用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生K1 Offer
樓主: psamson
go

民生K1 Offer

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

PM offer 五月B

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

超大b, pm offer (但應該唔會take)

想問下民生拍片有什麼要求?

Fishy1122 發表於 21-7-14 22:44
想問下民生拍片有什麼要求?
我民生拍片成功。細b 有pm,但已經放位
可以考慮拍a b c
因為以前面見民生都考認字母
我拍了認動物和蔬菜,切積木,拼圖,看書講故事,串珠
條片唔好太多剪接
我自己就每個項目一take 過
大仔去過不同的幼稚園interview
來來去去都係考呢d
所以妹妹考幼稚園拍片我都拍呢d

條片的開頭要介紹自己。
媽咪問what is your name
小朋友答 xxx
問how old are you
答2
條片認動物和vegetable 都係媽咪一問一答

學校揀人我覺得第一件事係睇小朋友有無問題
例如有無過度活躍,自閉
塔積木,串珠可以睇小肌肉
總之千萬不要太多剪接
每個task 都一take 過

2nd in 學校會要求兩分鐘一take 過
我都係一take 過拍返差不多的野

我拍片只係LH 失敗(應該填家長form 失敗)
York 明慧 think kv 民生 德望全部收
st cat 唔記得報
我女係細B

EdithCc 發表於 21-7-14 16:45
超大b, pm offer (但應該唔會take)

我地都收到offers 沉日。。。但放棄左

點解放棄?

jennylady 發表於 21-7-15 08:13
我民生拍片成功。細b 有pm,但已經放位
可以考慮拍a b c
因為以前面見民生都考認字母

多謝分享!父母好用心囡囡又好叻呀!咁你最後揀邊間?

Pandagi915 發表於 21-7-16 11:01
點解放棄?
其實要睇有幾鍾意民小民小請假interview 會有壓力
只能報考小量小學
如果專心一致升民小,和試考少量神校係可以

我先揀了根德,後來有德望就揀德望
傳統女校係我目標
所以放民生
讀根德大量請假去面試老師好明白
所以無壓力

Fishy1122 發表於 21-7-17 00:44

多謝分享!父母好用心囡囡又好叻呀!咁你最後揀邊間?
揀了德望

明白的,恭喜你入到心儀學校(emoji)(emoji)

回覆 jennylady 的帖子

有開辦N班和Playgroup的幼稚園是有分別, 因為從這選出學生, 有一定的素質, 大大降低收了過度活躍學生的風險, 特別對細B男仔有一定的保障, 家長可放心交給學校. 沒有開辦N班和Playgroup的幼稚園, 一次過收大量學生, 素質有所懷疑. 作為家長, 真的要想清楚. 有時求學可能不是求分數為首. 加上現在減少了外出, 社交能力下降, 更加選擇這學校.

staedtler22 發表於 21-7-22 12:34

有開辦N班和Playgroup的幼稚園是有分別, 因為從這選出學生, 有一定的素質, 大大降 ...
所以學校比較欣賞一take 過的片太多剪接學校就對學生有疑問

jennylady 發表於 21-7-22 15:24
所以學校比較欣賞一take 過的片太多剪接學校就對學生有疑問

希望一take 過的片能幫到學校, 如果收到過度活躍的學生, 學校又無奈, 同班學生的家長又擔心, 其他學生上課又受影響, 影響成班小朋友一整年不能專心在學校裡學習,  因為這事情日日會延續, 不會突然停止, 老師又不能專心教書, 日日課堂上消耗這時間特別看管這學生. K3又重新分班, 學校又要安排新同學給他欺負. 雖然是融和社會, 最大問題可能是影響人的學生家長不承認責任或不承認自己小朋友打到人, 所以家校合作很重要, 相信沒有家長想用自己個仔去輔導另一小朋友.

staedtler22 發表於 21-7-26 12:03
希望一take 過的片能幫到學校, 如果收到過度活躍的學生, 學校又無奈, 同班學生的家長又擔心, 其他學生上課 ...
疫情關係都無辦法,都只能夠靠拍片
民生已經算嚴謹,2nd in 要求一條兩分鐘唔剪接的片

我拍返first in 的內容但 1 take 過完成,都有offer
證明唔係想睇新技能,係睇有無過度活躍,或其他問題的小朋友
德望2nd in 就zoom in
其實都可以綁小朋友在餐椅上,比其他嘢吸引小朋友專心
暪過老師的發眼

如果不是疫情,我估學校2nd in 都會想親身見小朋友

但我相信first in 拍片會係以後的趨勢

民生都是一間我好欣賞的好學校, 這十年來中在DSE出產過狀元, 所以民幼是一個搖籃, 上民小再上民中, 有機會孕育出新”狀元”, 更有歸屬感, 謝謝!

staedtler22 發表於 21-7-30 12:19

但沒有開辦N班和Playgroup的幼稚園, 都沒有問題, 因為我會選擇開辦學校超過半個世 ...
係啊,如果鍾意民小,民中就應該選民幼
睇父母心態