用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫 ...
go

想生小朋友,但諗到關於升學的事覺得迷茫

大家好,我係新手。
唔知大家生小朋友最迷茫會唔會係佢地嘅升學問題?
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小朋友嘅將來,就會卻步左。。因為都知道香港讀書好大壓力,去外國讀書又要用好多錢。。真係好多野煩。。
希望各位有經驗嘅家長可以比d意見我呀。
感謝!

LingAn20 發表於 20-12-14 22:03
大家好,我係新手。
因為我都計畫緊生小朋友,但一諗起小 ...

做父母責任係大,供書教學之餘,最重要係培育一個獨立有思想的人。千祈唔好跟風生BB, 自己諗清楚啲先啦。自己的心志成熟與經濟基礎同樣重要。

ABC-DAD    發表於 20-12-17 11:48

回覆 LingAn20 的帖子

當您擔心太多時,您已經具備一定的父母素質不要擔心接下來的未來20了。集中未來計劃兩年 or 3年.

大進步來自小

eg, 首先保持健康,進行健康檢查,計劃何時分娩

b3410    發表於 20-12-16 12:15
peter1    發表於 20-12-15 13:06
slamai    發表於 20-12-15 11:09

还原基本步,所有媽媽有BB時,其实最先係想佢健康快樂,無人一開始就諗讀書既。做父母人人都新手过,都係摸住石头过河,边做边学。但世上無野係必然,健康如是,所以搞好自己健康係第-步,亦係俾BB第-份祝福。無健康仲講其他乜野呢?

知道哪裡找幫助就可以應對了,加油
你想要多少個小朋友啊?

出生到一歲:照顧孩子健康
大部分情況只能找父母,另外一半父母,或者工人幫忙,提前搞好關係好重要

一歲打後:考 n班,k1,p1,s1
知道提前研究教育論壇已經不會輸了,去幼稚園小學中學幾個子論壇,每個分別趴文趴一兩年,有時間就趴多幾年,每年家長的考慮和擔心都一模一樣,每年適齡學童五萬多,大部分人都不知哪裡集中研究升學問題。。

睇下呢2本書吖,好平0-12歲健康成長
反正只在計劃階段,新手在心理共體質上都有時間預備。

你真心問自己,你地兩夫妻鍾唔鍾意小朋友,有無耐心和是否願意付出大量時間、精神、金錢和心血。另外,在經濟方面能否負擔到。

兩樣都得,可以去馬。個個做父母都係新手開始,一路做一路學,鍾意小朋友就係樂趣,唔使愁wor。

Nikita8210    發表於 21-1-10 12:39

大家好,我係新手。
Make it simple.
如果沒有小朋友.
你的家庭會否有遺憾?

如果有, 那只有一個選項.

Nikita8210    發表於 21-1-10 12:17
b3410    發表於 20-12-16 12:16
retriever    發表於 20-12-16 10:24

回覆樓主:

如果時光倒流,各位想在自己幾多歲時有第一個BB呢?

Radiomama 發表於 20-12-15 19:28

維持不变……30.不过有时見有人好後生有个2x歲仔女,又有尐羨慕。針無两头利……

同而家一樣,我覺得阿女係最合適既時間來到,我哋亦期待左佢好耐,加上我又成熟啲,耐心多啲,老公又升左職,真係一切啱啱好
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

再來幾次都係咁!
感謝我的小朋友,佢哋帶給我的,大概多過我俾佢哋的。

其實自己細個時好唔鐘意小朋友,覺得勁煩!

結果人生就係奇妙,到了適當的時候,就覺得應該有嘅小朋友。當第一次做了媽媽,就愛上了這個身份

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

確係,經濟ok的情況,教養仔女真係心機嘢。
愛與關懷,呢d有心就做到。

b3410 發表於 20-12-16 12:22
再來幾次都係咁!
感謝我的小朋友,佢哋帶給我的,大概多過我俾佢哋的。

好感恩啊!

b3410    發表於 20-12-16 22:01

生兒育女的心態,其實同結婚嘅承諾一樣,無論順或逆、貧定富、健康定生病,都會守護佢、愛佢。

種瓜得瓜啫,無咩講添。

香港讀書好大壓力,去外國讀書又要用好多錢
=== 我覺得要讀書好,邊道壓力都差不多,(雖然文憑試還是比較難)。。。外國都係分本地,私立,和國際學校學制,不會和香港有多大區別

關於讀書問題,其實我覺得 "讀書順利" 的比率,按不同標準,其實好客觀
1. 入大學
41600多名考生申請大學聯合招生辦法,人數自文憑試以來最少,當中近15600多名申請人獲派聯招大學學士學位課程
2. 中學組別
組別一二三,大概係三分天下
3. 神校名校小學
自己加一下

理想很美滿,現實很殘酷
客觀來說必然有三分之一,甚至一半家庭因為讀書問題很煩惱

簽名被屏蔽

大家好,我係新手。
有計劃就係好,定一啲階段目標,可以一步步完成,就少好多焦慮。具體啲講係時間管理同實踐,現時升學對你家庭嚟講,可以放輕啲,畢竟,在學前培養好小朋友能力,有幾年時間。
你自己計劃左啲咩,做左咩部署?
#面對一段親子關係,係要時間去灌溉,用得失賺蝕數去計,就會攞唔到個平衡點;聽多啲積極正面嘅朋友意見,對自己同新生命都起到意想不到嘅作用架。