用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 樂器推薦
樓主: AngelaWan_FB
go

[音樂] 樂器推薦 [複製鏈接]

mermaidmama 發表於 22-7-4 00:22
請問正確嘅教學方法應該系點呢?我都擔心老師太注重考級而忽略打基礎

呼吸,運舌,嘴型,手指,手腕,拍子,音準,全部要注意。吹嘴要選擇一個合適的。

mermaidmama 發表於 22-6-29 07:50
一般小朋友學clarinet嘅進度係點呢?一上小一開始學,小一學期尾考3級merit嘅話,算作咩進度?
...
Keep 住興趣同持續有進步,唔好理快定慢, 反而打好基礎,欲速不達。考到級數,都係比人睇下啫。管樂都要大個少少先可以build up 到technique

boboapril 發表於 22-7-4 09:23
Keep 住興趣同持續有進步,唔好理快定慢, 反而打好基礎,欲速不達。考到級數,都係比人睇下啫。管樂都要大 ...

但打唔打基礎在於老師,要如何同老師商量?要求老師多教scales,studies,唔好只教考試樂曲?我見老師除咗考試歌,就係俾佐幾首流行曲佢吹……有時都擔心老師唔鍾意家長介入佢嘅教學安排。或者是否應該更換老師?

回覆 mermaidmama 的帖子

流行曲?!你覺得有冇問題?
有點奇怪吧。1年考三級,如果每星期一堂,咁我估你有半年都係吹個4首歌,考完應該好多嘢要學番呀?仲有時間吹流行曲

boboapril 發表於 22-7-4 09:54

流行曲?!你覺得有冇問題?

四首歌至今吹了5個月。呢5個月期間,老師俾過兩首流行曲佢吹,但冇再教其他了,系咪唔合適?

mermaidmama 發表於 22-7-4 10:24
四首歌至今吹了5個月。呢5個月期間,老師俾過兩首流行曲佢吹,但冇再教其他了,系咪唔合適?
...
不如你問下老師短期至中期會學乜同乜嘢目標,你自己再考慮適唔適合。

小一,9月開始學,第二年6月考,總共9個月,極快啦。我見我女學校小一學管樂,小一學年末都學緊A tune a day book 1,學的快的差不多學完,進度慢的學到2/3

glyna 發表於 22-7-4 16:21

小一,9月開始學,第二年6月考,總共9個月,極快啦。我見我女學校小一學管樂,小 ...

其實我唔系要快,反而係擔心太快但基礎不穩,你地A tune a day學完之後又學咩書呢?

mermaidmama 發表於 22-7-4 16:44
其實我唔系要快,反而係擔心太快但基礎不穩,你地A tune a day學完之後又學咩書呢?
...

幾個月便考三級,肯定基礎不穩,除非你小朋友是世界級天才。

mermaidmama 發表於 22-7-4 16:44
...
不知道啊,我女學長笛。又不一定基礎不穩,沒見過不代表不存在,可能真的是天才呢,又或者學過1-2年鋼琴加好的老師加每天練2小時。總體來講,管樂和弦樂鋼琴不同,管樂神童罕見。

Momobaba012 發表於 22-7-4 18:22
幾個月便考三級,肯定基礎不穩,除非你小朋友是世界級天才。

教學進度係老師安排,我都覺得唔妥,所以我想瞭解一下其他老師係點樣安排學生教材同進度嘅

mermaidmama 發表於 22-7-6 10:38
教學進度係老師安排,我都覺得唔妥,所以我想瞭解一下其他老師係點樣安排學生教材同進度嘅
...

首先我會了解學生學習需要,如果不是需要用樂器級數考學校的話,我會先打好基礎。我個人覺得考太多試沒有意義。管樂一至八級考兩個或三個試便足夠(我的個人想法)。

Momobaba012 發表於 22-7-6 10:43
首先我會了解學生學習需要,如果不是需要用樂器級數考學校的話,我會先打好基礎。我個人覺得考太多試沒有 ...

請問點樣為之打基礎呢?其實每次搵新老師時,好多老師都會咁樣講,話會幫小朋友打基礎,但最後都系練習考試歌為主,就算不考試,都系以考試歌為教材

mermaidmama 發表於 22-7-6 10:55
請問點樣為之打基礎呢?其實每次搵新老師時,好多老師都會咁樣講,話會幫小朋友打基礎,但最後都系練習考 ...

我已經講過,你再看一次第21樓吧。

HI,我想鋼琴比較易上手.

curyzx 發表於 22-7-8 17:15
HI,我想鋼琴比較易上手.

我不認同

鋼琴易發出聲音,不會太難聴,但其他樂器就算奏出到聲,初初都好難聽的.
‹ 上一主題|下一主題