用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基 vs 聖瑪加利男女 選擇哪一間? ...
go

沙田培基 vs 聖瑪加利男女 選擇哪一間?

請教一下,小朋友是B2生,沙田培基 vs 聖瑪加利男女 應該選擇哪一間?🙏🏼🙏🏼

haleyleung 發表於 20-12-12 19:39
請教一下,小朋友是B2生,沙田培基 vs 聖瑪加利男女 應該選擇哪一間?🙏🏼🙏🏼 ...
我揀聖瑪加利1.英文成績達Band1A 水平
2.英文語境環境非常好
3.雖然好注重英文但都唔忽略中文
4.位置方便
5.唔谷
6.充滿着國際學校嘅氣氛
7.視藝方面唔錯體育都OK

請教一下,小朋友是B2生,沙田培基 vs 聖瑪加利男女 應該選擇哪一間?🙏🏼🙏🏼 ...
聖瑪加利已收offer?

KathyTung 發表於 20-12-12 19:58
我揀聖瑪加利1.英文成績達Band1A 水平
2.英文語境環境非常好
3.雖然好注重英文但都唔忽略中文
仲有,面試已經感受到學校好有心

培基近兩年勁熱門,band2 未必有得in, 收左先有得選擇

有offer先揀,培基2b學生應該入唔到

B2幾生?聖瑪加利頂多收Band2A生,培基都有少量2A生,總括而言Band2呢兩間機會都係15/16,聖瑪加利面試都睇得比較重,但係考得好全面,我見過聖瑪加利收嘅Band2A生通常都係一線小學,大部份都係Band1生

請教一下,小朋友是B2生,沙田培基 vs 聖瑪加利男女 應該選擇哪一間?🙏🏼🙏&#127996 ...

選聖瑪加利男女,國際學校語境,校舍規模,學校資源,學生背景,都勝過培基

請教一下,小朋友是B2生,沙田培基 vs 聖瑪加利男女 應該選擇哪一間?🙏🏼🙏&#127996 ...

其實係咪真係有中學可以做到

1. 收B2生

2. 英文好好, DSE 唔太差

3. 三大率有30幾近40%

4. 又國際化

5. 又happy school?

會唔會有d乜野其它points 睇漏左?

twhkleung 發表於 20-12-13 18:18

1. 收B2生
聖瑪加利只欠缺第三樣其他都有

twhkleung 發表於 20-12-13 18:18

1. 收B2生

你小朋友是SMC用家,對嗎?
小朋友enjoy學校生活嗎?

BHA 發表於 20-12-13 19:20
Want to know also

约1/4校外生會留级看似不易讀?

BHA 發表於 20-12-13 19:20

過去3年,在學習與活動方面都很開心,但s4後,學習壓力大了很多,活動也小了,整體算是不錯,做到幾全面發展,如果關所學校生活學習問题,除便問,希望幫到大家,幫到小朋友選到各適學校

mall 發表於 20-12-13 22:14
约1/4校外生會留级看似不易讀?

有這麽多嗎?真的不知到,但其實升级要求只是主科和總分合格,要求其實非常低,我角得應該要求再高d才對,因連這都達不到,升上去只會更跟不上

twhkleung 發表於 20-12-14 00:56
過去3年,在學習與活動方面都很開心,但s4後,學習壓力大了很多,活動也小了,整體算是不錯,做到幾全面發 ...
活動小了是小了幾多?我囡話如果入到想參加女籃丶drawing club丶dance club丶English drama同女排,請問多嗎?女排佢冇打過,學校會俾佢join嗎?感謝!

twhkleung 發表於 20-12-14 01:01
有這麽多嗎?真的不知到,但其實升级要求只是主科和總分合格,要求其實非常低,我角得應該要求再高d才對, ...
因之前有post提過S1有1x人留级,那外校生约50人。因外校生要追回本校生過去6年超強的英文語境,看似短期有難度?

twhkleung 發表於 20-12-14 00:56
過去3年,在學習與活動方面都很開心,但s4後,學習壓力大了很多,活動也小了,整體算是不錯,做到幾全面發 ...

謝謝分享!

今早去咗2nd in,阿囡都更喜歡學校。但係淨係今早都仲有好多申請者,競爭真係十分激烈。

BHA 發表於 20-12-19 14:21
謝謝分享!

今早去咗2nd in,阿囡都更喜歡學校。但係淨係今早都仲有好多申請者,競爭真係十分激烈。
係呀!

mall 發表於 20-12-14 12:36
因之前有post提過S1有1x人留级,那外校生约50人。因外校生要追回本校生過去6年超強的英文語境,看似短期有 ...
我今朝 2ND IN 見主任, 我都有問過主任係咪有十幾個外來生中一留級, 主任話冇咁多, 一般都係幾個.