用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 在學術與Happy school之間決擇
go

在學術與Happy school之間決擇 [複製鏈接]

相信好多媽媽都有學術同Happy school 之間既決擇。今年到我😂原來真係會好難揀,又驚揀錯小朋友會怨我...
背景:
1. 本身有25分應該都大機會入番母校(自覺不錯的地區小學😂),但小學係偏學術型的
2. 對落仲有二胎黎緊,所以應該不考慮學費偏貴既崇小,但都會試下考其他直私小學
3. 不鼓勵催谷型學習,但想小朋友從小學好英文,學術方面至少可以好好銜接小學,令小學適應期可以輕鬆渡過,唔想因為跟唔上而令小朋友信心受創。

感恩小朋友有崇真ACK PM同秀德靈糧堂PM offer,
知道崇真語境較好,學術未必深但比坊間券校更多接觸外語,
但小朋友現於秀德讀N,學校無論老師,校園,資源同家校聯繫上都好好,又讀得開心,但知道happy school 上到K課程偏淺,驚到時入母校小學難追。

唔知各位爸媽有麼意見?你哋會點揀?

1    0    0    1

小朋友細我會寧願開心上學

有學術唔等於唔happy!
如果小朋友能快樂地學習,喜歡學習,學術一定好!

50267612 發表於 20-12-19 15:07
有學術唔等於唔happy!
如果小朋友能快樂地學習,喜歡學習,學術一定好!

agree, 我既小朋友都係坊間認為好谷既幼稚園讀書,但由n到k3都係勁鍾意返學

AlphaB 發表於 20-12-19 04:32
相信好多媽媽都有學術同Happy school 之間既決擇。今年到我😂原來真係會好難揀,又驚揀錯小朋友會怨 ...

冇叻既小一係Happy , 又即係Happy 小一 大多係屎校

你明冇?

識選擇嗎?

我仔K3 要學小一野,都算谷,但佢非常Happy ,因為慶幸跟得上

回覆樓主:

又係學術 vs happy school的迷思...
每人對happy的定義唔同,但普遍happy K係泛指學術程度淺的學校,好多新手家長將學術程度較深等同於番學唔開心,事實係番學術型幼稚園的都可以好鍾意番學,番學好開心。
反而小學happy與否有很大差異,因為小學可以有很多功課默書測驗考試

相信好多媽媽都有學術同Happy school 之間既決擇。今年到我😂原來真係會好難揀,又驚揀錯小朋友會怨 ...

我會建議崇幼
兩間都係卷幼,何不選一間學術程度好啲呢,如果到時想叩更靚嘅津校,都更有把握
加上,崇真課外活動完善,可以自製全日班,對有2寶嘅你我相信時間安排/休息會更好
BTW,恭喜你,good luck

靈糧堂唔係淨係學術淺既Happy School, 佢採用奧福音樂法同高廣度教學法,注重培養學生藝術音樂創意,還有解難能力。

如果想銜接到小一

都要適量加外補/靠家長自己跟進

相反靈糧堂比到嘅,唔係咁易外補到☺️

如果香港讀傳統小學其實都係谷ga la.你比佢3年happy之後咪一樣要谷反,到時仲辛苦添啦,何必呢

我係一個比較機會主義者媽媽。首先我會睇自己手上有咩籌碼。樓主有25分應該好大機會入到母校小學。加上小朋友本身讀緊靈糧堂N,如果係咁我覺得不如繼續讀靈糧堂。我小朋友今年其實都有靈糧堂offer,但因為手渣20分跨區宗教小學,所以最後揀可以參加自行大抽獎半龍校。咁樣玩小一遊戲安全好多

Littleprinceluc 發表於 21-3-16 22:14
靈糧堂唔係淨係學術淺既Happy School, 佢採用奧福音樂法同高廣度教學法,注重培養學生藝術音樂創意,還有解 ...

Yes 仔讀緊直資小一,都有幾個靈糧堂同學仔,我覺得佢地嘅學習態度好好,比起只係一刻超班嘅中英數能力,更令人impressed

利申,非靈糧堂家長,只是有感而發。

我小朋友讀嘅幼稚園都有好多人話「嚴」、「傳統」、「深」但我小朋友讀得好開心,我覺得係可以攞個平衡嘅。 相反我認為有啲家長比小朋友讀happy school幼稚園但又不停外補...我反而唔明個理念係點

mrs.3845 發表於 21-3-17 12:12
我小朋友讀嘅幼稚園都有好多人話「嚴」、「傳統」、「深」但我小朋友讀得好開心,我覺得係可以攞個平衡嘅 ...

而且我覺得只係近呢10幾年多咗好多標籤去標籤happy唔happy ...其實好睇家長點將學校present比小朋友,同埋家長自己有冇先入為主

學術好同happy可以並存㗎喎。就好似某名幼,考直私愈來愈好,d人話學術深,但佢又係一間happy school喎

回覆 mrs.3845 的帖子

可唔可以問下讀邊間?

回覆 Jean1769 的帖子

係咪LH?

回覆 guangdong 的帖子

可唔可以問下讀邊間?

回覆 cateye222 的帖子

可唔可以問下讀邊間?

有學術都可以好happy,去年底開始sc學術程度比往年深,更貼近小學面試,成績更好係可以預期的。

所謂學術還是Happy是沒有明確分野的。
學術如LH也有家長說他們學校happy的。
又比如坊間某些知名happy school,實際上K1就開始天天Phonics,下學期就開始寫字,你話Happy還是學術?

所以話Happy與否是見仁見智,反而家長可以問d實際一點的,比如説英文教到什麽程度,作業多不多,寫不寫字等等,因應小朋友的程度和自身的目標來決定
‹ 上一主題|下一主題