用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 ...
樓主: LingAn20
go

想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 [複製鏈接]

stillgood20 發表於 20-12-15 18:00
Make it simple.
如果沒有小朋友.
你的家庭會否有遺憾?

我好同意,可能會係遺憾!

我哋最初冇諗過生小朋友,后來因為覺醒才計划生!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingAn20 發表於 20-12-14 22:03
大家好,我係新手。
唔知大家生小朋友最迷茫會唔會係佢地嘅升學問題?
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小 ...

我想講如果真係會考慮比小朋友去外國讀書,就要早啲蓄定錢為佢準備,我之前個女細個個陣就係無幫佢計劃,但到左而家佢真係考DSE 既時候,眼見佢讀得好痛苦,自己就後悔當初點解唔幫佢做啲教育基金儲蓄之類,最少有錢就可以多條出路比佢揀.......

whf_Doris 發表於 20-12-18 01:28
我想講如果真係會考慮比小朋友去外國讀書,就要早啲蓄定錢為佢準備,我之前個女細個個陣就係無幫佢計劃, ...

認同,去外國升學真係要早預備。

ANChan59 發表於 20-12-17 19:02
我好同意,可能會係遺憾!

我哋最初冇諗過生小朋友,后來因為覺醒才計划生!

我自己想, 生兒育女, 抱著一種簡單的初心.

當然, 面對現實後, 孩子出生, 便有一連串的安排, 問題, 壓力.

其實, 無一對父母, 可以預估孩子是怎樣的, 也沒有選擇, 是何模樣. 有何性格,智慧優越

孩子出世, 才知道.

有計劃是好的, 也要隨機應變.

如我大囝, 對立性反抗症”, 小時, 媽媽要花很多心機和壓力去相處. 我自己則完全沒壓力. 用心去處理, 特別有耐性.

(好像, 現在的香港, 互相對立, 其實是很容易處理. 疏理情緒.)

反觀, 大囝不斷長大, 控制情緒能力, 反而比一般人高. 家人也沒有對他的個性有忍讓.

媽媽花了很多心機去教導和照顧, 形成孩子有一種很密切的情感.

太太教了大囝, 心裡疲憊, 細囝便由我教.

細囝看似一切如常, 由幼稚園至中學四年班, 很好過, 太容易了.

沒考試,測驗壓力.

放學去補習社, 做完功課, 回來, 便玩. 什麼都是簡簡單單.

細囝本是資優, 隱藏思維與眾不同, 因此, 沒有朋友.

那便是難解的問題. 也只好隨遇而安.

亦帶來了, 期望. (期望越大, 壓力越大).

回顧一下, 時間便這樣子過去了.

做了自己要做的, 自己感覺滿意, 安心便可.

那便是初心.

在教育廣場, 眾人都是父母. 我睇野好簡單. 大家出發時的初心都是善心.

所以, 政治理念, 社會角度,… 甚至, 教育系統, 誰勝誰負. 對我意義不大.

, 見到一些邏輯不正確, 我是不能接受.
說一下, 那便各顧各好了.

沒有孩子,會否遺憾?
我是努力了一段時間,才成功懷了孩子;生下來後,不是想像中睇書一般易湊;孩子,是讓我看見自己不足的一個教練,他讓我同步成長。
生完之後就知道自己的成受能力,所以一個孩子,夠了。

jli008 發表於 20-12-17 11:11
每個地方都一樣有合理既壓力,睇自己點樣去適應.有時候孩子過度既壓力,係家長因教育制度下形成,但最終多與少 ...

因為樓主擔心讀書問題,所以才討論成功率問題而已

單純講讀大學。除了國外留學,
倫敦人不會限制自己只能讀倫敦的大學
東京人不會限制自己只能讀東京的大學
但是,香港人會限制自己只能讀香港的大學

幾年前已經能便利的申請深圳河以北的大學。。 不過有咩好講呢。。

就算香港讀大學,倫敦人東京人都唔會只願意本地就業。。

簽名被屏蔽

某些父母嘅過時觀念,會成為小朋友成長期間,不能全面認知社會環境嘅主因,新手宜辨別。

PS(XX制度之下/絕大多數人/)等詞,有點被濫用到討厭嘅程度。

建议楼主把这题目放于公海,你会有更多更全面的回复,这裡只会引領你到牛角尖處。生育与否是生命議題,生命議題從来都是哲學题目,哲學問題哲學解决,何以把哲學議题用教育解决? 不明解!

giver    發表於 21-1-9 12:50
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

回覆樓主:

簽名被屏蔽

能夠將偏見改善,做有建設性嘅事--應該係教育其中一個重點,執念太重,往往會迷失,錯誤定位,錯過左好嘅機緣,聖誕過後又係新嘅一年,希望少啲一知半解同 莫衷一是,世界可以更好交流合作。

2021加添信望愛

b3410    發表於 20-12-31 13:55

我的建議係生一個算了!兩個三個真係搵笨。當然好有經濟實力另話啦,多多都無所謂。

ddtt347 發表於 20-12-23 12:57
我的建議係生一個算了!兩個三個真係搵笨。當然好有經濟實力另話啦,多多都無所謂。
...

同意。除非真係錢唔係問題,又極鍾意小朋友,對付出的時間、精神和心血,無論有無回應和回報都無怨無尤。

睇下你追求啲咩 想小朋友好似自己咁 填鴨式教育 係亞洲地區都冇問題
如果想小朋友開心啲可以揀啲外國教學形式嘅學校 國際學校或者
記得好耐之前有個報道係話啲小朋友返學係跑山、親親大自然
如果唔係嘅話就去外國升學

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/he ... _child_develop.html

關於小朋友,我覺得最有趣就是兒童發展
小朋友頭一兩年好像每幾天就會進化一次,之後每幾個月又有好大變化
就算是照顧第二個小朋友,都依然覺得好神奇
和小朋友有溫度的互動,比任何其他事情都更有趣
生命確實很奇妙

LingAn20 發表於 20-12-14 22:03
大家好,我係新手。
唔知大家生小朋友最迷茫會唔會係佢地嘅升學問題?
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小 ...

如果係擔心讀書,可以考慮只生一個,集中資源,計下條數看可否入國際學校,壓力細一條龍幼稚園直上中學,又不用太早出國反而慳咗,香港IS一般成績都不錯,都不少人最後又入番香港的大學。
而且研究顯示一孩的媽媽最開心。

計劃生小朋友先問自己以下問題

1. 你同伴侶喜歡小朋友嗎?

2. 你們願意犠牲自己的私人時間去照顧小朋友? 生仔要時間可以1小時至20幾小時內完成. 照顧小朋友係一背子責任, 有了小孩好少可以一覺到天光, 半夜小孩有時會發惡夢喊醒, 也有生病的時候

3.自己是否經濟穩健足夠供養一個小孩?

4. 教育開支有高有低, 苦心自問你想俾什麼素質的教育俾小孩? 呢個問題好個人, 不需要同別人比較.

5. 最後, 教育小孩是講身教, 自問是否小孩學習的好榜樣?

做好準備先決定做人父母, 還最好去中醫調理好自己身體生個健康寶寶
‹ 上一主題|下一主題