用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求指教 - KV vs SC
樓主: wannabefa
go

求指教 - KV vs SC

回覆 littlelittlefay 的帖子

冇讀過pn或playgroup亦冇任何外補,屋企冇乜英文語境只係得閒讀下英文圖書再問問題就識對答,SC語境真係幫助好大,亦冇請賓賓費事學到壞鬼英文想改番好就難,亦要佢明白凡事親力親為唔好假手於人。
我老公話focus唔應該放係學識學歷,因為第日一身沙紙一街都係,主要希望佢適應力高,有豐富想像力敢於創造,唔係只想佢大個有工做,even可以有工比人做,唔想佢係電腦個記憶體塞好多知識,想佢係電腦個cpu。
小一spccps同sscps揀緊其中一間 ^_^

ssgmgss 發表於 20-12-22 17:23

冇讀過pn或playgroup亦冇任何外補,屋企冇乜英文語境只係得閒讀下英文圖書再 ...

你平日點裁培小朋友?有冇外補?學其他野?

回覆 ssgmgss 的帖子

咁你個囡都好犀利哦係唔係你自己負責教噶
你哋讀SC有無外補中英數啊

我個囡都係無返PG同N的,性格好活潑好動,你先生講嘅嘢同我老公一樣的🤣

冇讀過pn或playgroup亦冇任何外補,屋企冇乜英文語境只係得閒讀下英文圖書再 ...

恭喜晒呀,好厲害,請問有咩教小朋友嘅心得啊?

回覆 wannabefa 的帖子

我係SC用家,疫情下每日有3堂共一小時Zoom,星期一至五都有。另外所有功課,圖工,運動,topic都有video。
上年K2時學校對小朋友的面試training我亦很滿意。

不過我想講,別道聽途說讀SC就一定要全科補。補唔補,補幾多絕對係唔關你讀邊間幼稚園事;係睇每個家庭自己嘅需要。我身邊嘅KV / LH朋友;絕對補得多過我。我亦識得大把唔點外補嘅SC學生,一樣考小學考得好好。

以我觀察;雙職家庭會補得多D,FTM好多prefer自己教,就會補得少D。不過都係果句;每個家庭需要不同。喺呢個全民皆補嘅年代;竟然仲會迷信讀某間幼稚園就唔駛外補;讀某間就要補全科?!

SPCCPS以我所知未放榜wor;連in都未in晒,點揀?

estherpang 發表於 20-12-24 01:45
回覆 wannabefa 的帖子

我係SC用家,疫情下每日有3堂共一小時Zoom,星期一至五都有。另外所有功課,圖工, ...

好認同,所以我們沒有考慮補習的事情。現在真的是個個都補,多謝你對學校嘅分享,令我了解更加多

Del

回覆 estherpang 的帖子

就當我地好有信心囉

冇任何外補, 屋企都係玩下玩具玩下畫筆,睇卡通片故事書圖書兩文三語都有,屋企長期細細聲播英文歌有快歌有慢歌,出街搭巴士電車地鐵教佢入錢同買飛,帶佢去公園郊外教佢認識動物尊重生命,去圖書館就教佢守規矩。玩具冇分男女冇分平貴各式各樣都有,由得佢拆由得佢玩,佢諗唔到點玩就會求我地教佢玩,可能咁刺激佢多角度思考同好強求知慾,頭腦四肢手指又協調,乜都鍾意學又鍾意模仿。只希望佢繼續保持好奇心,有自己獨立思考,唔會人云亦云,保持童真,有顆赤子之心。

回覆 50267612 的帖子

樓上已回覆。

其實呢一代唔少家長想自己子女入乜學校或者學乜學物歸根究底都係家長自我感覺良好的個人意願,感覺良好源自於人地咁做我又要咁做羊羣心理實冇執輸,人地社交媒體打卡show-off子女點叻點勁我又要show。當然冇一個家長會認