用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:培正 VS 坑真 VS LH
樓主: YouKnowIt
go

請教:培正 VS 坑真 VS LH

Darklady 發表於 20-12-21 12:33
正路揀培正

如果有睇呢度的中學版,DSE好過培正數埋得十幾間
有好多家長鍾意闖同衝,個個想法唔同,對自己小朋友有好大信心。個人鍾意進可攻進可守。

LH 係一間好好既學校, 基本上學校既老師教學都已經滿足晒教識小朋友既課程, 家長只需按時溫習, 確保小朋友可以跟上就得。如小朋友有能力既, 數學係較淺, 可以自己再加強一下小朋友既學校概念。
考小黎講, LH 今年表現好優異, 身邊同學仔都有唔少offer 係手係at least 培正坑真既level。

如有培正/坑真offer, 其實可以先了解一下龍校是否100%收生? 而未入返小學中學既會去邊? 而我對呢兩間學校不太了解, 只知中學成績確實係好, 如高比率升去中學, 咁以龍校優先, 進可攻退可守, 起碼book 左個B1A / B1A-1B 中學位先

chicken9 發表於 20-12-21 14:35
LH 係一間好好既學校, 基本上學校既老師教學都已經滿足晒教識小朋友既課程, 家長只需按時溫習, 確保小朋友 ...
小朋友成績好加升小理想,係要3方面配合,即學生、家庭及學校,缺一不可。
另外,5間LH共513個學生,升所謂神校是56人左右,即佔約10%,試問自己小朋友同自己係咪一定可以成為呢10%?如不是,有121(與培正相若)/513,其實只有23.5%左右,又如果以學校標榜直私數量嚟講,是342/513,約66.6%。

問題是,成為10%定成為66.6%內的一員容易呢?

PTL_L 發表於 20-12-21 15:29
小朋友成績好加升小理想,係要3方面配合,即學生、家庭及學校,缺一不可。
另外,5間LH共513個學生,升所謂 ...

其實大家無需要再執着啲咩
每一年都有人放龍去私幼
亦都有放私幼去龍
好簡單 諗下自己係咩家長
保守型 唔想煩 想安穩 》龍校
進擊型 》LH/SC/KV 呢類私幼

有龍揀龍,培正和坑真都好

呢個時勢仲要諗埋係咪會讀IB IS, 或者將來都預左出國升學, 咁仲要執著於龍校?

HK-CR7 發表於 20-12-22 11:12
呢個時勢仲要諗埋係咪會讀IB IS, 或者將來都預左出國升學, 咁仲要執著於龍校? ...
將來要出國,就更加要打好底,能夠掌握到最少兩種語言流利是好重要。另外,你意思係,因為將來出國,而家k1要開始準備定讀IS,IB?而讀私幼好大機會上IS?如果考唔到呢?又考唔到心儀小學呢?咁點?不過而家唔同幾年前喇,以前IS好難入,而家量多,基本上錢冇問題,入IS係唔難,所以都要考慮「錢」問題。
傳統轉國際易於國際轉傳統。

回覆 PTL_L 的帖子

LH: 首選

Macy 發表於 20-12-24 20:46
回覆 PTL_L 的帖子

LH: 首選

升小時加油!

其實幼稚園讀邊間真係無所謂。