用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想聽下大家意見值唔值得因為班主任行為操守為小朋友轉校 ...
樓主: manionb
go

想聽下大家意見值唔值得因為班主任行為操守為小朋友轉校   [複製鏈接]

今朝訓醒諗,會吾會你囡英文吾好,加上驚班主任,答問題時十問9吾應?  所以班主任先吾鐘意,正常吾鍾意一個人,應該點都會有原因,你果間小學好似教快一年,甘都幾深下?
不如積極啲搞好英文,搵個大學姐姐私補下,學好英文點都有得著,教小朋友逆境求存,好過消積轉校。

投訴永遠用書面,亦要學校用書面回復,學校才留底大家有記錄將來有咩針對就易攪好多
現階段我會寫信比學校講返件事叫學校記錄在案,跟手再寫封話老師比說話小朋友聽,令小朋友學了有損其品德叫學校盡快處理

我過往經驗,你怕事想退,老師就會上前踩多步,夠狠寫信攪大老師就唔會再攪小朋友,什至付會比以前客氣

Jane1983 發表於 20-12-12 22:09
回覆 manionb 的帖子

我地聽果個女仔哭訴,話新校班主任同佢講,話佢係舊校點點點,對老師不敬,品行唔得 ...
如果係咁都幾得人驚 舊老師影響力竟然可以去另一間學校

Jane1983    發表於 20-12-13 14:52

hkmm888 發表於 20-12-12 22:27
回覆 manionb 的帖子

今個學期面授左兩個月,甘短時間都令到你地甘困擾,我覺得你對學校都不滿,既然你地 ...
印象中同區關愛直資好似得港大同學會 好多人爭一個位 比同級津校更難入

hkmm888 發表於 20-12-13 09:15
今朝訓醒諗,會吾會你囡英文吾好,加上驚班主任,答問題時十問9吾應?  所以班主任先吾鐘意,正常吾鍾意一個 ...
女英文方面應該跟到 二年級何老師教時平均都有八九十分
基灣係用番同級既書 我睇過佢學校d書都係一般程度唔算深
佢平時係屋企都會駁咀 唔係絕對順從嗰啲小朋友 可能係因為咁得罪左班主任
宜家受到針對而討厭佢教嗰科

仔仔錫錫你 發表於 20-12-13 09:46
投訴永遠用書面,亦要學校用書面回復,學校才留底大家有記錄將來有咩針對就易攪好多
現階段我會寫信比學校 ...
多謝你意見 希望學校會正視問題 真正認真處理

書面投訴更加適得其反 ,更不智

一開始你應該同班主任「客氣」溝通,唔係直接揾校長,你話畀校長聽,係人都覺得你投訴佢啦

你畀人投訴完,你覺得你會唔會對個小朋友特別客氣?
定係無時無刻都記住個家長曾經投訴過你呀?

搞咁多小動作揀學校覺得你係麻煩家長, 除非你諗住直接走,否則無謂做衰自己令小朋友喺學校難受

babyhazel106 發表於 20-12-13 16:01

一開始你應該同班主任「客氣」溝通,唔係直接揾校長,你話畀校長聽,係人 ...
點解你覺得我一開始無客氣同班主任溝通?Post #4 已經清楚講左

由班主任只係手冊蓋不守紀律印而無任何註解開始
家長已經主動聯絡班主任了解事件並希望如果小朋友有咩做得唔好地方希望可以讓家長知道
唯班主任之後亦只繼續蓋印計次數而完全沒有知會家長對小朋友有什麼不滿
每次家長致電班主任了解 班主任只推説忘記通知了事
往後班主任更變本加厲 連去廁所都要留難小朋友
家長無辦法下才聯絡校長

manionb 發表於 20-12-13 11:22
女英文方面應該跟到 二年級何老師教時平均都有八九十分
基灣係用番同級既書 我睇過佢學校d書都係一般程度唔 ...

delete

manionb 發表於 20-12-13 11:22
女英文方面應該跟到 二年級何老師教時平均都有八九十分  ...
建議刪除校名。避免透露太多個人資料。

babyhazel106 發表於 20-12-13 16:01

一開始你應該同班主任「客氣」溝通,唔係直接揾校長,你話畀校長聽,係人 ...
受益惟谦,有容乃大。如果再有人投訴您,請先嘗試放下怒火,再自省。當然,説時容易做時難。但想想要無時無刻記住遭人投訴,很自傷的,對您沒有半分好處啊。

我都吾讚成書面投訴,除非小朋友真係轉校。如果放不下,要玩大啲就用幾千蚊出封律信嚇下佢先,精神科醫生報告+教育局投訴。

manionb 發表於 20-12-12 12:24
感謝你回覆
1)當時只有班主任一個老師在場 而其他同學未能問到
有向校方了解過事件 班主任回應指女第二 ...

我反而係接受唔到第三點,對小朋友受傷唔太上心,小朋友受傷可大可小,而你個班主任同個三年級嘅小朋友計較亦都好小氣,不過我知好多官校係咁,有啲覺佢哋老師唔知係咪壓力太大心理有啲唔平衡攞啲小朋友出氣,我有朋友個仔讀X官,聽佢講好似去咗惡人谷咁

雖然話係今年班主任,但是學校好細,每年都會有不同科目比同一個老師教。
同意小朋友受傷學校處理手法好有問題,受傷當無事/好少事,其實幾恐怖!

回覆樓主:

成績行先,好好利用喱段時間令個女成績排名前啲,好多嘢都會忽然包容晒。

我由幼稚園到小學都俾老師煩到想嘔。去到小一,個個星期都要聽班主任電話,都係啲雞毛蒜皮事。但小一出完成績就靜晒。唔係話名列前茅,只係全級20之內。

如果想插班走人,更加要努力搞好成績。

manionb 發表於 20-12-12 00:09
女女今年三年班 喺區內四小龍學校就讀
唔好彩今年遇到個班主任同女夾唔到 經常留難女女
甚至用生理需要留 ...

古老津校係咁,我仔直情比佢收咗作業,我搵唔到,我問佢,佢話冇,我去買過本,派返話你多咗,比多咗的一本另一個又唔見咗嘅同學。
我寫信比校長,校長即搵老師,協助學生的老師即打比我探口風。我知津校冇得郁佢,但我唔出信,氣難下。我會復課時再出信,如果不回覆,會去信辨學團體,同教育局。
其他老師冇玩我仔,仍然一樣,所以我建議你出信,亦都可以試下其他學校,12,14網也可試。當然你地升中真係派得好好,但冇必要比班主任玩多半年。
祝你快快擺平健事

我個人覺得唔太值得,班主任只教一年,下年又會再轉,除非你話成間學校既老師都針對你就話姐。(但如果成間學校既老師都針對自己的話,就一定係代表自身都有D問題,需要檢討一下。)

manionb 發表於 20-12-13 11:11
印象中同區關愛直資好似得港大同學會 好多人爭一個位 比同級津校更難入

開始多人移民會走, 好建議你試下
小兒係小一用家, 我聽佢上zoom真係個個老師都好有耐性及正向教育(小兒話平時老師都係咁), 有問題亦可在teams問老師(好似whatsapp咁), 好快覆. 有意見反映老師都會聽及一齊諗辦法, 你唔洗擔心會轉錯, 祝福你

Shellyxlk 發表於 20-12-15 11:52
我反而係接受唔到第三點,對小朋友受傷唔太上心,小朋友受傷可大可小,而你個班主任同個三年級嘅小朋友計 ...
佢哋一向唔太在意小朋友感受同受傷,小朋友比人撞到受傷爆左咀,仲要話撞到人嗰個如果矮啲都有機會受傷,要幾涼薄先會講得出呢啲風涼說話,完全唔考慮家長為人父母感受
你朋友個仔讀緊幾年級?還算可以嗎?

flones5 發表於 20-12-15 12:56
雖然話係今年班主任,但是學校好細,每年都會有不同科目比同一個老師教。
同意小朋友受傷學校處理手法好有 ...
一年級時2次嚴重受傷學校覺得好少事唔理,去到二年級就開始執著髮型,好幾次為咗髮型先聯絡家長(佔半數小朋友係無跟傳統賓辮)髪型凌駕於小朋友安危
‹ 上一主題|下一主題