用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 林大輝中學2021-2022揮手交流區
go

林大輝中學2021-2022揮手交流區 [複製鏈接]

syvivi 發表於 20-12-22 15:50
謝謝您的回覆。其實間學校咁着重體育會唔會唔注重學科成績?
我小朋友就一定唔係體育嘅材料!
我去學校攞 ...

我小朋友也是在林大輝讀S1。
首先,我相信唔會有學校在 Interview時同家長講<我地學校唔注重成績囉 > 我上年和大家一樣,看到很多學校不好的評語,但事實是否這樣呢?不要單方面睇評論,要自己去多問多看了,而最後我的結論係,我收集意見及了解後,對林大輝中學有信心的,而選擇此校。
轉了校長,成績方面,學校係比之前嚴謹的,單看平時小測默書,不合格便要留堂補測,唔注重成績,為何要咁就做?!
學校不是只注重體育,而是希望培育 一些有體育天份的學生能雙線發展,所以運動員是編在同一班的。
我知道有體育好的學生但成績b2尾,學校都唔收。
改革是需要時間的,每間學校有不同特色,重點係適唔適合自己嘅小朋友。
小小的分享,希望能解答到心儀此校的家長。

Sweet@family 發表於 21-1-8 22:49
回覆 cohesion 的帖子

每班大約32-35吧,
每班主科中文,Eng和 Maths也會跟分班試後的成績分班教的。

Sweet@family 發表於 21-1-12 10:47
&#128536;&#128536;thanks  for sharing (*^ω^*)

客氣了
我都只係用一個真正用家的身份去回覆一下吧
各有所需,最緊要自己覺得適唔適合小朋友。

Sweet@family 發表於 21-1-16 11:12
回覆 cohesion 的帖子

好呀
‹ 上一主題|下一主題