用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 VS 聖瑪加利大 VS 坑真
樓主: tomato_olivia
go

高主教 VS 聖瑪加利大 VS 坑真

Hkccpt 發表於 21-1-1 10:59
我會簡蘇浙,有小學backup,跟住抽st joe

有朋友住12區,冇考高幼,考蘇幼都係一心抽St Joe

tomato_olivia 發表於 20-12-18 15:19
咁我又真係未考慮到升中...聖大今年轉劵,我都好好奇點解佢派位可以派咁好。btw,請問我點search返你之前d  ...
請問「聖大轉券」嘅意思係咪可以享受政府津貼?如果係嘅話,每個月學費就好抵啦。

回覆 靜靜媽 的帖子

知唔知轉券後,聖大會唔會有外藉老師和普通話老師?聖大教直私有嗎?

靜靜媽 發表於 21-1-5 00:20
請問「聖大轉券」嘅意思係咪可以享受政府津貼?如果係嘅話,每個月學費就好抵啦。 ...

可以用學券

tomato_olivia 發表於 20-12-18 15:19
咁我又真係未考慮到升中...聖大今年轉劵,我都好好奇點解佢派位可以派咁好。btw,請問我點search返你之前d  ...

聖大升小官津為主 地區因素重要

2020年
官津 120 (79.47%)
直私 31 (20.53%)
--------------------------------
本地 151 (100%)
國際 5
--------------------------------
總數: 156人

本地直私 31
SPCS 2 DGS 1 / 聖心 1 聖嘉勒 1
英華 2 / SLS 3 |
SPCC 1 港同 1 赤提 4 真道 1 /
高主教 5 救恩 4 蘇浙 2 坑真 1
啟思 1 玫瑰崗 1

國際 5
PLKIS 3 HKIS 1 AIS 1

2019-2020 年高班小一派位統計表
https://www.stmkg.edu.hk/uploads/sub_menu_file/383/2020-08-26_Central%20Allocation.pdf

YHLWYS 發表於 21-1-11 13:57
回覆 靜靜媽 的帖子

知唔知轉券後,聖大會唔會有外藉老師和普通話老師?聖大教直私有嗎?
我淨係聽講佢哋而家上堂(網上)有唔少時候教用普通話,據聞幾標準。

Poyau 發表於 21-1-11 18:11
可以用學券
謝謝你請問知唔知幾時開始?我上網查唔到。

靜靜媽 發表於 21-1-15 18:11
謝謝你請問知唔知幾時開始?我上網查唔到。

不用客氣
於2021-2022年度開始轉學券

2021-2022 年度報名須知
https://www.stmkg.edu.hk/chi/whats-new/news/8

https://www.stmkg.edu.hk/frontend/web/custom_uploads/2021_2022年度報名須知.pdf

天主教聖瑪加利大幼稚園
2021-2022 年度報名須知

本園將申請參加 2021-2022「幼稚園教育計劃」

······

回覆 靜靜媽 的帖子

請問知唔知網上學習一日幾多小時?

Poyau 發表於 21-1-15 21:09
不用客氣
於2021-2022年度開始轉學券
謝謝你嘅資料同事準備幫仔仔報名聖大,好開心。

YHLWYS 發表於 21-1-22 13:35
回覆 靜靜媽 的帖子

請問知唔知網上學習一日幾多小時?
我試吓去問,因為係朋友嘅朋友,一起行山時咁啱聽到幾句傾小朋友。

回覆 靜靜媽 的帖子

先謝謝

YHLWYS 發表於 21-2-2 18:21
回覆 靜靜媽 的帖子

先謝謝
問咗,每日唔超過45分鐘,通常30-45分鐘。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

如蘇浙小學收,是否不能大抽獎? 15分仔,心儀 st Joe, 自行一定唔收,可以怎樣考入?

wanwan2019 發表於 21-3-15 10:54
如蘇浙小學收,是否不能大抽獎? 15分仔,心儀 st Joe, 自行一定唔收,可以怎樣考入?
...

蘇浙可以大抽獎

靜靜媽 發表於 21-2-1 23:54
謝謝你嘅資料同事準備幫仔仔報名聖大,好開心。

不用客氣
EDB已批聖大加入學券計劃

https://www.stmkg.edu.hk/chi/whats-new/news/15

有關本園獲批「幼稚園教育計劃」事宜

有關本園申請2021-2022「幼稚園教育計劃」,於1月19日獲教育局通知已批參加此計劃。

Poyau 發表於 21-3-15 16:10
蘇浙可以大抽獎

謝謝