用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英航客機明日起至本月25日被禁著陸香港 ...
go

[英國] 英航客機明日起至本月25日被禁著陸香港

英國航空星期二由倫敦抵港的BA 027航班, 有四名乘客經衛生署臨時樣本採集中心所採集的樣本, 確診感染新冠病毒, 以及有一名乘客未能符合到港的指明條件, 衛生署因此引用防疫相關規例, 禁止英國航空營運的客機, 在明日至本25號期間從英國倫敦著陸香港.

http://www.metroradio.com.hk/news/live.aspx?NewsId=20201211214530

希望大家不受影響

我非常幸運,兩個仔女今晚剛抵達香港,看到消息時還是嚇了一跳!

雖然好多人都彈國泰,不過始終國泰係比較清楚香港致府要求。聽講機場把關得好嚴,唔齊唔合資格都上唔到機
英航今次衰把關不力,唔合資格的都放上飛機

回覆樓主:

我囡原本今晚飛,下午收到風,打咗3次電話去BA  都話今晚班機不受影響,結果8點45分收email話flight cancelled。       

etoile 發表於 20-12-12 00:50
我囡原本今晚飛,下午收到風,打咗3次電話去BA  都話今晚班機不受影響,結果8點45分收email話flight cancel ...

OMG!  咁宜家點算?

我囡原本今晚飛,下午收到風,打咗3次電話去BA  都話今晚班機不受影響,結果8點45分收email話flight cancel ...

咁點算?

好唔好彩

上星期KLM同EK都banned

回覆樓主:

即時再買機票 ,今晚去host family度住一晚,聽日同另外兩個同病相憐嘅學生一齊出機場做test ,搭同一班機返。

咁快可以安排到,JM 真係好叻叻!聽日坐CX?

回覆樓主:

因為下午已收到風,睇過D航班,另外有家長早兩日有同一遭遇,用同一個guardian..... 。

etoile 發表於 20-12-12 01:24
因為下午已收到風,睇過D航班,另外有家長早兩日有同一遭遇,用同一個guardian..... 。
...

I see.

祝囡囡一齊順利!

Chole 發表於 20-12-12 01:27
I see.

祝囡囡一齊順利!

多謝!希望大家仔女都順利到埗

etoile 發表於 20-12-12 01:03
即時再買機票 ,今晚去host family度住一晚,聽日同另外兩個同病相憐嘅學生一齊出機場做test ,搭同一班機 ...

點解唔叫BA rebook 其他航空公司? 即時再買好貴。

etoile 發表於 20-12-12 01:24
...

今年真係一大考驗 , 返來香港過五關斬六將 ,困難重重 !

祝阿女回來順順利利   ,加油 !

summerhotel1 發表於 20-12-12 01:33
點解唔叫BA rebook 其他航空公司? 即時再買好貴。

香港時間夜晚近9pm 先收email,唔通打去英國?我英文麻麻,遇著個口音重嘅仲C。
安排細路返黎係首要任務,機票本身遲訂所以唔平,而家可能cancel攞voucher 算。

我仔同學都係,已經坐車出機場但收到flight cancel 消息,拿拿聲訂星期六CX返,來回700幾鎊好平呀,佢有二班機,大家快手啦。咁同學就原車折返學校宿舍,我仔仲講笑話咁快返!

etoile 發表於 20-12-12 01:38
香港時間夜晚近9pm 先收email,唔通打去英國?我英文麻麻,遇著個口音重嘅仲C。
安排細路返黎係首要任務, ...
如果係flight cancelled 可以全數退款,但要打電話不可以網上搞

好彩提早左返香港!

嘩,呢幾日都仲係好多學生高峰期返香港,受影響嘅家長、學生真係好徬徨。希望大家快啲搵到其他航班盡快回港!

同呢一班機嘅家長一定好擔心
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-12-12 01:03
即時再買機票 ,今晚去host family度住一晚,聽日同另外兩個同病相憐嘅學生一齊出機場做test ,搭同一班機 ...

Hxlx嘅檢測報告有問題?亦或喺機場做多個檢測當買個保險? 一日仔女未返到都提心吊膽, 祝你女女及其他學生順利上機返香港