用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 閱讀理解怎麼提高
go

閱讀理解怎麼提高

同學的女兒中二囖,閱讀理解提不上去,也沒有興趣去看更多的書?

AngelaWan_FB 發表於 20-12-10 20:48
同學的女兒中二囖,閱讀理解提不上去,也沒有興趣去看更多的書?

做卷時,有冇成篇文睇完一至兩次後先開始做問題?定抑或睇一兩段就開始做
如果冇,試吓呢個習慣,會有改善

如果家長有時間,可以每個星期試下攞D短文章,一齊分析下,講解下前文後語既關係同試下模擬不同類型既文章作下文,應該會有幫助。

有時可能唔想睇一大本書,怕長同未必有興趣,咁試下抽一段或一頁,由短D既開始!

AngelaWan_FB 發表於 20-12-10 20:48

中二還有時間培養睇書的習慣。

YmOra 發表於 21-2-23 07:48
中二還有時間培養睇書的習慣。
其實中學時間少了很多,不過好在我個小學已有閱讀習慣,速度也ok, 補返。另外一般小說唔夠用,但又實在頂唔順那些散文⋯

看書和分數未必有很大直接關係,但閱讀習慣畢生受用,小學父母還可以提供書本,中二最好都是投其所好,就算只是tabloid , 都好過冇。

MrBeast 發表於 21-2-27 13:58
其實中學時間少了很多,不過好在我個小學已有閱讀習慣,速度也ok, 補返。另外一般小說唔夠用,但又實在頂唔 ...

小學已經培養到睇書習慣係最好,知不過有些孩子起步遲咗DD唔緊要的,初中也是好時機,係要响百忙之中抽時間培養睇書習慣,散文、文學和詩類書籍也要逐少逐少增加,逐少逐少培養,不一定要去到十分喜歡,唔抗拒已經可以帶來很大的收益呢!

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-14 07:49
如果家長有時間,可以每個星期試下攞D短文章,一齊分析下,講解下前文後語既關係同試下模擬不同類型既文章 ...
對,每個小朋友愛好唔同,有d真係點培養都唔會喜歡閱讀
讀短文章即刻分析,也是一個補充。

b3410 發表於 21-2-27 22:04
對,每個小朋友愛好唔同,有d真係點培養都唔會喜歡閱讀
讀短文章即刻分析,也是一個補充。
...
最慘係我自己都唔喜歡,想以身作則也不能,所以我都是做補充練習算,同小朋友講唔想讀文科就努力d

MrBeast 發表於 21-2-28 08:35
最慘係我自己都唔喜歡,想以身作則也不能,所以我都是做補充練習算,同小朋友講唔想讀文科就努力d ...

哈,我都係咁同我仔講,唔想讀文科,將於可以自由選擇讀邊科,依家要更加努力讀書。

阿女算鍾意睇書,但小學閱讀理解麻麻。準備呈分時買過一些閱讀理解練習,但其實無做過,升中後要扔又覺得好可惜,於是同女坐低一齊望下,要佢快啲睇完每篇之後講返呢篇主要講咗啲咩,作者可能想表達咩想法,有啲題目亦口頭答下。似係對佢有啲幫助,至少對閱讀理解呢啲嘢主要為乜有多啲感覺。