用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教保良局第一張永慶中學
樓主: vcmama
go

請教保良局第一張永慶中學  

IloveJJ 發表於 20-12-12 12:03
我只對傳統名校有興趣

咁下次你完全唔識間中學或連校名也未聽過,最好也不要出comment 了。

你只識傳統名校,咪在傳統名校的posts 比有用的意見給其他會員參考lor。

IloveJJ 發表於 20-12-12 12:17

我唔係俾意見,係查詢喎!唔可以問?

你已說了你只對傳統名校有興趣wo。

查詢 和 "comment" 當然兩樣嘢la。

tpmon 發表於 20-12-12 12:20
你已說了你只對傳統名校有興趣wo。

查詢 和 "comment" 當然兩樣嘢la。

你真係找死!見到一些人講嘢我就頭痛,幸好我冇此般女性朋友,否則要保持距離,或者長期食必理痛。

佢竟然仲話我"用呢個方法區分 banding", 我在 24樓咪清清楚楚講咗,因乜事硬要將啲嘢放落我把口?

做人要識知所進退,但有些人只會咄咄逼人,要人一定要接受佢哋咁,其實乜心態?

cornelius 發表於 20-12-12 13:42
你真係找死!見到一些人講嘢我就頭痛,幸好我冇此般女性朋友,否則要保持距離,或者長期食必理痛。

佢竟 ...

明白,以後更要小心。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-12-12 10:56
原來唔識人哋認為好勁的學校,會被怪架?
其實我係九龍人,由出世到出身都住觀塘,只是我唔係讀咩 ...
如果你係東九龍人冇乜理由唔識保一喎。。。
當年會考過後有幾個top嘅同學都會去保一排隊,當年保一標榜100%入u,保一唔收嗰個去咗bps

IYY    發表於 20-12-13 13:05

bobbob 發表於 20-12-12 13:43
如果你係東九龍人冇乜理由唔識保一喎。。。
當年會考過後有幾個top嘅同學都會去保一排隊,當年保一標榜100% ...
Wow
原來之前保一咁勁!

同事之前係有英華女都唔讀,特登過去港島東讀BPS。果時SPCC應該都係類似水平?

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-12-12 14:02
Wow
原來之前保一咁勁!
幾廿年前報預科唔會睇咩傳統名校,反而會揀間入u率高嘅學校讀,spcc當年又真係冇而家咁神,無乜聽過會專程去報,我估

IloveJJ 發表於 20-12-11 22:36

我終於找到如何界定1A/1B?

其實以這標準,保一不是符合B1A標準嗎?如果無記錯,記得hkpapa852 B1A 學校list 入面有保一。

b3410 發表於 20-12-12 14:02
Wow
原來之前保一咁勁!

當年 A Level 係比較容易做到接近 100% 升大學率;有些地區名校5班中五只開 2班中六好似 東區張記、黃大仙張記、屯門 梁記、百記等,唔似得傳統名校開 3 - 4 班中六。

b3410    發表於 20-12-12 15:20

cornelius 發表於 20-12-12 01:35
說得好!我小時候住慈雲山,也知保一的威水嘢,不過當年我大哥幫我揀咗KC (我們班中七時也是100%入U㗎), ...
當年中六都有考虑KC同保一,最后兩間都無去,升返屋企附近果間。KC印象中建築好宏偉。只因唔想過海返學,唔係就做左男校女生
我個同学就去左Paul boy 男校女生

當年九龍人如果會考讀書成績好   唔係讀傳統名校,點會唔識保記! A level 成績真的是好好,100% 入U唔肯定, 但A1 /2/3 就真的是expected, 總體平均成績應該好過傳統名校。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-12-12 14:20
當年中六都有考虑KC同保一,最后兩間都無去,升返屋企附近果間。KC印象中建築好宏偉。只因唔想過海返學,唔 ...
成日覺得男校女生好唔方便,尤其係搵廁所時

bobbob 發表於 20-12-12 14:12
幾廿年前報預科唔會睇咩傳統名校,反而會揀間入u率高嘅學校讀,spcc當年又真係冇而家咁神,無乜聽過會專程 ...

以前番學搭車一過完紅棉道,會有 St Jo 同 SPCC嘅學生落車,講真我當時都未覺得佢哋勁

cafeva 發表於 20-12-12 14:20
當年中六都有考虑KC同保一,最后兩間都無去,升返屋企附近果間。KC印象中建築好宏偉。只因唔想過海返學,唔 ...

當年預科同班的女同學,會考起碼6條A,你應該也不弱

cafeva    發表於 20-12-14 15:11
cafeva    發表於 20-12-13 20:53

bobbob 發表於 20-12-12 14:30
成日覺得男校女生好唔方便,尤其係搵廁所時
可以收好多兵
不過當年未興

回覆樓主:

慈雲山居民觀感:
1) 成績 - 九龍區無宗教中學間數一數二,與伊中一樣。
2) 校風 - 相當不錯,呢頭四間 Band 1 啲學生,除咗惟一間女校比較率性,其他幾間都非常斯文。
3) 受歡迎程度 - 呢頭人人爭住入,誇張啲講只有入唔到嘅少有唔想入嘅,我女都話如果當年佢成績更好啲嘅話會搏呢間。