用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小語境怎樣?用家可以comment 下嗎?先謝謝(emoji)(em ...
go

福小語境怎樣?用家可以comment 下嗎?先謝謝(emoji)(emoji) [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

Esther_mama 發表於 20-12-14 20:30
如題

見咁耐冇人覆,我可以答下嘅。你想知啲咩?

Mathew0214 發表於 20-12-17 10:57

多謝晒你!我想知道是全校規定講英語嗎?小朋友讀咗一年英語oral 能力有明顯進步嗎?

Mathew0214 發表於 20-12-17 10:57

可否順路問下前輩
福小的小朋友回家是否都會講英文 (假設有對手), 跟福小同學仔平時都會講英文?

我想問...點解福中dse英文成績咁弱
另外,而家福中dse 係福小親生仔嗎

ccoffee 發表於 20-12-17 16:05

福小2009 創校,可能dse 仲未有太多親生仔。

Esther_mama 發表於 20-12-17 11:03
多謝晒你!我想知道是全校規定講英語嗎?小朋友讀咗一年英語oral 能力有明顯進步嗎?
...

早會、班主任課、中、英、數、常、電腦、音樂、體育、美術,上課時間規定全部講英文,(除中文堂要講普通話)。任何時間見到老師都係英普。小息同其他小朋友可以講任何語言,小朋友通常會講英或廣,做義工時見到個個小朋友基本上英文都流利。

wongszehang 發表於 20-12-17 15:40
可否順路問下前輩
福小的小朋友回家是否都會講英文 (假設有對手), 跟福小同學仔平時都會講英文?
...

小朋友全英文溝通未見過有問題

新校長接手前,學術及各方面係好一般的
所以早幾屆升福中嘅叻嘅係自己叻,未必關學校事(之前啲家長講)。果陣一級兩三班,唔係班班都係英文班。依家呢班學生應該啱啱上高中。

小學係近年開始改革課程同教學,啲學生普遍係勁咗好多(呢個係福中老師講),同埋由兩三班變成五班。所以如果要睇新課程下嘅師兄師姐英文表現,應該要過多幾年先睇到。

比起好多幼稚園同學升其他學校,呢間係好着重同家長溝通,重視家長意見,又會有乜訊息第一時間由班代表發訊息比家長。基本上呢兩年疫情感覺學校係好着緊教學及品德同埋好積極不斷溝通求進步。感覺係好實在同埋放心嘅。

Mathew0214 發表於 20-12-17 19:26
小朋友全英文溝通未見過有問題

唔該晒前輩
福小小朋友好叻叻

福建依家中六為接辦後第1屆小一生

英文4+ 福建 | 全港
2021 [·] | [·] ← 2009年小一入學
2020 39.3% | 28.3%
2019 34.2% | 26.2%
2018 34.9% | 25.7%
2017 34.4% | 26.4%
2016 37.4% | 27.4%
2015 32.3% | 25.0%

公開試成績
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1553&Itemid=110&lang=zh
‹ 上一主題|下一主題