用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 林大輝中學2021-2022揮手交流區
樓主: syvivi
go

林大輝中學2021-2022揮手交流區

Sweet@family 發表於 21-1-8 22:49
回覆 cohesion 的帖子

每班大約32-35吧,
每班主科中文,Eng和 Maths也會跟分班試後的成績分班教的。

醒目開學勳章

cohesion 發表於 21-1-12 10:11
每班大約32-35吧,
每班主科中文,Eng和 Maths也會跟分班試後的成績分班教的。
...
😘😘thanks  for sharing (*^ω^*)

cohesion 發表於 21-1-2 16:25
我小朋友也是在林大輝讀S1。
首先,我相信唔會有學校在 Interview時同家長講  我上年和大家一樣 ...

首先,我所講的是事實,當然學校interview時唔會咁直接講啦,但就是這意思,只是我翻譯得直接!依家有邊間學校唔多測驗默書,同埋我想講好多學校測考唔合格都需學生留堂補考至合格為止,這不能代表是著重學術的指標,是基本野。講真林大輝收咩學生我諗家長自已都好清楚,如果係b2b3成績,但又想讀英中,咁林都係一個合適選擇。
不喜勿插,我只是分享我朋友經驗!

Sweet@family 發表於 21-1-12 10:47
😘😘thanks  for sharing (*^ω^*)

客氣了
我都只係用一個真正用家的身份去回覆一下吧
各有所需,最緊要自己覺得適唔適合小朋友。

醒目開學勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Sweet@family 發表於 21-1-16 11:12
回覆 cohesion 的帖子

好呀

想問吓有冇家長知道,以往遊學團,學校會去邊啲國家多?thx

回覆樓主:

我地係用家,個人覺得,小朋友運動強俗稱特異功能,如又受谷,相信已經有好多B1a或神校青睞揮手。
但若是運動強成積只是ok,咁LTF就係比到個空間去保持課外活動之餘,唔會話連相關校隊同似樣嘅教練都無嘅中學。學校開始重學術或者是近幾年嘅事,但應付10多科英文學科亦唔係容易嘅事。EMI 直資b2係得幾間,考入LTF競爭係有。暫時小用家S1階段讀得都吃力的,功課小測不停追,老師都算跟得幾貼。

學校都幾特別,要過到體能至會發畢業證書。1分鐘踩單車,2分鐘游25米,3分鐘跑400米。即係至少要識游水同踩單車。不過就算唔識都唔緊要,有6年時間慢慢學。

penpenvivi 發表於 21-1-17 14:30
我地係用家,個人覺得,小朋友運動強俗稱特異功能,如又受谷,相信已經有好多B1a或神校青睞揮手。
但若是運 ...

(emoji)(emoji)剛剛先知道有呢個帖,我女1月13日已經註冊,女英文比較強但中文就麻麻地,所以LTF的EMI環境都係我們考慮的主要因素!她非常期待英語授課的中學生活啊!

cherithlai 發表於 21-1-26 13:36
學校都幾特別,要過到體能至會發畢業證書。1分鐘踩單車,2分鐘游25米,3分鐘跑400米。即係至少要識游水同踩 ...

係全校學生,定係體育班的學生?

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我仔也交左留位費做後備,其它學校都沒消息,其它學校都仲沒有消息,都十五十六唔知參唔參加大抽獎,我仔體育唔得,但鍾意音樂,但呢間好像都無樂團,成績B2,如果決定不讀要早點去拿返張等記表參加大抽獎

Vicky-dd 發表於 21-3-30 20:07
我仔也交左留位費做後備,其它學校都沒消息,其它學校都仲沒有消息,都十五十六唔知參唔參加大抽獎,我仔體 ...

我都十五十六中,又怕大抽獎抽唔中,仔英文麻麻地又怕佢應付唔到,你地最後都決定讀嗎?

回覆樓主:

大家可唔可以講下面試嘅情況 ?我諗住 出年都幫仔仔報呢間學校,Thanks

jacmklam 發表於 21-2-8 18:28
(emoji)(emoji)剛剛先知道有呢個帖,我女1月13日已經註冊,女英文比較強但中文就麻麻地,所以LTF的EMI環境 ...

你好,林大輝也是我細女喜歡的.
她是英文強(有興趣就會越用越多在日常生活中,本身是好事),但中文(已經是粵教中)就只是剛剛合格,語感一般.
不好意思,可以請問一下
1)中文教得貼嗎?抑或要求自主學習為主?
2)哪個出版社的中文書?如有一些中文考試是全部空白自行open question作答,抑或有一些填充或指引作答?
認真考慮中,如果中文太深跟不上,可能要尋求後路(如S4要海外升學).
先謝謝指教一下.
我的心很忐忑不安.

其實學校有冇分精英班制?

syvivi 發表於 21-9-2 16:06
其實學校有冇分精英班制?

有,E、D班

回覆 CM.MUN 的帖子

Thx for reply ! 請問係咪S1就分?另外我想問吓。🙏🏻
我見囡囡英文特別抽咗出嚟一班另外上堂。
嗰啲班其實又係啲乜嘢呢?