用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想聽下大家意見值唔值得因為班主任行為操守為小朋友轉校 ...
樓主: manionb
go

想聽下大家意見值唔值得因為班主任行為操守為小朋友轉校   [複製鏈接]

LittleCS 發表於 20-12-15 17:43
成績行先,好好利用喱段時間令個女成績排名前啲,好多嘢都會忽然包容晒。

我由幼稚園到小學都俾老師煩到想 ...
女成績一向唔差,不過坐唔定又會駁咀,開心/唔開心都寫曬喺面上,可能令到班主任唔鍾意引起針對
你小朋友個班主任肯聯絡你講下小朋友喺學校情況已經唔算太差,好過我女班主任只係蓋不守紀律印了事,同佢反映過小朋友有做得唔好既地方可以通知我,但一直只係推說唔記得

yveoone 發表於 20-12-15 19:29
古老津校係咁,我仔直情比佢收咗作業,我搵唔到,我問佢,佢話冇,我去買過本,派返話你多咗,比多咗的一 ...
你哋學校幾好喎 校長真係有跟進唔係一味拖,介唔介意話我知係邊間?

babejaiiiiii 發表於 20-12-15 21:33
我個人覺得唔太值得,班主任只教一年,下年又會再轉,除非你話成間學校既老師都針對你就話姐。(但如果成間 ...
只係遭班主任針對,其他老師暫時未有發現,相處融洽

kimlam953 發表於 20-12-16 15:20
開始多人移民會走, 好建議你試下
小兒係小一用家, 我聽佢上zoom真係個個老師都好有耐性及正向教育(小兒話 ...
好多謝你建議,我會考慮下,用家意見最真實

我接受唔到手冊蓋黑豬印但老師無主動講返咩事,打個電話都唔係咁難啫,樓主打返去問好合理!

為咗個女我唔會忍,如果聽到Zoom個老師無理話個女,我會扮唔小心unmute講嘢俾老師知家長在旁聽緊。如果繼續咁過分,幾千蚊去睇精神科拎張醫生紙俾學校,講明邊一科令個女stressful,直接交俾校長。

manionb 發表於 20-12-20 00:07
你哋學校幾好喎 校長真係有跟進唔係一味拖,介唔介意話我知係邊間?

跟完嗰一日冇咗下聞。古老津校一間。

manionb 發表於 20-12-12 00:09
女女今年三年班 喺區內四小龍學校就讀
唔好彩今年遇到個班主任同女夾唔到 經常留難女女
甚至用生理需要留 ...

我女小二時正正遇到一個班主任針對我女,已經影響到佢情緒同學習,我當晚就立即搵學校,即使要細女變大女讀多一年小一都照報,我都頂個班主任唔順,收到offer後同女講,佢明顯鬆一口氣,轉校後情緒好返好多,學習更好!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

你女不是讀國際學校嗎?也有班主任玩針對?

manionb 發表於 20-12-19 23:46
佢哋一向唔太在意小朋友感受同受傷,小朋友比人撞到受傷爆左咀,仲要話撞到人嗰個如果矮啲都有機會受傷,要 ...

讀緊小二,佢哋小一小二係同一個班主任所以要捱兩年,不過應該唔只班主任惡啃,最蜂刺係作文要寫我最愛的班主任,個細路直情話篇作文要佢講大話

Jane1983 發表於 20-12-20 21:04
回覆 小寶貝兒 的帖子

你女不是讀國際學校嗎?也有班主任玩針對?

小一小二時係私小,就係因為個班主任先轉校,先轉去IB school,再轉IS
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

明白了,IS老師真是很少有這個做法。

Jane1983 發表於 20-12-22 07:39
回覆 小寶貝兒 的帖子

明白了,IS老師真是很少有這個做法。

係呀!我見IS老師有唔同教學風格,但都係對事唔對人

Jane1983    發表於 20-12-22 20:59
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

Shellyxlk 發表於 20-12-21 15:46
讀緊小二,佢哋小一小二係同一個班主任所以要捱兩年,不過應該唔只班主任惡啃,最蜂刺係作文要寫我最愛的 ...

幼稚園都有班主任。

而家先攪清楚同知道原來老師愛心都係學校實力嘅一種?

選得依類只係得成績冇野好嘅學校就預左一定會咁架啦,學校又你選嘅,小朋友又受罪,早知今日何必當初呢。

其實係帶學校又有愛又有成績嘅。

swytca 發表於 20-12-28 15:03
又有愛心,又有成績,又無中學,尤其到高小,簡直是不可能的。不兇不多默測怎麼約束他們做功課,溫習。怎 ...

搵吓啦 有架
一條龍,不過考得入先算啦。

NNbaby 發表於 20-12-20 02:46
我接受唔到手冊蓋黑豬印但老師無主動講返咩事,打個電話都唔係咁難啫,樓主打返去問好合理!

為咗個女我唔 ...
班主任應該知道家長喺附近的,因為平時都係家長親自接送小朋友,或者班主任跟本唔放家長在眼內,就算家長多次表明希望比家長知道小朋友做得唔好既地方都唔會理,只係手冊蓋印不守紀律__次了事,儲夠次數就記缺點,一副老師高高在上既感覺。已經寫信比校長反映,希望得到正視及處理。
‹ 上一主題|下一主題