用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 ...
樓主: LingAn20
go

想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 [複製鏈接]

Nikita8210 發表於 21-1-10 12:37
計劃生小朋友先問自己以下問題

1. 你同伴侶喜歡小朋友嗎?
曾經那裡看過:  生孩子, 孩子是來追債, 或是還債的.每人的命運不同.
兩者, 我都見過.

也許, 說, 這個不借不還, 生命的其他地方出現了吧!

如果人, 看得輕鬆, 一个孩子成長, 是二十個光景.

比如, 我兩個小朋友, 也只不過是二十五個年頭.

說說, 便過了.

當中, 自有自己的玩味.

也許, 如吃苦瓜, 吃出了甘味來.
那怕再苦, 也是甜.

犠牲, 也許是怎樣去理解.
幸福, 如是.

對我, 幸福很簡單,
跟老婆外出吃飯, 散步回家, 兩個囝在前面, 說說笑笑.

HappyMayB    發表於 21-1-15 17:06

回覆 ANChan59 的帖子

你因什麼覺醒而生BB? 可否分享一下?

不只讀書...升學....仲有健康、社交、心靈、社會環境.....都要考慮,
人要面對的事太!
想清楚才生,一旦生左無得取消重頭再來,只能盡力。

aa06 發表於 21-1-21 01:00
回覆 ANChan59 的帖子

你因什麼覺醒而生BB? 可否分享一下?

你問我的時候,我出差在國內,沒有回答你的問題,剛剛這個題目蒲番上嚟,又看到你的問題,現在回覆你。

我從小到大都不太喜歡小朋友,到預科畢業,等升大學時去咗越南難民營工作一段時間,是教小朋友英文,數學及體育。在幾個月裏對小朋友的感覺有了改變。

到結婚前太太不考慮生小朋友,我亦冇乜所謂,家人亦沒有太大意見,隨我們的意思。結婚兩年後,太太突然覺醒沒有小朋友可能是一個家庭的遺憾,於是我們就決定要小朋友。

我以前在日誌分享過懷孕經歷都波折重重,擔心及懷疑唐氏綜合症,到擔心學習遲緩到發現資優,過程中起起跌跌,很大的挑戰,也是很好的經歷,正因如此,一個小家庭更珍惜這份愛及過程,到現在還回味箇中的甜酸苦辣。

因為自己有信仰,我們感恩,是個祝福,讓我們學懂珍惜,愛及犧牲!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingAn20 發表於 20-12-14 22:03
大家好,我係新手。
唔知大家生小朋友最迷茫會唔會係佢地嘅升學問題?
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小 ...
不要為明天休慮
希望你可以睇到最尾

家書

一切都不重要,如果你係最愛佢嗰個,幸福就會存在喜怒哀樂之間。

annie40    發表於 21-8-18 20:49
annie40    發表於 21-8-18 20:48

育兒過程,是愛,是感恩,有付出,有回報,可以大悲,亦可大喜,最終共同成長。

ABC-DAD    發表於 21-8-19 15:36

依個年頭, 冇番D錢係身都唔夠比小朋友上輕趣班

生小朋友要思前想後

育兒過程,有愛,會辛苦,要付出,未必要有回報,小朋友開心健康成長,就係父母最主要得到。

生小朋友有好多考慮,真係唸清楚先好生。。。
生左就要盡心盡力照顧,唔係一兩年既事!
‹ 上一主題|下一主題