用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:目標升神小如何為小朋友準備?
go

請教:目標升神小如何為小朋友準備? [複製鏈接]

成日見話要入神小如男拔就要入KV 同 SC,請問LH 輸喺邊?
另外,K2 考試前 應該要學啲乜野先(演講?珠心算?Cambridge?)大機會考入神小?

希望有家長可以分享下,謝謝
   5    0    0    0

回覆樓主:

同幼稚園冇直接關係。面試看的是小朋友表現,不是看來自邊間幼稚園。幼稚園的教導當然是能為小朋友增值,但主要家庭培養佔了很大部份。
家長可以培養小朋友多閱讀,多思考,多表達。“神小”不看重証書。
另外,冇聽過入DBSPD 就要入KV or SC.

Kinki1229 發表於 20-12-14 04:30
成日見話要入神小如男拔就要入KV 同 SC,請問LH 輸喺邊?
另外,K2 考試前 應該要學啲乜野先(演講?珠心算 ...

KV同SC無數據放網頁幾多人入神校
倒是LH有好清楚的數據有幾多人入神校

(話LH輸俾SC同KV好易引起爭拗架XD...)

BTW,身邊有認識讀KV的有考入男拔宜家讀緊小一,
家長在學生年代已經係好讀得書果類,我覺得父母本身學識唔多唔少已經會影響小朋友
學校知識+家長願意親自跟進,我諗已經好有威力

唔好以為入得名幼D家長一定會好緊張事事跟進,有D家長係真係完全唔理的...
家長唔跟係會甩進度的,所以來自同一間幼稚園小朋友可以有D成手OFFER,有D會全軍覆沒

karenaleung 發表於 20-12-14 13:40
同幼稚園冇直接關係。面試看的是小朋友表現,不是看來自邊間幼稚園。幼稚園的教導當然是能為小朋友增值,但 ...

多謝意見,我覺得思考好難訓練,請問有無好揚意?個仔成日都不經思考...又好似成日聽唔入耳我講野...好唔留心

Darklady 發表於 20-12-14 14:14
KV同SC無數據放網頁幾多人入神校
倒是LH有好清楚的數據有幾多人入神校

係我表達得唔好,我覺得三間各有千秋,所以想再了解多啲
原因係我自己就係果啲無乜方向嘅家長,想小朋友成才,但唔識教,同埋勁心急,想佢乜都快

karenaleung 發表於 20-12-14 13:40
同幼稚園冇直接關係。面試看的是小朋友表現,不是看來自邊間幼稚園。幼稚園的教導當然是能為小朋友增值,但 ...

Agree在乎面試表現(emoji)(emoji), 面試表現如何我覺得家庭培養>學校教育, 始終在家時間>在校時間

Kinki1229 發表於 20-12-14 04:30
另外,K2 考試前 應該要學啲乜野先(演講?珠心算 ...

小兒只讀街坊券幼, 沒有任何cert 及特殊技能, 唯一是喜歡閱讀及頗流利英語, 慶幸入讀旺角男校, 是的...我哋有old boy 分, 但很多old boys 仔仔也是名幼, 亦不是全部入晒(有關係人士約二三十人左右), 見過爸爸係舊生, 哥哥現讀生, 讀名幼的弟弟也只能waiting(最終都入到)...

Btw, 同屆旺角男校, KV及SC最多人, 其他名幼如維記, LH, 啟思, 聖公會, 寶山, 宣幼....乜都有

valentinored 發表於 20-12-27 18:36

小兒只讀街坊券幼, 沒有任何cert 及特殊技能, 唯一是 ...

同屆係LH and SC 較多人,其餘什麼都有,亦都有普通卷幼。我相信學校係揀能力,不是揀幼稚園。
最後,我仔冇揀男校。

考唔考到入神校係睇臨場表現,小朋友來自邊間幼稚園可能有少少影響,因為唔同幼稚園培養既學生氣質或著重培育有所不同。家庭要懂得培養小朋友入到神校先至重要。
‹ 上一主題|下一主題