用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳香島中學
樓主: teeschina1980
go

將軍澳香島中學

回覆樓主:

學校網站每年都有post 國內大學offer的學生。剛一年是復旦大學

回覆 teeschina1980 的帖子

有D中學有"內地高校免試招生",好似係由校長推薦S6既學生免試返內地大學讀書,不過都要面試,詳細可以GOOGLE下

nancy916 發表於 20-12-23 12:11

有D中學有"內地高校免試招生",好似係由校長推薦S6既學生免試返內地大學讀書, ...

Thank you

香島band3 幾架

寶覺學生OK啦.冇見到粗口食煙, 放學都多學生留校打藍球, 活動見有BBQ日, 盤菜日,佛學講座, 以前學校會攪晚會有卡拉OK唱添..識人讀, 開心既, 畢左業都仲幾乖,佢DSE 考得唔好,讀呀SO一年上返理工,呢家讀緊Y2

#香島學生我沒留意

香島中學校風好好,見到d學生也都幾乖,從未見過該校有食煙同講粗口嘅學生。學校老師很友善,校長人很nice!學校有一班係重點班,該校每年都有培養出傑出學生。

將香嘅主要目標唔係大陸,係本港。不過:S6成績最優秀嘅學生,的確有機會被該學校推薦升讀中國內地一流大學,前提係:學生成績須符合嗰間大學海外招生標準;學生須通過大學面試。

見到該學校舊年有學生入咗復旦大學,前年有學生入咗北京大學同復旦大學,嗰啲都係S6成績最優秀嘅學生,佢哋嘅學業成績需要符合內地一流大學海外招生標準,學校有幫助推薦,學生也都需要通過大學面試。
之前有去該學校聽過升中講座,校長話:如果去內地讀大學,最好去讀內地一流大學,否則就不如留在香港本地讀大學。
所以,我覺得將香嘅主要目標仍然係本港,而非內地。

teeschina1980 發表於 20-12-21 19:59
Thank you

怕他谷功課
其實谷都有好處,起碼學校對學生及家長有要求,希望擺多D心一機學業,就少D時間分心玩其他野啦。學校無要求,學生hea 讀hea 升,大把時間泡下泡下,你咪仲煩

Ella01 發表於 21-5-23 18:54

將香嘅主要目標唔係大陸,係本港。不過:S6成績最優秀嘅學生,的確有機會被該 ...

其實多年前國內已為香港DSE考生提供咗一個"免試直升計劃", 參與大學有100多間, 只要成績達標就可以直升 (唔駛面試, 北京, 復旦在係名單上):

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/scheme_2020/Booklet_2020_full.pdf

唔駛按海外生準則去考
而且呢個計劃亦有校長推薦 (通常校長推薦成績要求可以低少少)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的回覆!內地大學海外招生:不同地區,標準不同。對港澳台係一個標準,對亞洲國家、歐美國家和非洲國家肯定又係不同嘅標準。
以將香為例:由學校/校長推薦,肯定可以「加分」。
聽講面試係需要嘅,例如:如果學生需要坐輪椅⋯⋯內地大學唔一定可以提供配套設施幫助佢適應大學生活。

謝謝
已中一註冊

請問香島有沒有英文班?怎樣才可以入到英文班?

M.C.123 發表於 21-10-4 20:04
請問香島有沒有英文班?怎樣才可以入到英文班?

有興趣香島又想英中,建議你去九龍塘香島,這兩年已轉為band 1c 英中