12-22 09:45
如果仔女現在留在英國的話肯定好擔心,但如果一直留在香港online lesson,真係唔係好惦,如果一月有機去英 ...

唔係淨係考慮一月返去既問題。 要念埋2 月half term break 既安排。 我地暫時決定half term break 完結先返去。

但同時間亦要念後面既term break (呢個到時再睇情況。)如果返來仍然要14+7, 咁仲返唔返來?

我仔學校都係tier 2。