用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女子中學,自行分配/統一分配學位 ...
go

聖士提反女子中學,自行分配/統一分配學位

上學年開始,自行分配學位提早在四月公布結果。
所以我想請教一下,上學年聖士提反女子附小會否多咗同學透過自行分配學位申請轉到其他官立和資助中學,而不上其附屬中學?如果多咗同學轉走,咁拎出來大抽獎的學位有無多咗。請賜教,謝謝!

回覆樓主:

請問知唔知自行面試日期?

sunnygirl 發表於 20-12-9 19:41
請問知唔知自行面試日期?

今屆面試是21年3月6日或3月13日,由中學安排,不可改期改時間。自行5x 個位全部收街外的囡囡。

Mommy-Maggie 發表於 20-12-9 18:40
所以我想請教一下,上學年聖士提反女子附小會否多咗同學透 ...

聖提女子就算直屬位都應該用唔盡,如你所說,多一個B1/2外闖,就多一個直屬位派街~~~

tpmon 發表於 20-12-9 20:03
今屆面試是21年3月6日或3月13日,由中學安排,不可改期改時間。自行5x 個位全部收街外的囡囡。
...

thanks for sharing

mcl203 發表於 20-12-9 20:08
聖提女子就算直屬位都應該用唔盡,如你所說,多一個B1/2外闖,就多一個直屬位派街~~~
...

感謝你的回覆,真心喜歡這所學校,只怕自行沒成功。統一位太少,不易抽中。想請教去年有多少統一位派街呢?謝謝(emoji)(emoji)

Mommy-Maggie 發表於 20-12-10 20:01
感謝你的回覆,真心喜歡這所學校,只怕自行沒成功。統一位太少,不易抽中。想請教去年有多少統一位派街呢 ...

我都係估,不如你自己估下。上年有10個街位,會有少量外闖生,又有少量B3生,自己放入你心中嘅數字~~~

Mommy-Maggie 發表於 20-12-10 20:01
感謝你的回覆,真心喜歡這所學校,只怕自行沒成功。統一位太少,不易抽中。想請教去年有多少統一位派街呢 ...

單說在中西區2020大抽獎
-  公海 (10個位)
- 直屬 (95個位)

可直接參考以下的link

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2020.pdf

回覆樓主:

所以非直小有心想入SSGC,自行一定要報,因為所有自行位收街外囡囡。

mcl203 發表於 20-12-10 20:23
我都係估,不如你自己估下。上年有10個街位,會有少量外闖生,又有少量B3生,自己放入你心中嘅數字~~~
...

原來你真是港島區專家。

mcl203    發表於 20-12-10 20:52

自行同六合彩都唔中,仲可以考慮敲門嘅,自行就外來跨區生多😊

tpmon 發表於 20-12-10 20:31
所以非直小有心想入SSGC,自行一定要報,因為所有自行位收街外囡囡。

公海抽獎得10個位,真係難過中六合彩

黑咪喵 發表於 20-12-10 20:37
自行同六合彩都唔中,仲可以考慮敲門嘅,自行就外來跨區生多😊

千萬不要行呢步(emoji)(emoji)

Mommy-Maggie 發表於 20-12-10 21:02
千萬不要行呢步(emoji)(emoji)
個個都唔想行呢步嘅,但前兩者都唔中而真係好心儀好心儀呢間,就再博埋呢一步囉

Mommy-Maggie 發表於 20-12-9 18:40
所以我想請教一下,上學年聖士提反女子附小會否多咗同學透 ...

去年自行收了五位附屬小學的學生,校長話因為疫情沒有interview, 所以跟教育局ranking order 頭54位俾offer, 並沒有剔除附屬小學的學生。附屬小學也不是人人交SSGC 自行,因為之前話自行唔會收。
自行去了其他學校的人不多,只有5位 以下,另有幾位去了直資。坦白講, 附小的小朋友和家長也比較有歸屬感,不少成績好的也沒有嘗試外闖,一心入SSGC。
附小今年走了不少人去外地/international school,但我不知今年小六有多少人,可能不足90人。去年小六9X人只有1-2位入唔返,乙部抽獎佔80個左右(另外5個自行入,有人入直資冇得抽)。但去年附小有不少去外國international school,她們有派位(亦收咗),所以派位後有vacancy,而附小亦好似冇人要叩,聽說是call自行waiting list (唔肯定)。

希望幫到你。

熊貓BB 發表於 20-12-11 15:05
去年自行收了五位附屬小學的學生,校長話因為疫情沒有interview, 所以跟教育局ranking order 頭54位俾offe ...
今年好似話唔Call, 係要自己主動打去問是否後補生。

ssgc上年收咗好幾個敲門生,聽說成績好勁!

rainbowcov 發表於 21-1-14 15:31
今年好似話唔Call, 係要自己主動打去問是否後補生。

放榜之後,照去交抵資料,好多人派了位之後唔讀,可以收到叩門生㗎。

請問有無往年乙二派位抽進的校外生?今年SSGC
擺乙二會不會太博?

yanping07 發表於 21-4-13 11:52
請問有無往年乙二派位抽進的校外生?今年SSGC
擺乙二會不會太博?

據hkpapa大抽獎B1機會估算
中西區B1女生2021年夠位有餘
但SSGC得13個公海位 乙2未必中

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 13-Apr) #3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853527&pid=48916575