用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 PN 選擇 - 想之後入IS
樓主: ARYAT
go

[其他] PN 選擇 - 想之後入IS   [複製鏈接]

964000 發表於 20-12-10 17:28
其實讀IS playgroup 和N, 唔止係語境,係個setting, 讀完小朋友一般會相對大膽,鐘意學校和comfortable同老 ...

deleted

siuta 發表於 20-12-11 11:05
非常認同,佢地會訓練小朋友多啲表達自己,多啲創意。
而家小朋友讀K1,因為zoom嘅關係了解多左佢地上堂係 ...

deleted

而家小朋友讀K1,因為zoom嘅關係了解多左佢地上堂係 ...

其實我小朋友本身都內歛,不過佢自少在IS讀,起碼不會怕老師和學校,見到「老師」不會扭扭擰擰。
現在大個了,見佢有野唔明,會好積極問老師問題,又email又google meets, 完全不會覺得「唔好意思」,我始終「傳統長大入了骨」,有時都會話,你咩唔明不如問我先唔好煩老師,佢會話番我「老師唔會覺得煩架,老師叫我地唔明要問佢的!」
呢樣野真係priceless!

964000 發表於 20-12-11 17:48
其實我小朋友本身都內歛,不過佢自少在IS讀,起碼不會怕老師和學校,見到「老師」不會扭扭擰擰。
現在大個 ...

愚蠢一問:我上網睇d片見到IS D小學生(Year 4-6), d英文唔算好流利,唔係好有外國accent,其實overall 大概幾時會講鬼仔鬼妹英文?

真係好認同,所以到我自己有小朋友,如果有能力,又咁幸運佢又入到嘅話,我都會俾佢讀國際學校

Falcon媽媽 發表於 20-12-11 18:33
愚蠢一問:我上網睇d片見到IS D小學生(Year 4-6), d英文唔算好流利,唔係好有外國accent,其實overall 大 ...

其實要看看哪間IS, 因為雖然有些自稱是國際學校,但可能八九成以上學生是香港或中國人,說實在真的較難有所謂外國accent,之前我聽到囝囝(Grade 3)自己玩耍或zoom,他説的英文我和朋友也覺得幾似外國人口音。

愚蠢一問:我上網睇d片見到IS D小學生(Year 4-6), d英文唔算好流利,唔係好有外國accent,其實overall 大 ...
would you post the link for ref-

Moonlight819 發表於 20-12-11 19:31
其實要看看哪間IS, 因為雖然有些自稱是國際學校,但可能八九成以上學生是香港或中國人,說實在真的較難有 ...

咁有邊d多d外國人?

peter1 發表於 20-12-11 19:55
would you post the link for ref-

u can go to youtube or school facebook to check. its not appropriate to post the link here and said their eng is not very good

好多原因,人人語言能力不同,有些可能受屋企自細講的英語影響太深,如果同學間多香港人的口語亦會互相影響,另外有些是local school 大D先轉過去IS。
我識人在日本讀IS, 都超重日本accent不過好流利。

ARYAT 發表於 20-12-10 12:27
但依家似係,你唔買NR 連interview既機會都冇..
英文幾好都冇用

Year1就係,K1根本不用買也有見試機會,外國護照+英文好,即使無買K1也幾乎必入。

Falcon媽媽 發表於 20-12-11 19:57
u can go to youtube or school facebook to check. its not appropriate to post the link here and said ...
咁就真係好視乎你講緊邊間。Accent 既野就算英國,美國自己入面都有唔同。
但係year4 英文不至於不流利吧.....難以想像

文英妮妮 發表於 20-12-11 22:23
Year1就係,K1根本不用買也有見試機會,外國護照+英文好,即使無買K1也幾乎必入。
...

但ESF依家一條龍
入到K 就比到 P你

所以所有人都將NR 由 P 由轉到去K
依家到P想再買NR入應該難過本身K已經有NR

文英妮妮 發表於 20-12-11 22:23
...

deleted

peter1 發表於 20-12-11 23:01
咁就真係好視乎你講緊邊間。Accent 既野就算英國,美國自己入面都有唔同。
但係year4 英文不至於不流利吧.. ...

如果係男仔,有機會係講嘢唔太叻,唔關講咩語言事…

dem0cracy 發表於 20-12-12 12:51
如果係男仔,有機會係講嘢唔太叻,唔關講咩語言事…

可能係啦。year 5 d小朋友d口音講到好香港feel, 不過女仔係好聽少少。

peter1 發表於 20-12-11 23:01
但係year4 英文不至於不流利吧.. ...

個音好香港feel...

deleted

siuta 發表於 20-12-12 16:46
邊間先?唔少K嘅小朋友雖然唔識好多字但係好多都似外國accent。同埋同屋企人嘅英文accent都係有關係。

...

我睇個d係小學。

Falcon媽媽 發表於 20-12-12 15:04
個音好香港feel...

如果好多香港人,D香港人父母又太落力自少同小朋友說英文可能會影響咗,另外,有D可能之後先轉IS

‹ 上一主題|下一主題