用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔B1b - B1c應點選
樓主: lehighwai
go

大埔B1b - B1c應點選 [複製鏈接]

tpmon 發表於 20-12-14 20:18
Band 1C左右,但首要入學條件是運動方面強。

體藝不計入自行2個Quota。即可報2間官津自行+體藝。

但體藝嘅priority 高過自一,即自0.5?

BHA 發表於 20-12-14 20:43

不是人人有條件報,運動方面不達水準入不到去讀。

神校也收運動有學界獎,成績普通的學生,互惠互利。

BHA 發表於 20-12-14 20:43

BHA不是主要報九龍的中學嗎?

大埔的中學也吸引到你?

tpmon 發表於 20-12-14 20:53
BHA不是主要報九龍的中學嗎?

大埔的中學也吸引到你?

咁啱上星期學校派體藝嘅招生單張,所以擸過吓

BHA 發表於 20-12-14 21:01

咁啱上星期學校派體藝嘅招生單張,所以擸過吓

體藝在沙田wo

tpmon 發表於 20-12-14 21:07
體藝在沙田wo

港鐵沿線都ok㗎

BHA 發表於 20-12-14 21:12
港鐵沿線都ok㗎

見你今年好努力在多區看中學,值得大埔區的家長向你學習,不要局限只在大埔區找中學。

兩舊唔係已經out左, 現在top 嘅係廣福邧鄭?

subb 發表於 20-12-14 21:30
兩舊唔係已經out左, 現在top 嘅係廣福邧鄭?

都仍有一些距離才追到兩舊。兩舊升中成績真不錯:

http://www.tpomps.edu.hk/download/2021/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E7%B5%90%E6%9E%9C2019-2020.pdf

https://ds.icampus.hk/tpompspc/temp/8ababf9715a86bf43e3125af4f1617c2.pdf

反而阮鄭銀禧的升中派位比以前好了,上屆派位比廣福阮鄭好。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3827135

其實孫小都在進步!

感覺上只有兩舊學生願意出去闖,其他學校好少,有時真係唔知究竟係學校對自己學生冇信心,定家長對自己囝囡冇信心,如果學校或者家長再繼續沉迷果三間半B1,連搭多程火車都覺得遠,咁大埔永遠都只有唔會夠位。

醒目開學勳章

foxli 發表於 20-12-14 22:58
感覺上只有兩舊學生願意出去闖,其他學校好少,有時真係唔知究竟係學校對自己學生冇信心,定家長對自己囝囡 ...

我都想出去,但跌咗band,怕機會更微

23肥媽媽 發表於 20-12-15 11:39
我都想出去,但跌咗band,怕機會更微

會否考慮北區?去北區應該唔會跌band

大埔區是不是不如他區,或者PS1分數相差幾多,除了教育局大家也不大清楚。

如果家長和囝囡有心一試的話,可參考hkpapa852就18/20年度的分析,大埔區B1位不足,沙田區B1位有餘額,差距極大,分別約66%和111%。

那麼,即或大埔區的平均B1成績比沙田的低半格,無論以自行、甲部或乙部(需要具有效地址證明,及早向教育局申請轉校網),在學額與學生比率多近倍而言,其實抵銷Banding 差異有餘,除非學生的成績原區計是Banding邊緣,若是如此,另作考慮是否願意跨區就讀Band 2學校或沙田區有剩餘的條件下,大膽一試抽Band1位。

nillnill    發表於 20-12-15 13:23

iriscslmak 發表於 20-12-15 13:02
大埔區是不是不如他區,或者PS1分數相差幾多,除了教育局大家也不大清楚。

如果家長和囝囡有心一試的話, ...

你寫得很好呀。

大埔區有很多像23肥媽媽非常保守的家長。無論你比晒什麽數據支持,講清楚大埔B1位有幾不足,保守的大埔家長,也不願意用一個自行申請試試衝出大埔。

其實自行係睇全港排名嘅,又冇話跌唔跌band,根本好多學校都Shortcut咗頭果班做目標收生,好似大埔咁,迦密,MST同WSC,基本上1B入紙已經可以肯定等大抽獎,如果真1B沐恩都可能都有啲機會,但我反而會建議留意吓沙田啲B1中學,尤其係應該有啲1C學校係果區B2頭恩物,因為沙田選校,1A,1B大多數都係四大,再加林裘謀,蘇淅,其餘仲有一半學校比大家諗吓揀吓。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-15 13:16
你寫得很好呀。

大埔區有很多像23肥媽媽非常保守的家長。無論你比晒什麽數據支持,講清楚大埔B1位有幾不 ...

其實有留意沙田同北區,但始終冇接觸過外區學校,確實有啲擔心,所以偏向保守啲,不過都謝謝你的意見!距離交表仍有一段時間,會與家人再討論下,thanks

其實因為自行都無可能放頭兩間大埔 B1, 用一個位去沙田博一博,無壞!盡管阿只係校隊我都會博體藝!無損失!

回覆 tpmon 的帖子

其實恩主教呢兩個都係收近100% B1 學生,點解唔計佢做B1 呀?

alan456 發表於 20-12-15 17:40
回覆 tpmon 的帖子

其實恩主教呢兩個都係收近100% B1 學生,點解唔計佢做B1 呀?

請看看以下EK資深會員hkpapa852 個B1 list。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

收生不等於公開試和入大學率成績好。公開試成績是計各中學Banding 的其中一項重要資料。
‹ 上一主題|下一主題