用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 禮賢 vs 聖三一 vs 九聖天
go

SFA vs 禮賢 vs 聖三一 vs 九聖天

升小求意見
雙職父母,小朋友係男仔,文靜乖巧,正就讀Happy school 幼稚園。小朋友記性好。
如果以上學校收左,大家會點揀?

巳知SFA 升中好出色,但我擔心今年吾係考卷入,怕仔仔讀吾上,仲要zoom 教,怕會影響親子關係同仔仔自信。平日放工吾太多時間温習.

禮賢係我最心儀,但係佢吾一定收細佬,又係深水埗net, 考真資冇SFA 咁出色。但真係好有愛。

考慮九聖天因為佢係46網龍頭學校,但奇怪佢全港排名好,但升中吾特別出色。有細佬跟住,而家又經濟吾好,所以都考慮下。

回覆 hoada 的帖子

幼稚園同學仔讀緊, SFA唔使擔心, 係一定會谷, 邊有升中成績好嘅唔辛苦?如果有我諗大家都想入. (龍就有)

冇話好唔好

SFA感覺OK

我覺得要量力而為,如果已知或預計到經濟壓力會大,就考慮九聖天,其實讀到書既小朋友,去到邊到都會讀到。

以上學校,講升中、課程應是SFA最理想,但一分耕耘 一分收穫,要有好成績係一定要付出時間、金錢、耐性等。

所以,問題在於你願唔願意放棄三私一直中的其中一私。

回覆樓主:

短期內又未有好嚴重經濟考慮,最難揀係SFA 同禮賢好吾同,吾知點幫佢揀

hoada 發表於 20-12-12 09:42
短期內又未有好嚴重經濟考慮,最難揀係SFA 同禮賢好吾同,吾知點幫佢揀

考慮小朋友性格適合那間
SFA學術較強 禮賢亦幾好

Poyau 發表於 21-1-10 13:39
考慮小朋友性格適合那間
SFA學術較強 禮賢亦幾好

小朋友未算資優級,但願意做練習及期望自己做對。

只係怕要好多外補先追得上課程。

又擔心細佬未能讀同一學校。

老實說,你有冇心理準備先,SFA六年你同你小朋友吾係易過,如果吾係資優兒,你要比人加倍努力,金錢、時間吾少得,但得到既野,你會好感恩,一分耕耘 一分收穫!我小孩P5已經可以同中學學生一齊上英文課程,完全handle 到

hoada 發表於 20-12-12 09:42

驚乜鬼,真係要试過先整知。sfa搞唔惦先整轉返出黎都問題唔大。說實話在sfa讀6年,父母同子女都要有犧性和附出。其實學習過程中都都享受的地方。個人認為好好分配時間,認真上課,讀sfa唔係咁難。一谂起佢地第時會得到的收獲是值得的。
:-D :-?

都可以留意有沒有宗教信仰,禮賢每日早上都有學生祈禱會。SFA就唔知有無,教徒家庭都需要考慮。

禮賢是基督教學校,sfa屬香港天主教區學校。

回覆樓主:

5年前我個女有SFA&禮賢offer,最後我選禮賢,結果我都覺得正確,因為我個女唔受谷,怕做功課,更加考試前都唔係點溫習的,入SFA就麻煩大了。現在成績雖然中等,但響禮賢依然可以在五年級閱讀原版Sherlock Holmes,覺得其英文水平不下於英文小學的。其他科目都可以,以一個不愛溫習的學生來說,我可以接受的了,而且老師真係好有耐性同愛心去教導學生。不論停課或復課期間,老師都不介意加班額外幫助成績較弱的學生輔導,甚至周末也利用私人時間幫助。(emoji)
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-3-5 00:48
5年前我個女有SFA&禮賢offer,最後我選禮賢,結果我都覺得正確,因為我個女唔受谷,怕做功課,更加考試前 ...

想問下禮賢的學生英語水平係如何?我都欣賞禮賢愛心辦學,禮賢的學生一定返得好開心,真正做到愉快學習。但唯一擔心嘅係中小好少機會接觸英文。

chantelle321 發表於 21-3-5 09:43
想問下禮賢的學生英語水平係如何?我都欣賞禮賢愛心辦學,禮賢的學生一定返得好開心,真正做到愉快學習。 ...

禮賢除了英文科,數學科、常識科、科學,都是中、英雙語課本、作業、測、考的呢!
當個好爸爸