用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 怎麼提高英語成績啊
go

怎麼提高英語成績啊

孩子的英語成績一直上不去,然後也請了家教,但是他對英語就一直沒啥興趣,有什麼辦法提高英語成績嘛,愁

Baby_peter 發表於 20-12-12 01:30
孩子的英語成績一直上不去,然後也請了家教,但是他對英語就一直沒啥興趣,有什麼辦法提高英語成績嘛,愁:s ...

你小孩是幼稚園生嗎?

我仔相反。之前Pn, K1是中文没興趣。
但我媽,即婆婆日日扮鬼扮馬,學個兔字,一把年纪在地上扮兔跳來跳去。並把要學的變遊戲,如抽字,藏寶。阿仔玩瘋了。但大人累死呢。要上課的內容,自己先在家預習一次。回到學校老師問他又識,好開心。現在K3. 基本上是成績好那班。老師在家長日大讚他。

一個陪讀陪瘋的大人功不可没。你试下。雖然有時都覺自己扮鬼扮馬,手舞足蹈,幾低能,但阿仔肯上心,乜都做。你由生字先,培養興趣,然後再學文法。有興趣他便會自學。

加油啊。

Mrscatcatfung 發表於 20-12-12 15:58
你小孩是幼稚園生嗎?

好認同陪同一齊讀係好重要
同埋要將語言變得生活化都好重要,如果單純當學科咁學,係人都會覺得係苦差吧
例如平時同小朋友傾計時,加啲簡單英文句子,令佢明白英文日常生活都會用到,唔係特登要迫佢學
從而提升興趣

回覆 Baby_peter 的帖子

其實都要睇下佢幾大,我覺得唔同年紀會用唔同方法,如果只係幼稚園就用兒歌,卡通片,吸引下佢先,唔好令佢太抗拒。先聽,睇,你又同佢講下英文,睇下圖書。總有方法可以幫佢。
有三個寶貝,很愛你們

Mrscatcatfung 發表於 20-12-12 15:58
你小孩是幼稚園生嗎?

好,我試一試,thanks

試試爸爸媽媽一齊陪讀。
大部分細路都係唔自動自覺,無大人睇住就唔會自己乖乖地學習,試試用較為有趣既方法一齊去學咁,仔女應該會比較有動力

簽名被屏蔽