用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽少芳幼稚園vs 聖三一堂曾肇添幼稚園,點揀 ...
樓主: Mikawong0209
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園vs 聖三一堂曾肇添幼稚園,點揀 [複製鏈接]

Azzurro 發表於 20-12-17 10:37
回覆 iciclex 的帖子

從成長進度看,我也會建議世襲生都可以考慮去玩直私面試通過實戰玩的過程,小朋友會 ...
多謝你建議!可能會讓小朋友試1-2間俾佢經歷下過過程。因沒有更心儀學校,所以暫時無須考慮叩門。可當作一個體驗

Azzurro 發表於 20-12-17 10:56
回覆 Yyt123 的帖子

在免費幼稚園裡面,譚歐陽本身配套不錯,我推薦(按我家庭情況)但是如果你目標係四大 ...

但Tay教phonics好嗎?我其實傾向想官津 但想佢學好phonics ,到升小時唔洗煩英文默書串字

學校二年級開始慢慢教拼音
二十幾個人一起學難以有好效果
拼音只能外補小班學,因為要不停細微糾正發音
拼音越早學越好,我指一年級更好

Azzurro 發表於 20-12-17 11:53
學校二年級開始慢慢教拼音
二十幾個人一起學難以有好效果
拼音只能外補小班學,因為要不停細微糾正發音

所以k2教嘅phonics都係26個音開始嗎?咁如果k1已經外補學左,咁k2開始學咪會好悶囉?

回覆 Yyt123 的帖子

二年級從拼音一開始教不會悶,當複習就好,而且一個星期沒有多少課學拼音

Azzurro 發表於 20-12-17 08:38
每天 zoom課,中文二十分鐘,英語二十分鐘功課本全部帶回家了,要做
沒有工作紙,以前也沒有

意思係課堂對話無問題?只係唔可以流利日常對答?

因為我小朋友正正無接觸過英文
譚歐語境好,所以有offer 好開心。
但本身住得遠,可能會為左幼稚園搬去黄埔。唔知咁做值唔值得

定用搬屋錢直接拎去外補英文
我有又一村全日offer ,又一村每日net 40 分鐘。唔知邊個好

nicolekwok1214 發表於 20-12-17 22:05
意思係課堂對話無問題?只係唔可以流利日常對答?

因為我小朋友正正無接觸過英文
可以課堂對話,但是日常隨機對話有困難(好一點的直私面試要日常對話才能過關)
我很驚訝見過一個小朋友流利日常對話
學校沒語境,父母不說英語,沒菲傭,但是一個星期五天每天一個小時補英語(持續一年應該可以減低強度)
我覺得他父母解決得很好
大部分(沒有語境,菲傭,中文家庭)父母以為一個星期一個小時補英語或英語拼音就夠
客觀來說解決不了問題

譚歐陽語境 =
印度香港雙班主任 (應該不是很多幼稚園有吧?)+ 左右給印度同學夾著 (估計國際幼稚園才會多外籍學生)
= 小朋友要隨時講英語

香港很多外籍英語老師都不是來自英語國家,所以印度英語也不用擔心

看你家庭情況和對小學期待了,而且英語不是幼稚園唯一考慮
‹ 上一主題|下一主題