用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二失手....好想喊
樓主: little_kid
go

呈二失手....好想喊

little_kid 發表於 20-12-13 08:02
自從用zoom上網課,返半日。小朋友學識打機,日日由朝打到黑,我要返工跟本管唔到咁多,結果呈二成績但無 ...

同病相憐

舊年我女亦然。呈一考的幾好;呈二放鬆咗,被同學仔追返上來;諗總有呈三可以追埋,結果取消呈三,呈二定咗終生。
宜家睇返,其實一切都係冥冥中有定數,我女冇攀高枝,最終去咗一間適合佢啲B1學校。

醒目開學勳章

aprmami 發表於 20-12-13 13:37
舊年我女亦然。呈一考的幾好;呈二放鬆咗,被同學仔追返上來;諗總有呈三可以追埋,結果取消呈三,呈二定咗 ...

同意,冥冥中有定數。
我哋呈1三科9字,呈2三科8字,知道時 係有少少失望,但知道阿女有盡力考,冇理由仲怪佢!諗通就冇事了。
希望有呈3 可以追下,樓主都一樣,唔開心一陣好啦,收拾心情,從新出發。

aprmami 發表於 20-12-13 13:37
舊年我女亦然。呈一考的幾好;呈二放鬆咗,被同學仔追返上來;諗總有呈三可以追埋,結果取消呈三,呈二定咗 ...

去年我個仔都係,呈二失手,呈三取消咗,最後扣門入咗一間心儀的b2。

其實小學完結,中一又係新的開始,最緊要小朋友知驚,受教訓先有轉變,否則只會變本加厲,打機只會越打越勁,band 幾中學都有學生因為打機而荒廢學業。

IloveJJ 發表於 20-12-13 11:29
就算唔係zoom上課,上到中學,孩子都會接觸手機,你亦不可能管到,日日由朝打到黑既問題,你今日唔處理, ...

明白,希望盡快處理

sumchanma 發表於 20-12-13 15:07
去年我個仔都係,呈二失手,呈三取消咗,最後扣門入咗一間心儀的b2。

其實小學完結,中一又係新的開始, ...

希望佢可以吸取教訓,有所改善。

asweetmom 發表於 20-12-13 08:11
3年前,那個「我有時少少事就情緒失控」帖子似乎沒有幫助到樓主。哭出來也好,比強忍有益身心。
...

個post好多建議都好好,多謝你提起

醒目開學勳章

Otea 發表於 20-12-13 09:19
😞😞我兒子呈二也考的不好,我喊過幾次,想死的心都有。現在心情剛剛平復點。第三次好好努力 ...

我直頭對住佢喊

Otea    發表於 20-12-13 20:34

唔好咁快打定輸數,雖然呈3能否依時進行仍然是未知數,但是大家仍要繼續沉著應戰,尤其是自行收生階段。父母好比是教練,子女就是仍未正式出賽的運動員,雙方應該互勉之。縱使感到無助及無人明白,亦應向前看,因為希望在明天。 The show must go on!

昂然踏著前路去 追趕理想旅途上
前行步步懷自信 風吹雨打不退讓
無論我去到那方 心裡夢想不變樣
是新生 是醒覺 夢想永遠在世上

前路那怕遠只要自強 我繼續獨自尋路向
常為以往夢想發狂 耐心摸索路途上

懷自信我永不怕夜航 到睏倦我自彈自唱
掌聲我向夢想裡尋 儘管一切是狂想

途人路上回望我 只因我的怪模樣
途人誰能明白我 今天眼睛多雪亮
人是各有各理想 奔向目標不退讓
用歌聲 用歡笑 來博知音的讚賞!

conniecheung 發表於 20-12-13 14:14
同意,冥冥中有定數。
我哋呈1三科9字,呈2三科8字,知道時 係有少少失望,但知道阿女有盡力考,冇理由仲 ...

係咪份卷深咗咋?呈一情況特殊,我哋學校出得超淺,成績表出咗未?名次呢?

YmOra 發表於 20-12-13 09:28
唔失手都已失咗!無謂再諗了,亦不要太過責怪孩子了。待Banding結果出咗再揀間"適合"嘅中學給孩子 ...

真係忍唔住又要讚下學校既安排!

今個學期基本又係網課。阿細同大家一樣,都係沉迷玩機。但佢日日老老實實上網課,又做晒功課,所以我唔多知。呈二前一個月,學校安排統測,出嚟成績又變返B3咁,學校安排埋家長日,之前係無既。咁我返到屋企省到佢立立靚,又lock埋佢部手機。呈二請假坐響佢身邊gap住佢,好彩成績上返去!如果無呢個統測,家長真係少咗次機會瞭解情況。

medicine    發表於 20-12-13 23:49

kiwi2007 發表於 20-12-13 20:28
唔好咁快打定輸數,雖然呈3能否依時進行仍然是未知數,但是大家仍要繼續沉著應戰,尤其是自行收生階段。父 ...

多謝你的鼓勵~ 看著歌詞,感觸良多.

little_kid 發表於 20-12-14 00:52
多謝你的鼓勵~ 看著歌詞,感觸良多.
莫再悲, 莫再傷, 遇到悲哀休心傷。
誰亦要經風與浪, 誰遇挫敗不受傷?
逝去的, 莫再想, 路正崎嶇更漫長。
何用嘆息風裏望? 寶貴光陰笑著量!
愁和哀, 風與霜, 不會天天都探訪。
用幻想, 與夢想, 編織那遠大理想!
斜陽好, 花正香, 跟那寂寞和著唱.....

kiwi2007 發表於 20-12-14 01:36
莫再悲, 莫再傷, 遇到悲哀休心傷。
誰亦要經風與浪, 誰遇挫敗不受傷?
逝去的, 莫再想, 路正崎嶇更漫 ...

以前唔覺歌詞很有意思,別有一番滋味在心頭。我也要和小孩分享,謝謝!

遇有失意時,聽吓歌,順便磨煉中文、英文、中史....。如果有以下中文造藝,將來 DSE 中文科肯定攞5**
莫等待 ,光陰不會復來!
勿讓青春偷偷消逝去, 莫等待。

莫等待, 春風吹過暴雨來。
浪蝶應悔當初不自愛, 莫等待!

別戀金縷衣, 惜取少年時!
發奮上進, 不容遲, 同聚今朝共立志。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-12-13 23:30
係咪份卷深咗咋?呈一情況特殊,我哋學校出得超淺,成績表出咗未?名次呢?
...

呈二係深過呈一啲,有同學升、亦有同學跌(我在家長群組八過)。
呈一 出左成績表(全級前1/3份)
呈二 要1月5先派(估計會跌)。

little_yolky 發表於 20-12-13 23:43

真係忍唔住又要讚下學校既安排!

我哋都有呀!响統測前嚟咗個特別加插安排,我起初仲以為為咗疫情隨時停課而提早統測,但阿女話這不是統測,這次"特測"係俾佢哋了解番响舊年度幾乎全年沒有實體學習的情況下自己的學習進度去到邊樹,這份細心我真的很開心,亦幫助到女兒執漏番D未清楚之地方,話晒高中課程盡可能也不要"堆疊",課本內容年年清係最好嘛!

conniecheung 發表於 20-12-14 09:07
呈二係深過呈一啲,有同學升、亦有同學跌(我在家長群組八過)。
呈一 出左成績表(全級前1/3份)
呈二 要 ...

1月5日差唔多交自行表啦喔!如果卷深咗,又唔駛咁愁既。好似我哋今次常識教唔切,cut咗範圍,搞到我哋班都1/3 100分,你話攞98果個咪仲愁。

conniecheung 發表於 20-12-13 14:14
同意,冥冥中有定數。
我哋呈1三科9字,呈2三科8字,知道時 係有少少失望,但知道阿女有盡力考,冇理由仲 ...

無錯呀!唔開心一陣子好了,重拾心情積極準備呈3對小孩子才是最好。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-12-14 09:20
1月5日差唔多交自行表啦喔!如果卷深咗,又唔駛咁愁既。好似我哋今次常識教唔切,cut咗範圍,搞到我哋班都 ...

咁多年黎,我都知阿女係咩料,其實一心係報B2中學比佢,從來冇諗B1的,所以出嚟結果,我冇唔開心,今次自行都係鎖定2間2A校去報。