用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 $6,000/1小時,學彈琴!聞所未聞
go

[音樂] $6,000/1小時,學彈琴!聞所未聞

剛剛聽朋友分享。想幫小朋友搵個彈琴老師。佢通過Facebook去這間鋼琴學校查詢。秘書們說,如果想跟校長學要$6000/1小時。一星期仲要學三堂。逐個月收學費。他的孩子現在只係讀PN。
聽完我嚇傻咗!我孩子現在讀K2,都仲係學緊$500/一堂。

是否我孤陋寡聞。你們是否有朋友學過那麼昂貴的鋼琴班?

王家爸爸    發表於 20-12-12 12:48

summersnow607 發表於 20-12-11 12:22
剛剛聽朋友分享。想幫小朋友搵個彈琴老師。佢通過Facebook去這間鋼琴學校查詢。秘書們說,如果想跟校長學要 ...

會唔會係朗朗親自教
正經:聽過有$4000@鐘,不過係國內家長慕名價

不是,如果係我都明白😂。 好似彈琴學校之前叫 DoRxMi...現在改名叫TrebleBxss.  

summersnow607 發表於 20-12-11 12:22
剛剛聽朋友分享。想幫小朋友搵個彈琴老師。佢通過Facebook去這間鋼琴學校查詢。秘書們說,如果想跟校長學要 ...

K2都要$500一堂?我小朋友學八級都係$500wor

LeeCC 發表於 20-12-11 17:31
K2都要$500一堂?我小朋友學八級都係$500wor

孩子八級Piano都好似無$500一堂。

anyway, 另一個孩子做apa junior, Principal (instrument) of national level orchestra都係$700一堂. 孩子的friends都是Principal Cello, Principal Clarinet etc of orchestra.

那位Principal "Piano"要$6000一堂?

雖然搵到唔少關於佢的訪問, 但係佢本人的資歷完全搵唔到。文章所寫的所謂國際青年鋼琴界新星, 早期教育權威,世界知名媒體爭相報導之類的, 完全搵唔到相關資料。

APA的常駐Professor都唔會收到呢個價

佢有教過兩三年考到8級既小朋友出黎, 但係咪個個都係咁成功? 要比6000蚊連係唔係音樂系畢業都唔知既老師就真係見仁見智

呀小春雞 (某新進男星KOL做廚師既仔)咪跟佢學喇,老師 (showoff) 彈幾分鐘,就即時話呀老師好勁。後尾見人留言,話真係 4位數一小時,但唔係堂堂校長教架。呀校長train 極果D弟子 ,來來去去咪得幾首飲曲 ~

呢個好”出名“!N年前有舊帖講過

一見到標題已經估到邊個

回覆樓主:

6000蚊1堂。。。。上完係咪即該會變莫札特。。。(emoji)

titibaby 發表於 20-12-12 00:54
呢個好”出名“!N年前有舊帖講過

一見到標題已經估到邊個
$6,000,可能係郎朗親自出馬教。

王家爸爸 發表於 20-12-12 12:53
$6,000,可能係郎朗親自出馬教。
可能人哋富豪請老師,就要有呢個價先會考慮

呢個老師好識得宣傳,短時間訓練深歌,搖頭擺腦打風feel。如搵到天份學生會捧佢哋,上媒體,咁家長就覺得好威

加上懂得marketing心理。比得咁貴學費又要上好多堂,家長一定全力配合谷。有要求家長加上練得多就自然會突出!係咪正統是其次⋯⋯

搵到一個水魚,等於收60個普通學生收入

各取所需啦

回覆樓主:

資歷都唔敢放出黎,高極有限..

summersnow607 發表於 20-12-11 16:26
不是,如果係我都明白😂。 好似彈琴學校之前叫 DoRxMi...現在改名叫TrebleBxss.   ...

原來系這個,佢將學生表演放YouTube

typo error?  $600/hr?

我好想知道係邊位大師,正常鋼琴大師係可以去到呢個價錢或更高,但係一般大師係唔會教初學者,更何況係一個小朋友,要跟大師級學琴都會係由演奏家介紹或自己有親戚朋友認識介紹先會教,你係Facebook話會教,我係唔會信囉

哩間我都有去比哩個所謂校長嘅人評估我小朋友,佢個祕書好落力sell 佢哋D 上過紅磡嘅小朋友片比我睇,但校長用咗無1mins 時間嚟聽,評估得有D敷衍。

apap08 發表於 20-12-13 14:44
typo error?  $600/hr?
No, not typo. $6000/hour.  Need to attend 3 classes per week.  每個月要比 $72,000 學費。  所以我先聽完之後嚇傻咗。

梗有d 水魚,搵到一兩個都掂!

我真係有個闊太朋友問過我,話考慮緊!不過是數年前,那時$4000

summersnow607 發表於 20-12-14 00:20
No, not typo. $6000/hour.  Need to attend 3 classes per week.  每個月要比 $72,000 學費。  所以我先聽 ...
月入冇20萬都俾唔起喎