用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 丘佐榮與香島,邊間DSE成績好d?
樓主: joe12211981
go

丘佐榮與香島,邊間DSE成績好d?

hkpapa852 發表於 20-12-21 08:51
不如諗下德雅

德雅好谷㗎喔!我中學同學係佢哋老師。最大問題係阿細好唔like德雅,皆因佢5年校車同德雅小同車,你知D女仔啦!阿細又好勇鬥狠,好少有家姐咁隨和既(青春期前)。

艾艾 發表於 20-12-20 22:50
其實唔駛自行揀香島,佢有60個扣門位,我校今年有3 個band2A 同學仔扣到。香島可留作backup 用。或者自行搏 ...

有疫苗,段估都要呈三lu掛!

gracelam 發表於 20-12-21 08:55
自一九真,自二丘中

唔得,其中一間阿細話一定要揀聯中!呢兩年無得參觀學校,只可以睇網上資料,好似網購咁!

little_yolky 發表於 20-12-20 20:15
借位一問。阿細呈二名次出咗,成績keep到,都係2X。名次高咗兩名但因為有人退學,計落都係最後一名B1。丘 ...

想請教,點知自己糸band 1 最後一個?

OxOx 發表於 20-12-22 10:44

純粹個人睇法,若然該校B1人數極少,加上响B1範圍之內的學生在兩次的呈分名次皆無變動過,或呈1响你前面嘅B1學生,响呈2後仍然响你前面嘅話,剛响你後面嘅又被老師定義為(B1c-B2a)邊緣人,那麼,你係B1c最後一位機會好大呢!

mall 發表於 20-12-15 17:59
聽聞香島1C成绩主要由班好叻的內地生拉高?
我都係咁睇,主要係班叻既內地生,加上毛坦廠式既教法。

我係咁估計:
過往派往band 1中學的人數再打個8折
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 20-12-22 00:17
唔得,其中一間阿細話一定要揀聯中!呢兩年無得參觀學校,只可以睇網上資料,好似網購咁!
...

B1大抽獎一定中聯中㗎 自一填聯中會唔會浪費咗個位

王家爸爸 發表於 20-12-22 11:16
我都係咁睇,主要係班叻既內地生,加上毛坦廠式既教法。

何謂毛坦廠式教法?

joe12211981 發表於 20-12-22 16:53
何謂毛坦廠式教法?
毛坦廠係大陸其中一間出名谷既學校

咪估囉。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-12-22 18:07
咪估囉。

2x都係最後一個,會唔會低估左呀?

conniecheung 發表於 20-12-22 18:12
2x都係最後一個,會唔會低估左呀?

都無所謂啦,返正低估都係1C,對選校無大影響。

gracelam 發表於 20-12-22 11:31
我係咁估計:
過往派往band 1中學的人數再打個8折

我打七折。

outdistance 發表於 20-12-22 16:22
B1大抽獎一定中聯中㗎 自一填聯中會唔會浪費咗個位

點知呈三仲係咪B1喎!

little_yolky 發表於 20-12-20 20:15
借位一問。阿細呈二名次出咗,成績keep到,都係2X。名次高咗兩名但因為有人退學,計落都係最後一名B1。丘 ...
其實部分中學睇P4成績,主要是要睇學生成績穩定性?

little_yolky 發表於 20-12-22 00:15
有疫苗,段估都要呈三lu掛!
好難講。不過你細女睇來非君不嫁,佢咁鍾意聯中就成全佢吧!

艾艾 發表於 20-12-22 20:58
好難講。不過你細女睇來非君不嫁,佢咁鍾意聯中就成全佢吧!

未到最後都有變數架!小孩子好受別人影響呢!若然好友要去勁DD嘅英中,為求可以一齊讀書一齊成長,改變主意都有可能架!

little_yolky 發表於 20-12-22 18:15
我打七折。

貴小學應該不用打七折吧!

Dada3802 發表於 20-12-22 20:48
其實部分中學睇P4成績,主要是要睇學生成績穩定性?

唉!我乜都唔知,我好心煩