用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7 跳到 Year 9 可行嗎?
go

[英國] Year 7 跳到 Year 9 可行嗎? [複製鏈接]

如題請教,有冇同學試過year 7,之後轉到 year 9 (因為歲數已到13 by 1/9) 係咪學校肯收便可以。同學skip 咗一年,會唔會追唔上?煩惱中!
   1    0    0    0

212512 發表於 20-12-18 13:21
如題請教,有冇同學試過year 7,之後轉到 year 9 (因為歲數已到13 by 1/9) 係咪學校肯收便可以。同學skip  ...

我細囡係由香港完成中一然後去英國讀Y9. 可能從小讀英文直資小學, 適應完全無問題, 學業還跟得好好. 始終GCSE 唔太深. A LEVEL 課程先難.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-12-18 13:26
我細囡係由香港完成中一然後去英國讀Y9. 可能從小讀英文直資小學, 適應完全無問題, 學業還跟得好好. 始終G ...

請問讀完小六,F1讀了一兩個月考Yr9入學試會唔會好難?應如何準備,尤其數學?

回覆 qiaobobo 的帖子

大部份人都係大約咁嘅schedule考,唔會特別難,分別在於考邊間學校。而大部份嘅英國學校都會根據香港學生一般學術程度調節entrance test或者收生條件。

qiaobobo 發表於 20-12-18 15:51
請問讀完小六,F1讀了一兩個月考Yr9入學試會唔會好難?應如何準備,尤其數學?
...
妳先DOWNLOAD 1份Y9 的數學卷比小朋友做, 邊TOPICS 未教就學這個TOPIC.
其實係一家四口子

qiaobobo 發表於 20-12-18 15:51
...

我仔考入學試時就係中一。 考Y9。 佢係讀國際學校, 我地都無特別谷過佢。 英文完全無問題, 不過數學要操, 佢去A agent 考screening test。 之後有大概半年時間準備考入學試, 期間請左個補習老師同佢操。

佢今年9 月過去讀Y9, 呢個term英文數學都excellent。 反而science 得good

回覆樓主:

多謝大家意見,等我上網搵份數學卷佢試下

一般Y9 entrance test應該唔會考Y9嘢喎,要揾就揾報嗰間學校嘅entrance test卷(如果搵到嘅話),唔係就CE 13+。

beastiebistro 發表於 20-12-18 18:51

一般Y9 entrance test應該唔會考Y9嘢喎,要揾就揾報嗰間學校嘅entrance test卷(如 ...

好的,謝謝

212512 發表於 20-12-18 13:21
如題請教,有冇同學試過year 7,之後轉到 year 9 (因為歲數已到13 by 1/9) 係咪學校肯收便可以。同學skip  ...
這個好common, 身邊朋友D仔女都係讀F.1就報考英國Year 9.有Dfriebd 買Cat 4練習俾仔女操,有個friend就報考模擬試了解個小朋友程度,再睇要邊方面練多D
‹ 上一主題|下一主題