用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Bafs、Baf(acc)、Baf(mag)
go

Bafs、Baf(acc)、Baf(mag) [複製鏈接]

係咪3個不同既選修科?
   2    0    0    0

BAFS 有兩個 module:Accounting 同 Management pathway,一般 Band 1 都會開 Accounting,Management 比較少啲,出面補習社都係教 Accounting 多。

Accounting 就真係做數。Management 背理論。

冇話邊樣容易啲攞分/讀,睇自身能力。

1998Ruby1998 發表於 20-12-13 15:41
BAFS 有兩個 module:Accounting 同 Management pathway,一般 Band 1 都會開 Accounting,Management 比較 ...
Thank you !

1998Ruby1998 發表於 20-12-13 15:41
BAFS 有兩個 module:Accounting 同 Management pathway,一般 Band 1 都會開 Accounting,Management 比較 ...

請問accounting這科需要什麼特質才可取高分? 鐘意計數?  數學強有無着數?我對這科零認識。謝謝。

回覆 jaycee_mami 的帖子

Acc 嗰邊嘅話,特質就係心思細膩,非常謹慎。數學強係有著數但數學好嘅人唔一定 BAFS 高分。BAFS 好需要一個專注力好高,計數百發百中唔 careless 嘅學生。數學唔太叻唔緊要,都係基本運算,但一定要個人好小心。如果擅長數學文字題嘅話,BAFS 都會好適合。

1998Ruby1998 發表於 20-12-13 18:36
回覆 jaycee_mami 的帖子

Acc 嗰邊嘅話,特質就係心思細膩,非常謹慎。數學強係有著數但數學好嘅人唔一定  ...

非常感謝妳的回覆,想問多一句,請問有無accounting入門網站,給新手望望是否適合讀?

jaycee_mami 發表於 20-12-13 18:41
非常感謝妳的回覆,想問多一句,請問有無accounting入門網站,給新手望望是否適合讀?
...

第一年讀 BAFS 都係學 assests, liabilities, capital 分類,分 debit credit,學 T account,最多學到 cash book, income statement 同 balance sheet。

冇咩入門網站,上網打呢啲字眼望下。

Accounting 並非甚麼需要專注力強,而係你要對佢有興趣,唔抗拒。專注力強係無幫助嘅,正如,某些公司嘅管理層,對月結年結係永遠睇唔明,因為從來無興趣去睇得明~~~

1998Ruby1998 發表於 20-12-13 18:53
第一年讀 BAFS 都係學 assests, liabilities, capital 分類,分 debit credit,學 T account,最多學到 ca ...
好的, 謝謝妳的資料

IloveJJ 發表於 20-12-13 21:36
聽落好似以前我哋嗰個年代既LCC薄記。
差不多啦, 我地之前讀既LCCI, 依家如果讀BAFS(A), 中五時, 有D學校會幫學生報考LCCI (INTER), 甚至報埋LCCI (HIGHER)

妹妹頭 發表於 20-12-14 14:04
差不多啦, 我地之前讀既LCCI, 依家如果讀BAFS(A), 中五時, 有D學校會幫學生報考LCCI (INTER), 甚至報埋LCCI ...

想當年我考左LCCI Inter
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

我中學時, 以為自己係理科人, 中四就讀全理 (PHY/CHEM/BIO/ECON), 後尾畢業至知自己唔係依科既人, 所以自己夜晚讀番商科, 考埋PITMAN, LCCI (HIGHER), 做到依家了

妹妹頭 發表於 20-12-14 14:46
回覆 gracelam 的帖子

我中學時, 以為自己係理科人, 中四就讀全理 (PHY/CHEM/BIO/ECON), 後尾畢業至知自己 ...

pitman我都有考,嘩! D回憶返晒嚟
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-12-14 14:50
pitman我都有考,嘩! D回憶返晒嚟
我地果時, 都唔知咩叫辛苦, 日頭返工, 夜晚返學, 又要返工, 又要考試......

妹妹頭 發表於 20-12-14 14:04
差不多啦, 我地之前讀既LCCI, 依家如果讀BAFS(A), 中五時, 有D學校會幫學生報考LCCI (INTER), 甚至報埋LCCI ...
好似以前HKCE Accounting攞唔記得乜grade等同LCC Inter。

IloveJJ 發表於 20-12-14 18:03
我都係喎!不過我做咗銀行會計部,先發現原來唔同出面既會計,變左做銀行
...
銀行盤帳,同出面d公司帳好唔同。

IloveJJ 發表於 20-12-14 18:03
我都係喎!不過我做咗銀行會計部,先發現原來唔同出面既會計,變左做銀行
...
我女依家都諗住選Bafs(A),佢學校教得唔錯。
‹ 上一主題|下一主題