用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cranbrook School Year 9 Offer
樓主: maribel
go

[英國] Cranbrook School Year 9 Offer   [複製鏈接]

回覆 SwimDaddy 的帖子

你是BC嗎?可能淨的英國居民

SwimDaddy 發表於 20-12-20 01:03
但我問AA時候,佢地話淨做寄宿私校,唔知佢哋會做寄宿公校

AA做架,做BC,佢哋有份list

其實我唔明點解A A會比返錢比State Boarding schools 呢?呢D學校唔係應該爭崩頭,好似grammar school 咁?全英國只有40間.....

我的小朋友都係由Year 9 入讀Cranbrook ,我的小朋友有英國護照BC,我相信父母有BNO是不可以的申請他們的小朋友入讀,想當年校長同我講學生一定要有英國護照或者歐盟護照才可以申請,學校不Sponsor student visa。我都是通過Asia Academic 申請的,唔需要英國住址證明,因為我小朋友申請寄宿。AA應該只係幫寄宿的學生申請,日校的他們冇錢賺,所以應該唔會幫手。如果持有BNO的家長,可以入咗英國境之後,自己申請,因為Cranbrook 是Grammar School,當年校長話一定要通過他們的入學試才可取錄。+13 入學考CAT,網上面都有一些 CAT past papers可以做吓。難5難見仁見智,因為我小朋友申請寄宿,所以有面試。

我個人覺得Cranbrook School 身為政府學校,都算係咁,私校有的活動例如CCF, DEA 以前我們的愛丁堡獎勵計劃,運動有Hockey, Netball, Rugby, Basketball .......都有,星期六都有同下其他學校比賽。星期日都有帶啲小朋友出去玩,例如去行街,踩單車,戶外活動,主題公園等等。我小朋友成日都讚Cranbrook d野好食。老師方面,當然有好的,也有唔好的。同學方便一樣有乖的、有不乖。但普遍的香港學生都乖,他們大部份來自香港唔錯的Band one學校或者香港國際學校轉過去。

回覆 pandaschool 的帖子

謝謝你的資料,非常有用。但聽說Cranbrook這幾年有cut funding問題?,對學校影響大嗎?

我諗 Cranbrook School被 cut Funding 、學校窮冇錢....等等已經傳咗好耐,幾年前我也有留意到這個問題,當時做咗啲search,都係普遍講話冇咗美術、音樂、體育這些學科,我見有啲同學仔如果考音樂要到隔離學校上課。我相信政府學校一定冇私立咁好資源,其實我都未讀過私校,唔知應該可以點比較。我小朋友讀九年班的時候,美術老師病咗,應該係嚴重嗰種,老師兩三個月冇返學教書,學校冇請代課老師,堂堂自修。好彩我小朋友唔係鍾意美術,如果唔係就.....。可能係政府學校,自己冇比學費,所以都唔要求咁多。

pandaschool 發表於 20-12-22 01:02
我的小朋友都係由Year 9 入讀Cranbrook ,我的小朋友有英國護照BC,我相信父母有BNO是不可以的申請他們的小 ...
你好, 我小朋友申請了Cranbrook year 9,  方便分享一下在那裡有 CAT13+ past paper嗎, 我見好多都是11+.

回覆 bbchan201314 的帖子

香港很難找這些練習,一般在英國買或上網訂購。我是出外請老師補習的

pandaschool 發表於 20-12-22 14:58
我諗 Cranbrook 被 cut Funding 、學校窮冇錢....等等已經傳咗好耐,幾年前我也有留意到這個問題,當時做咗 ...

多謝分享
如果打算長假就回港
Half term 就搵 home stay,應該怎樣安排?

謝謝

karenlawlaw 發表於 20-12-22 16:19

香港很難找這些練習,一般在英國買或上網訂購。我是出外請老師補習的
多謝回覆。  Lancaster 都收左我女, 我們可以share的information.

你是sixth form 嗎? Lancaster 要sixth form先收女仔

回覆 karenlawlaw 的帖子

是的

其實Lancaster都幾好,只是地位北D,冷些及travel去London遠口

karenlawlaw 發表於 20-12-22 16:19

請問那裏可找這類補習老師?方便PM 我嗎?

回覆 calbee6 的帖子

PM咗你

calbee6 發表於 20-12-22 18:10
請問那裏可找這類補習老師?方便PM 我嗎?

其實入year 9唔使補習,我細女未見過呢類題目,但她都搞掂,因為考試每部份會有例題介紹,反而唔知大女sixth form 難唔難(emoji)

回覆 Wunstar 的帖子

其實補習是等他們熟悉考試方式和問題的大概模式,因為是限時的,時間也掌握也重要

karenlawlaw 發表於 20-12-22 18:37

PM咗你

謝謝!

平常放假都會搵監護人公司安排住宿。我們揀選左White House 做監護人公司,都係A A介紹的。我覺得都唔錯,每年大概比GBP800 ,之後就逐樣計。例如安排接送機場,同埋假期安排住宿,住宿大概50磅一日,咁機場返學校大概100磅一程,通常都係呢啲服務。至於CAT嘅練習,我都有喺網上買啲練習比小朋友做。自己小朋友在網上又搵啲。
當初揀Cranbrook School,都係覺得他的公開試成績唔錯,加上地理 ,天氣和治安好些。
‹ 上一主題|下一主題