用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs 灣仔呂郭碧鳯
go

高主教 vs 灣仔呂郭碧鳯

家住南區,想請教邊間較好?如小學有機會選擇私小或直資,呂郭學術夠嗎?多唔多家長安排外補?我個仔屬於慢熱觀察型
謝謝解答

兩間我揀左高主教,有小學backup,面試感覺呂郭老師都好好。

回覆 多多宝 的帖子

因為高小好似係收唔哂高幼,同埋高幼唔外補唔知得唔得,如果預期都要補,揀呂郭會唔會化算啲?
苦惱中

ndiekwok 發表於 20-12-18 15:21
回覆 多多宝 的帖子

因為高小好似係收唔哂高幼,同埋高幼唔外補唔知得唔得,如果預期都要補,揀呂郭會唔會 ...

你要搞清楚自己小朋友升小方向先?如果點都係讀返津小,仲要起灣仔區,搞入sjc,MPs,sppcs,sfcs,軒灣,軒小,聖雅各.....等,的確可以唔外補,不過機會係留俾有準備既人.

但如果目標升小係直私,學校課程上,已經有好大差異,高幼生要外補唔係因為搞唔掂,幼稚園又幾難?而係因為想裝備好啲上小學又或考直私,所以大前提係,如果呢筆學費對於自己家庭好重要的話,唔好考慮高幼喇,因為一讀預最少9年學費。我兩個小孩,一卷幼,一私幼,而家同樣分別讀兩所不同的傳統學校,讀書靠自己,靠家長最重要。

ndiekwok 發表於 20-12-18 15:21
回覆 多多宝 的帖子

因為高小好似係收唔哂高幼,同埋高幼唔外補唔知得唔得,如果預期都要補,揀呂郭會唔會 ...

就算只收100 機會都大。 聽聞實際想讀高小的小朋友中約有八成可上高小。課程無同呂郭比較過,宜家疫情停止面授,有些家長對私幼支援的要求/期望會高過券幼(因比左學費),呢方面龍幼的確無其它私立幼稚園咁進取。如果想谷學術,疫情期間可能要靠家長更多d。畢竟小朋友最好的配套係家長。