用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 n班萊恩,新一代,Joyful 麗城....學之園,SC,請問如何 ...
go

n班萊恩,新一代,Joyful 麗城....學之園,SC,請問如何選擇

n班萊恩,新一代,Joyful 麗城,綠楊,明慧太子,綠茵浪澄,屯門啟思,學之園,SC,請問如何選擇

我女兒係三月出世大b,相比其他小朋友獨立,從來無因爸媽不在身邊喊,反而自己同小朋友玩,亦好喜歡係公園同其他小朋友玩。

只要佢喜歡,可以好專注自己揭書,又會睇圖書望好耐,亦好喜歡爸媽伴讀,不過,如果佢唔想,就會走開。

又喜歡跑><’,爬。。。大肌肉都展得幾好。

亦好喜歡學大人。

如有以上特徵既小朋友,請問各位有沒有選校建議?以上offer唔知比較合適會係邊間?

住元朗,可以搬出外區,不過唔會一時三刻走,可能最遲k1左右搬,直資私小為目標

希望可以有一間幼稚園助佢慢慢係學業生涯中,學會懂得解決問題,而唔係比問題解決

謝謝各方家長賜教!

回覆 Jessicakyy 的帖子

你小朋友咁叻,全部都有offer??

回覆樓主:

Target直私選SC或LH

LH 2021 N 未接受申請喎?SC N喺紅磡,你住元朗...? N 班小朋友太細都要諗吓交通時間。N 班其實真係食吓茶點唱吓歌仔咁,搵間近屋企既好啲。

Yuning0121 發表於 20-12-15 01:41

SC LH 未交片同面見,綠楊等緊
其他有offer

wg_ann 發表於 20-12-15 11:20
Target直私選SC或LH

thanks.
最近又多一個迷思,lh,綠茵 呢類比較谷既學校,唔知對佢將來學習解決問題會唔會有不利影響

honeybid 發表於 20-12-15 12:05
LH 2021 N 未接受申請喎?SC N喺紅磡,你住元朗...? N 班小朋友太細都要諗吓交通時間。N 班其實真係食吓茶 ...

謝謝建議,因為住近西鐵站,有隣居九龍區返學用家家長都提出,其實交通時間同去元朗萊恩加洲校都差唔多,因為果度唔就腳的。
萊恩我哋都去過,其實同樣要半小時左右而且,出九龍區多十分鐘左右。

honeybid 發表於 20-12-15 12:05
LH 2021 N 未接受申請喎?SC N喺紅磡,你住元朗...? N 班小朋友太細都要諗吓交通時間。N 班其實真係食吓茶 ...

另外係呀,lh SC ly 未交片面見同等緊結果。

同屋苑有唔小人返sc同lh的,青衣校舍其實係一程車加行十分鐘路左右。
只不過我一併問埋同埋諗定。

明慧太遠,也沒什麽特別,可以不考慮。
青衣或者奧運LH比較近,SC的N在紅磡沒問題,但是K在九龍塘就要搬家。

當然前提是你有Offer

Jessicakyy 發表於 20-12-15 12:15
thanks.
最近又多一個迷思,lh,綠茵 呢類比較谷既學校,唔知對佢將來學習解決問題會唔會有不利影響
...

好多考N/K的家長其中一個迷思就係要搵happy school, 希望小朋友有個快樂的童年,一聽到'谷'校=小朋友番學唔開心,但事實係好多番所謂'谷'校的小朋友其實都好鍾意番學,番學亦好開心。

'happy school'好多時只係泛指學術程度淺的學校, 將學術程度較深的歸納為'谷'校,同學習過程和學習模式其實完全無關係。學校可以教得好淺但過程乏味沉悶,相反學校亦可教得較深但過程生動有趣。
與其單純將學校歸納為happy school或谷校,倒不如研究下每間學校的特色及教學模式和理念,這樣較容易找到合適學校。

wg_ann 發表於 20-12-15 13:10
好多考N/K的家長其中一個迷思就係要搵happy school, 希望小朋友有個快樂的童年,一聽到'谷'校=小朋友番學 ...

謝謝,我明白谷得嚟其實可以好開心,想找間又唔會沒殺左佢創意同有多方面思維訓練既學校,真係要睇多啲用家分享。

Jessicakyy 發表於 20-12-15 13:13
謝謝,我明白谷得嚟其實可以好開心,想找間又唔會沒殺左佢創意同有多方面思維訓練既學校,真係要睇多啲用 ...

deleted

Jessicakyy 發表於 20-12-15 12:19

另外係呀,lh SC ly 未交片面見同等緊結果。

其實你問呢堆學校根本就係兩個完全唔同檔次。LH 同 SC 係全港出名既幼稚園,係名校,又未至於神校。其他只係連鎖或地區性幼稚園。所以你問名,10個有11個都一定話LH / SC。但亦有好多其他原因令家長揀其他學校(例如近屋企,老師有愛心,券校(例如啟思),強調英文英文(Joyful),想入某間地區私小可能隔離間幼稚園比SC 仲有利 etc)所以你真係要諗清楚自己要乜。加上N 班又未必等於K,好多名幼稚園有K 冇N,你K 又會唔會考過第二間?好多因素。

honeybid 發表於 20-12-15 21:12
其實你問呢堆學校根本就係兩個完全唔同檔次。LH 同 SC 係全港出名既幼稚園,係名校,又未至於神校。其他只 ...

想找間適合我小朋友發展既幼稚園XD

報名時未太肯定佢咩性格,就盡量林林總總既類型都報左先。而家返多左pg,知道多左佢係點既一個小朋友,而且而家又大個左啲啲。可惜咁多學校,疫情下又無法去到school tour唯有上嚟睇多啲用家分享。出文就睇下我小朋友有呢啲特質,睇下有冇乜意見有咩類型學校適合。

至於檔次問題,可能我睇既係間學校用咩教學方法多過睇高底級吧,所以無太大理會。

siuta 發表於 20-12-15 19:25
不如諗下國際學校

都會留意既

快樂火雞 發表於 20-12-15 12:33
明慧太遠,也沒什麽特別,可以不考慮。
青衣或者奧運LH比較近,SC的N在紅磡沒問題,但是K在九龍塘就要搬家 ...

謝謝,我都係諗下,如果學校性質根本唔啱我小朋友既,就好好把握手上其他offer,eg joyful而已,因為joyful比起sc lh早好多就已經要交留位了。

LH for sure

honeybid 發表於 20-12-15 21:12
其實你問呢堆學校根本就係兩個完全唔同檔次。LH 同 SC 係全港出名既幼稚園,係名校,又未至於神校。其他只 ...

同感,大部分人都會揀LH 或SC

首選LH,次選SC

Yuning0121 發表於 20-12-15 01:41

而家lh 和sc未知結果外,其他都有am offer嘞