用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教保良局第一張永慶中學
樓主: vcmama
go

請教保良局第一張永慶中學   [複製鏈接]

auroresy 發表於 20-12-14 15:03
我都從這個Post獲得不少有用信息, 本身黃大仙區, 之前唔知保一這麼多信息,只知道系本區最好,看來協和還 ...
每人把尺不同, 如果只是憑文憑試成績, 協和的確吾及保一, 正如你打份工, 是用高人工來衡量高低嗎?

CMMANDY 發表於 20-12-14 17:50
每人把尺不同, 如果只是憑文憑試成績, 協和的確吾及保一, 正如你打份工, 是用高人工來衡量高低嗎?   ...
可否介紹多點協和,自行我會報他區,但大抽獎會報返黃大仙區,我女B1A,本來想大抽獎放協和做第一,穩陣D,  但又覺得大抽獎睇運氣,會唔會保一放第一都差不多機率中?

auroresy 發表於 20-12-14 22:43
可否介紹多點協和,自行我會報他區,但大抽獎會報返黃大仙區,我女B1A,本來想大抽獎放協和做第一,穩陣D,  ...

大抽獎保一/協和放乙二都唔得,只可二選一放乙一。

如不是讀保良局聯小,取不到聯繫位。公海位協和較多。

不過也是講運氣。好運的,位少也派得入;衰運的,位多也派不入。

可參考以下去屆黄大仙區大抽獎各校的公海位。

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL4_2020.pdf

可否介紹多點協和,自行我會報他區,但大抽獎會報返黃大仙區,我女B1A,本來想大抽獎放協和做第一,穩陣D,  ...

提醒一下,保一有M2沒M1。

auroresy    發表於 20-12-15 15:00

cornelius 發表於 20-12-14 14:39
咁我應該喺度扮媽咪?定係喺EK男女係唔平等?
但hkpapa都係爸爸喎,雖然佢江湖地位我望塵莫及
...

好男不與女鬥,做自己就好。你措辭斯文,我本來也以為你是女的。

更要考慮的是綜合各方面更喜歡哪一間和抽入了是否能適應學校,要知道學校政策不因一個學生改變,學生只能融入。

auroresy    發表於 20-12-15 15:05

機會率除了看分子, 亦要看分母, 分子係知道, 但分母就無人知, 年年進取保守家長唔同, 心水不同, 不過, 經歷左自行派位, 才到統一抽籤, 想法會有差異, 先打算好自行先, 祝妳們如願, 4-5月才交到統一, 太長的路,吾好諗太早

auroresy 發表於 20-12-14 15:03
我都從這個Post獲得不少有用信息, 本身黃大仙區, 之前唔知保一這麼多信息,只知道系本區最好,看來協和還 ...

保一成績在黃大仙區遙遙領先
協和/保棠近年整體4+低於60%

三私一直,級 50/150 入唔入到?

tpmon 發表於 20-12-15 00:25

大抽獎保一/協和放乙二都唔得,只可二選一放乙一。
多謝!明白兩間只可放其一,要斟酌下。

CMMANDY 發表於 20-12-15 08:19
機會率除了看分子, 亦要看分母, 分子係知道, 但分母就無人知, 年年進取保守家長唔同, 心水不同,  ...
明白,謝謝你!自行會好進取,所以打算大抽獎保守D,不過一切都要看自行結果先,希望如願!

CMMANDY    發表於 20-12-15 19:13

Poyau 發表於 20-12-15 12:06
保一成績在黃大仙區遙遙領先
協和/保棠近年整體4+低於60%
我個人唔係好鍾意保堂,除左保一 協和 都唔知揀咩好
‹ 上一主題|下一主題