用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 疫情下, 大家小朋友上網課時間每日幾耐? ...
樓主: HamoBaby
go

疫情下, 大家小朋友上網課時間每日幾耐?

swytca 發表於 20-12-18 07:53
我覺得並不是說的越多越吸收,比如看ETV,學校的教學影片,滿滿乾貨,也看的津津有味,但是回來問他看得什 ...

所以個個小朋友唔同,我阿女上實體課發半堂夢,望住台電腦可以專心半日。平時抄寫、做作業係咁發呆,做網上練習會不停做到滿分為止,好似打機過關feel。不過抄寫少咗係有問題,成日唔識寫字,串錯字,等等。

b3410 發表於 20-12-18 09:36
放聖誕假喇,返幾耐都一樣了

反而要諗下沒有旅行,唔可以周圍飲飲食食,主題公園冇的去,又唔使準 ...

我哋要準備統測⋯⋯

看來大部小朋友都係上半日網課。 我真心覺得時間唔夠, 我小朋友學校淨上中英數常, 功課唔多, 小朋友變得好懶散, 下午就完功課,做下練習, 睇吓書, 打下機又一日。

回覆 kwokbobo 的帖子

八歲每堂45分鐘, zoom 3 至4次
有功課,大約1.5hrs完成

另有online 玩數games、讀普通話、同埋睇英文書嘅apps...

其實國際學校平時學習都多用電腦,所以小朋友教習慣

以前唔知佢哋喺學校做乜嘢,畀咗學費都唔知用咗去邊,反而而家網上教學就知多咗,終於知道原來學費都有其價值

回覆樓主:

我哋8:30-3:30 ,每堂有30分鐘至1 小時break,上午教完,獨立做task, 然後下午一齊對答案或做discussion, 有唔明可以google classroom 或課後留低zoom問老師(老師可以單對單教)有默書,有一對一assessment!

swytca 發表於 20-12-18 07:53
我覺得並不是說的越多越吸收,比如看ETV,學校的教學影片,滿滿乾貨,也看的津津有味,但是回來問他看得什 ...

講得好啱(emoji)(emoji)

HamoBaby 發表於 20-12-15 21:48
我小朋友8:30-11:30

我哋更短。 11點就完