用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽少芳幼稚園vs 聖三一堂曾肇添幼稚園,點揀 ...
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園vs 聖三一堂曾肇添幼稚園,點揀

2間都有Am offer一間聖三一,好近屋企,行5分鐘到,有小學可以大機會直升,小學係私立都係隔離,如果大抽獎唔理想,都有backup,而小學就會英文教學

呢間保良局就主要英文教學,3年用英文教學好吸引,佢英文底子一定打得好好,但就喺黃埔,要接放學/校車,而小學方向都一定係英文小學

比你地會點揀?🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

我都想知多d保良局 請問學術方面好嗎?印度藉老師會有英文口音嗎?

回覆樓主:

我都好想了解保良局英文口音問題
同佢地係happy school 定學術型?

有無用家可以解答我地

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

PLKTAYSF -

老師會有口音,輕重視乎個別老師。小朋友暫時k2,兩年既老師口音都算ok,一定係聽得明白。一班20+人,一位廣東話老師一位英文老師做班主任。另外有NET,有普通話老師。
聽說學術在近年有調整過,比以前淺。但係仲都係屬於比較深既卷幼。k2最近寫到父母/白菜/哭笑等字。英文寫緊coat scarf 等。
兩年都遇到非常有耐心+愛心既班主任。

新校舍,硬件不錯 (冇outdoor),PLK資源充足,對得起呢個價錢(卷幼中算數一數二的貴)。

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

iciclex 發表於 20-12-16 16:34
PLKTAYSF -

老師會有口音,輕重視乎個別老師。小朋友暫時k2,兩年既老師口音都算ok,一定係聽得明白。一 ...

請問小朋友可以流利英語對答嗎?
班入面嘅南亞小朋友多嗎?

Yyt123 發表於 20-12-16 17:08
請問小朋友可以流利英語對答嗎?
班入面嘅南亞小朋友多嗎?
我啲小朋友本身以英語為第一語言,不能作準。眼見同學們英文對答都冇問題AM比較少南亞小朋友,估計1/5 - 1/4。PM大概1/3

iciclex 發表於 20-12-16 17:30
我啲小朋友本身以英語為第一語言,不能作準。眼見同學們英文對答都冇問題AM比較少南亞小朋友,估計1/5 - 1/ ...

想請問南亞小朋友乖嗎?都係講英文嗎?

iciclex 發表於 20-12-16 16:34
PLKTAYSF -

老師會有口音,輕重視乎個別老師。小朋友暫時k2,兩年既老師口音都算ok,一定係聽得明白。一 ...

咁我想請問宜家疫情唔洗返學,plktaysf 係用zoom 定拍片?
有冇功課做?
係咪返學校取工作紙做定點架?

仔本身比較漫熱,讀緊n班,返學時老師話佢cool 唔多出聲...哈哈 無奈
所以都想知佢地啲老師係點?有冇耐性呢?

唔好意思!咁多問題....thx

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
請看一看這兩個

選擇譚歐陽與否你可以看看升小情況
林文燦8,陳守仁2,播道1,英華1,聖保羅男女1,真道2,李宗德1,培僑1
建造商會1,地利亞10,聖若望5,聖若瑟英文1,聖母1,救恩1,崇真1,基督教音樂1,蘇浙1

如沒有什麼自行分數,目標為直私,可看看直死的組成
我考了幾個月之後的經驗,按考小難度簡單分類一下:
很難考:陳守仁,英華,聖保羅男女
難考:林文燦,播道,真道,培僑,蘇浙
因為每年走勢差不多,就算譚歐陽在進步,也不可能短時間內大躍進

你可以比較一下你的期望和譚歐陽機會率呢
要注意陳守仁,林文燦,地利亞,聖若望收不少南亞學生
以上數字包括南亞同學在內

陳羚羚 發表於 20-12-16 19:46

每天 zoom課,中文二十分鐘,英語二十分鐘功課本全部帶回家了,要做
沒有工作紙,以前也沒有

老師很好很好
上課情況麻煩看看上面鏈接

要強調的是,良好語境是增潤,而不是幫助起步
老師根本沒可能有時間每個人幫助跟進起步
到三年級三分二華人不太能英語日常對話,不是指課堂對話
但是能日常對話的都英語很好,因為語境幫助其實很大
能英語日常對話的一般:有菲律賓工人,父母會講英語,外補英語

同樣道理,大部分南亞人都沒法基礎廣東話對話,就算有語境
因為根本沒外力幫助起步

iciclex    發表於 20-12-17 08:48

Azzurro 發表於 20-12-17 08:38
每天 zoom課,中文二十分鐘,英語二十分鐘功課本全部帶回家了,要做
沒有工作紙,以前也沒有

補充一句,學校冇工作紙但有校本練習/習字簿。也非常同意家長對語境的睇法。

你個Q&A寫得好有心!希望小朋友成功考到心儀小學

回覆 iciclex 的帖子

你下年也好運呢!加油就要今年加油,哈哈記得報名多一點學校,到面試心儀的就會發揮很好啦!

https://tstkg.edu.hk/畢業生升讀小學統計/
光對比直私升小,譚歐陽明顯好一點

當然你也要了解心儀小學升中的具體情況

保良局幼稚園一般升小信息比較透明

Azzurro 發表於 20-12-17 09:51

你下年也好運呢!加油就要今年加油,哈哈記得報名多一點學校,到面試心儀的就會發揮 ...
多謝! 我地幸運地係世襲生,可以enjoy多一陣幼稚園生活

Azzurro 發表於 20-12-17 08:38
沒有工作紙,以前也沒有

所以請問你推薦譚歐陽嗎?因本身都係土瓜灣,同埋只想選擇學卷校。
另外想請問譚歐的拼音教得好嗎?係唔係都需要外補英語?

從成長進度看,我也會建議世襲生都可以考慮去玩直私面試通過實戰玩的過程,小朋友會成長不少
很多人發現,前期玩過直私面試的,後期叩門的表現好很多,因為成長比沒有玩過的多很多

回覆 Yyt123 的帖子

在免費幼稚園裡面,譚歐陽本身配套不錯,我推薦(按我家庭情況)但是如果你目標係四大神校(聖保羅,拔萃男,拔萃女,蔡繼有)

譚歐陽幾乎是最低配套(其他免費學校機會更渺茫)
你需要大力外補

你比較一下幾個變量:家庭情況 - 學校配套 - 期待小學

如果父母英語不好,沒有喜歡和小朋友溝通英語的工人,外補英語是必須的(一個星期一小時不夠)
收穫和付出是正比的呢