用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 九龍塘朗思 / SEN小朋友
go

[小學] 九龍塘朗思 / SEN小朋友

請問九龍塘朗思國際學校,有無提供支援給 SEN小朋友 ?

回覆 anntse918 的帖子

I guess no

回覆 anntse918 的帖子

Wanna Know too... >.<

anntse918 發表於 20-12-18 22:21
請問九龍塘朗思國際學校,有無提供支援給 SEN小朋友 ?

Anfield 同ESF 有

SEN support --> Harbour School 係好出名

SEN support應該ESF最經濟又比較有資源,但如果排SEN隊超長超難入,通常佢D  SEN 係細細個幼稚園初小時入咗,之後再發現。SEN除咗ADHD ASD讀障,也包括資優。另外如果不適合主流仲可以去Sara Roe.
利申我不是ESF,但分別識不同小朋友有以上SEN,都在ESF讀緊又適應到,亦有人去Sara Roe, 原來超好support的。

boojiji 發表於 21-9-6 10:38
SEN support --> Harbour School 係好出名

The Harbour School 識SEN 學生讀緊,如果你覺得佢好出名,咁就Good Luck 啦!

睇吓佢嘅staff review 就略知一二,同我所聽到不謀而合
https://hk.indeed.com/cmp/The-Harbour-School/reviews

學校有收SEN學生
但具體安排如何可直接打去Office問
(唔想答錯詳情)

Office staff bilingual 的
怕溝通不清楚可以廣東話問

(小朋友是舊生
規模雖小、但愛心學校)

以上我講緊THINK